2019. június 1., 12:34

Nemzeti Összetartozás Napja Pozsonyban

A Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Szenci Területi Választmánya, a Csemadok Éberhardi Alapszervezete és Éberhard Község Önkormányzata a nemzeti összetartozás napjának alkalmából május 31-én és június 1-én emlékülést szervez Pozsonyban és Éberhardon.

ber16.jpg
Médialapozó
Fotó: Radi Anita

A Nemzeti Összetartozás Napja című rendezvénysorozat május 31-én vette kezdetét Pozsonyban. A Csemadok Rákosi Ernő-termében a magyar közmédia munkatársa, Bereki Anikó Az én Balatonom, a mi Balatonunk című fotókiállításának megnyitójára került sor.

Bedi Katalin az alkotó 43 fényképből álló kiállítását mutatta be a közönségnek, amelyet a szerző afféle vallomásának is tekinthetünk. Bereki Anikó fotóin a magyarok számára kultikus Balaton sokféle arca tárulkozik elénk: a csendes Balaton, a viharos Balaton, vagy éppen a téli és jeges Balaton. A fényképek többségén a víz, a felhők, a levegő, tehát a természet kerül előtérbe.

Az alkotóval Haják Szabó Mária beszélgetett. Bereki Anikó elmondta, ha valaki ránézz egy-egy képére, egy régi balatoni emlék fog eszébe jutni róla, mivel a nyári szezonban a Balaton a magyarok egyik legnépszerűbb úti célja.

A következőkben Böröndi Lajos költő, tanár Trianon-sokk a két háború közti magyar irodalomban című előadására került sor. Böröndi Lajos elmondta, a magyar irodalom terén még mindig nem került feldolgozásra Trianon témája, sőt, még az első világháború sem. Hangsúlyozta, hogy az egész XX. századi magyarság traumasorozatának feldolgozatlanságával állunk szemben. Ugyancsak hiányzik a holokauszt, a gulágok, avagy a hontalanságba taszítottak sorsának irodalmi felmutatása.

Az éberhardi programról

A Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából szervezett rendezvénysorozat második napja június elsején, Éberhardon veszi kezdetét. 11.00 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor az Apponyi-kápolnában. Igét hirdet és áldást mond Somogyi Alfréd a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese és Zsidó János katolikus esperesplébános.

13.20-tól Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke megnyitja az emlékülést, ahol a következő előadások veszik kezdetét: Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke: Európai megoldás: autonómia; Dr. Lajtai László (VERITAS Történetkutató Intézet): Nemzetiségi oktatás a dualizmus korában; Dr. Kovács Kálmán Árpád (VERITAS Történetkutató Intézet): Trianon sorsszerűségei; Böröndi Lajos költő, tanár: Trianon-sokk a két háború közti magyar irodalomban. Délután 16 órától kezdődik Molnár Zoltán önálló estje Szeretnék néha visszajönni még (melankolikus utazás) címen.

Bedi Katalin
Fotó:  Radi Anita
Bedi Katalin

ber16.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék