2023. február 26., 10:01

Négyesben a Zsákszínházzal

A Zsákszínház él, működik és tervezi a jövőt – hangsúlyozta Mázik István, a társulat vezetője, rendező, aki azt is elárulta, milyen darabbal készülnek az idén.

Zsákszínház
Fotó: Szvorák Emese

A színház 2019-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, és akkor A negyvenedik című kamarajátékot vitték színre, amelyet Ionesco Különóra című „tragikus komédiája” alapján készítettek.

Mivel a koronavírus-járvány a Zsákszínházat is kényszerpihenőre küldte,

a társulat egészen mostanáig nem jelentkezett új darabbal. Spiró György Kvartett műve alapján viszik színre a Négyesben című vígjátékot, kamara előadás formájában.

Zsákszínház
Fotó:  Szvorák Emese

Az olvasópróbákat már tavaly elkezdték, azóta is gőzerővel gyakorolnak. Szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a Füleki Városi Művelődési Központ helyszínt biztosít számukra a bábteremben, ahol heti kétszer színpadon próbálhatnak, igény szerint gyakrabban is. Mázik István lapunknak elmondta, a kényszerpihenő legfőbb oka a Covid volt, viszont a fiatalok hiánya is rányomja a bélyegét a közösségi munkára. 

Régebben 30-40 taggal is működtünk, rengetegen jelentkeztek a társulatba, hogy hasznosan töltsék a szabadidőt, és együtt közösséget építsünk. A színházcsinálás ugyanis valahol közösségépítés is, a kultúránk megtartásának egyik formája, ami bizonyos fokú szeretet és szenvedély nélkül nem megy. A mai világban azonban a fiatalok már máshol, máshogy töltik el az idejüket, mi lassacskán megöregszünk, és nehéz utánpótlást találni. Hála istennek eddig még mindig sikerült 2-3 fiatalt megszólítani, bevonni a munkába, így idén is két új szereplővel gazdagodott a csapat

– mondja a rendező. 

A Zsákszínház jelenleg nyolc tagot jegyez, az új darabban közülük négyen állnak színpadra. A szereposztás szerint

Gulyás László formálja meg a családfőt, Rózenfeld Ilona a feleséget, a lányukat Fekete Noémi játssza, Mázik István a rendezés mellett az amerikai vendég szerepébe bújik, Bálint Dániel a súgó, Sz. Danyi Irén pedig a színészi és rendezői munkát segíti.

Mivel a darab kivitelezése technikailag is nagyon igényes, komoly feladat vár a két műszaki szakemberre, Danyi Tiborra és Bogdány Ottóra.

Spiró György Kvartettje jellegzetes korszelet, amely a ‘90-es években, egy panellakás konyhájában játszódik. A történet szerint a  mindennapjait rutinszerűen élő idős házaspárhoz becsenget egy Amerikából jött idegen, aki azt hangoztatja, hogy a családfő mentette meg az életét 1956-ban, figyelmeztetve őt a forradalom után bekövetkező retorziókra. A vendég akkor elhagyta Magyarországot, és most, amikor lehetősége volt visszatérni, ellátogatott a családhoz, hogy köszönetet mondjon. A családfő azonban nem hajlandó elfogadni semmilyen segítséget. Ez egy szívbe markoló, groteszk vígjáték, amely tükrözi a mai életünket, „amortizálódott” valóságunkat. Azért is nyúltunk ehhez a darabhoz, mivel a Zsákszínház profiljához mindig is közel állt a groteszk, emellett a színészek száma miatt jelenleg kamara előadásokat tudunk csak színre vinni

– avatott be a rendező, aki elmondta azt is, hogy hosszas elemzés előzte meg a darab végső formáját. 

Zsákszínház
Fotó:  Szvorák Emese

A Négyesben című előadás bemutatóját április végére tervezik. A társulat olyan darabot szeretne a közönség elé vinni, amely megállja a helyét minden fesztiválon, így a Jókai Napokon, az Egressy Béni Fesztiválon, vagy a nemzetközi színtereken.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.