Németh Gabriella: A fiataloknak tovább kell vinniük a zászlót

2021. április 2., 14:58
Radi Anita

Nemzeti ünnepünk alkalmából Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette dr. Németh Gabriellát, az MKP és a Pozsony Megyei Önkormányzat volt alelnökét.

 

Fotó: Archívum

Németh Gabriella a díjat a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes munkája, valamint a Pozsony és Győr-Moson-Sopron megye közötti együttműködés elmélyítésében vállalt szerepének elismeréseként kapta.  

Németh Gabriella több mint harminc éve vállal aktív közéleti és politikai szerepet Szenc vidékén és Pozsony megye területén.

Két választási időszakon keresztül volt az MKP és a Pozsony Megyei Önkormányzat alelnöke. Amikor 2010-ben Pozsony megye alelnökévé választották, a külkapcsolatok terén azt tapasztalta, hogy nincs szorosabb együttműködés Magyarországgal, annak ellenére, hogy a két megyének volt együttműködési szerződése. Akkor határozta el, hogy mindent elkövet a határ két oldalán fekvő megyék közötti kapcsolat elmélyítésében. Ennek köszönhetően intenzívebbé váltak a találkozások és a tárgyalások a két megyei önkormányzat között. Leginkább a 2007–2013 és a 2014–2020 közötti időszakról van szó, amikor meghatározták azokat a területeket, ahol a két megye közötti együttműködés elmélyíthető. Ez elsősorban az oktatásra, a kultúrára, a tartósan fenntartható közlekedésre és a hálózati infrastruktúra fejlesztésére, illetve a turisztikára vonatkozott. 

Németh Gabriella ezt az együttműködést abban látta kiteljesedni, amikor 2015-ben a már létező Rába–Duna–Vág európai gazdasági társulásnak Pozsony megye is a tagja lett.

A magyarországi részről pedig az akkori tagok, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye mellett Pest megye is csatlakozott a társuláshoz. Ezzel lehetőség nyílt pályázni különböző, a határon átnyúló európai uniós projektekre. Ezeknek köszönhetően került sor például a SacraVelo nemzetközi kerékpár-út kijelölésére, amely 166 szakrális emlékhelyet köt össze a határ két oldalán.

Azok a baráti kapcsolatok, amelyeket az egyes falvak és települések kötöttek a magyarországi településekkel, gyümölcsözőek, és továbbra is tevékenyen részt vesznek az egyes kulturális és sportrendezvényeken, mondja Németh Gabriella, aki nagyon örül annak, hogy az együttműködés alapjainak megerősödéséhez többek közt neki is sikerült hozzájárulnia.

Köztudott, hogy Németh Gabriellának nagyon szoros kapcsolata van a felvidéki szociális szférával. Örül annak, hogy több civil szervezettel, amelyek a Felvidéken anyanyelven nyújtanak segítséget, a mai napig gyümölcsöző kapcsolata van, és egyes projektek kapcsán érdemesnek tartják arra, hogy kikérjék a véleményét.  Például a Szövetség a Közös Célokért 2016-ban indította el magyar nyelvű lelkisegélyvonalát Szlovákiában. Németh Gabriella ott volt a kezdeteknél, az első eredmények értékelésénél, és a mai napig figyelemmel kíséri a segélyvonal tevékenységét. Ezt különösen fontosnak tartja a mai járvány sújtotta helyzetben, amikor a családok megélhetése, lelki egészsége került veszélybe. Nemzetközi vonalon a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetséggel van kapcsolatban, de együttműködik a dunaszerdahelyi Femit polgári társulással, kapcsolatot tart fenn a Zonctoronyban működő Nefelejcs Házzal és több más magyar nonprofit szervezettel. Ezek mind az itt élő magyarság támogatását jelentik, hiszen gondjainkról, problémáinkról elsősorban magyarul vagyunk képesek beszélni és a szükségben segítséget kérni.

Kapcsolatai a politika terén Szenc városához is kötődnek, ahol több mint 30 éve városi képviselő. Szenci lakosként ismeri a város és a régió magyarságának a problémáit is.

Míg ötven évvel ezelőtt Szenc városában több mint 50% volt a magyarság aránya, ma ez a szám nem haladja meg a 10%-ot. Mindez elsősorban a szlovákság nagyszámú betelepülésének és az erős asszimilációnak az eredménye. A szenci magyarság emiatt nincs rózsás helyzetben, és a városban egyre nehezebb érvényt szerezni a jogainak.

Egyébként a város önkormányzata maximálisan igyekszik segíteni a városban élő kisebbségeket, annak ellenére, hogy akadnak olyan csoportok Szencen, amelyek mindezért támadják a városvezetést. Hogy a jövőben hogyan alakul a helyzet, nagyban függ az önkormányzati választásoktól, amire 2022-ben kerül sor. Németh Gabriella bízik abban, hogy Szenc város magyar képviselete ott lesz a következő önkormányzatban is.

A képviselő nagyon boldog lenne, ha a felvidéki magyar fiatalok nagyobb részt vállalnának a politikai életből,

mert ha nem leszünk ott a helyi és a megyei önkormányzatban, ha nem lesz magyar képviselet a parlamentben és a kormányban, akkor a jogainkért nem fog senki síkra szállni. Ugyanakkor bízik abban, hogy sikerül megtalálniuk a fiatalokat, akik továbbviszik a zászlót, és akiknek ugyanolyan fontos a magyarság érdekképviselete, mint az ő generációjának volt.    

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/13-as számában.

2021. március 31., 09:18

A feltámadás reménye – Megjelent a Magyar7 legújabb, 13. száma

Fókuszban a húsvét, az elhúzódó szlovák kormányválság és a magyar pártok egyesülése.

Kövesse facebook oldalunkat is!