lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 4., 19:20

Nem az állam szerezte meg a vereknyei hulladéklerakó alatti telkeket

Pozsonyligetfalun kerültek árverésre azok a vereknyei telkek, amelyek egy részén az elhíresült hulladéklerakó is található.

biroi-kalapacs.jpg
Fotó: ČTK

Az üggyel részletesen a közelmúltban is foglalkoztunk. Gazdasági és ökológiai szempontból az lett volna a legjobb, ha az állam szerezte volna meg ezeket a telkeket. A környezetvédelmi tárca ugyanis hamarosan ezen a területen szeretné a veszélyes hulladéklerakó kártalanítását elvégezni. A telkek tulajdonosának ezért az állam évi 5246 eurós hosszú lejáratú bérleti díjat fizet, amit legalább négy évig még biztosan fizetni kell, ez ugyanis a várható kivitelezési időszak.

Ám valószínűleg mindez még hosszabb ideig tart, hiszen a projekt még el sem kezdődött igazán. ​Ráadásul nem ez az állam egyetlen kiadása ezzel kapcsolatban. A kármentesítés befejezése után lesz még egy egyszeri kifizetés, négyzetméterenként 15 eurós összegben – ami összesen körülbelül 30 ezer eurót tesz ki. Az előnyök ellenére a környezetvédelmi tárca előre nem tudta megerősíteni, hogy részt vesz-e az árverésen.

Az árverésen a tvnoviny.sk portál is részt vett megfigyelőként, a kikiáltási ár 10 ezer euró volt, s ez  az ár licitenként minimum 200 euróval emelkedett.

A környezetvédelmi tárca képviselői végül eljöttek az árverésre, amely eleinte ígéretesnek tűnt. Rendszeresen licitálnak, de valószínűleg nem volt elég nagy költségvetésük, 35 200 eurós összegnél ugyanis megálltak, és feljebb már nem mentek.

„Az árverésen a környezetvédelmi minisztérium a bérleti díj és a projekt befejezéséig tervezett szolgalmi jog keretéig különített el pénzeszközöket a szerződés mellékletének megfelelően. Az árveréssel elért végső ár azonban meghaladta a tárca említett pénzügyi keretét” – írta a tárca a véleményében.

A telkeket végül valaki teljesen más szerezte meg. Több mint 20 ezerrel magasabb összeget fizetett értük, mint amennyit az állam hajlandó lett volna fizetni.

A tvnoviny.sk kíváncsi volt arra, mit tervez a telkekkel az új tulajdonos, de az nem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésben.

„Összesen tizenhárom regisztrált résztvevő volt.

A kikiáltási ár 10 000 euró volt, és 55 600 euróért árverezték el. Az árverező szemszögéből nagyon pozitívan értékelem az aukciót, mert elértük, hogy a kikiáltási ár megemelkedett”

– mondta Marek Piršel árverező, aki csallóközi lakosként azt részesítette volna előnyben, ha a környezetvédelmi tárca szerzi meg a telkeket. „De elfogadjuk, hogy így alakult, s reméljük, hogy a kármentesítés mielőbb megvalósul” – tette hozzá az aukciós társaság képviselője.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.