lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. április 22., 15:53

Nemzetközi református konferencia Kassán

Felvidéki és hollandiai lelkészek, missziós szervezetek részvételével nemzetközi református missziós konferenciát tartanak 2022. április 20-25. között Kassán.

2022-04-22 református, konferencia, Kassa
Galéria
+11 kép a galériában
Géresi Róbert püspök
Fotó: Fábián Gergely

A Kövess engem! című rendezvény keretében bemutatják a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház missziói és szeretetszolgálati munkáját, tájékoztatást kapnak az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatos kihívásokról, illetve az egyház szolgálatáról ezen a téren. Ennek kapcsán csütörtökön az ukrán-szlovák határra, Felsőnémetibe látogattak, illetve jártak a nagymihályi regisztrációs központban, valamint Pályinban, ahol az ottani református gyülekezet egy központot hozott létre, amely szállást és ellátást biztosít az Ukrajnából érkező menekülteknek, főleg anyáknak és gyermekeiknek. Pénteken délután egy cigánymissziós helyszínt keresnek fel, Barkát, ahol felépült a Biztos Kezdet Ház. Mindemellett a résztvevők számos előadást, beszámolót hallgathatnak meg, amelyek által megismerkedhetnek a hollandiai és szlovákiai református egyházak missziói területeivel, mint például a diakónia, a börtönmisszió, a katonai misszió, a gyermek- és ifjúsági misszió, az iskola- és óvodamisszió, a cigánymisszió, illetve az elektronikus és írott média vagy az egyházzene.

2022-04-22 református, konferencia, Kassa
Fotó:  Fábián Gergely

Géresi Róbert püspök lapunknak elmondta, a nemzetközi konferencia alaptémája a református egyház szolgálati területeinek prezentációja. „Egyházunk 310 gyülekezetben él és működik. Nagyon sok olyan területen tevékenykedik, ahol nem konkrétan egy gyülekezethez köthető a szolgálat, hanem az egész egyházhoz. Ilyen például a diakóniai szolgálat, az oktatásügyi intézmények és az egyházi média, csak hogy néhányat megemlítsek. Ezeket mutatjuk be” – magyarázta. Hozzáfűzte, régóta tervezték ezt a konferenciát, de a koronavírus járvány miatt eddig nem sikerült megszervezni. Most, a járványügyi szabályok enyhítésének köszönhetően megtarthatják.

2022-04-22 református, konferencia, Kassa
Géresi Róbert püspök
Fotó:  Fábián Gergely

„Hollandiai testvéregyházak és alapítványok delegációja van itt, olyanok, akik ezeken a területeken tevékenykednek odahaza, koordinálják a hollandiai egyházak irányából a kapcsolattartást a mi közösségünkkel. Nagyon fontosnak tartjuk a kapcsolattartást, a szolgálati területek bemutatását. A konferencia kitűnő lehetőség arra, hogy az adott szakterületeken tevékenykedő emberek tapasztalatot cseréljenek és közvetlen munkatársi kapcsolatok alakuljanak ki a határokon átnyúlva” – mondta Géresi Róbert.  

Palcsó Attila, a szlovákiai református egyház zsinatának külügyi tanácsosa szintén a kapcsolattartás, a kapcsolatok ápolásának fontosságát hangsúlyozta. „A rendezvény fő célja a kapcsolatok megerősítése, egymás missziói szolgálatának megismerése, a mostani új kihívásokban olyan megoldások megtalálása, melyek akár számukra Nyugat-Európában, akár számunkra itt, Középkelet-Európában hasznosak lehetnek” – emelte ki hozzáfűzve, vasárnap a vendégeik, a hollandiai lelkészek szolgálatokat vállalnak majd a környező gyülekezeteken, református egyházközségekben, például Kassán, Szepsiben és Rozsnyón.

2022-04-22 református, konferencia, Kassa
Palcsó Attila külügyi zsinati tanácsos
Fotó:  Fábián Gergely
2022-04-22 református, konferencia, Kassa
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.