Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. március 22., 20:01

Négy csallóközi falu álma válik valóra a csatornahálózat megépülésével

Nem is kaphatott volna szebb ajándékot a víz világnapján Csallóköznádasd, Dercsika, Baka és Felbár lakossága, mint azt, hogy letették az épülő új csatornahálózat alapkövét. Több mint tízéves álom válik valóra a következő másfél év során. A nagyjából 3 500 lakosú kistérség, mely pár éve az atrazinszennyeződés miatt került reflektorfénybe, mostantól már bízhat abban, hogy sikerül megóvni értékes ivóvízkészletét és megőrizni azt az utókornak.

csatornahálózat- alapkőletétel - Csallóköznádasd
Galéria
+2 kép a galériában
Az érintett falvak polgármesterei, a beruházók és a kivitelezők megkocogtatják az alapkövet

Fotó: B. Vida Júlia

Klein Ottokár, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek r.t. elnöke, Érsekújvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket és elmondta:

az életkörülmények javítását szolgálja a 20 millió eurós értékű beruházás, a négy falu csatornahálózatának kiépítése és a bősi víztisztító állomás kibővítése, ami által az ivóvíz védelme is biztosítottá válik.

Hozzátette azt is, összesen harmincöt kilométeres csatornarendszer kerül a földbe.

csatornahálózat- alapkőletétel - Csallóköznádasd
Klein Ottokár köszöntötte a résztvevőket
Fotó:  B. Vida Júlia

Örömét fejezte ki, hogy a vízművek hozzájárulhat a csatornahálózat kiépüléséhez, s reményét fejezte ki, hogy a munkálatok a legnagyobb rendben mennek végbe, minden érintett település lakosságának megelégedésére.

Nagyon régen vártak már önök erre a projektre, kezdte rövid beszédét Gódány László, a Vízművek felügyelőbizottságának alelnöke, Egyházkarcsa polgármester. Felidézte az előzményeket, hogy sikerült összehozni a négy tervezetet, a négy községet és Bős városát is bevonva elérni, hogy egy dédelgetett álom valóra váljon.

Hozzátette: talán az a legszebb ajándék ennek a négy kisközségnek, hogy a Nyugat-Szlovákiai Vízmű átvállalta az összes költséget és az építkezés a települések kasszájából egy fillért sem fog elvonni, az önköltség terhétől is mentesülnek.

csatornahálózat- alapkőletétel - Csallóköznádasd
Mindenki javát szolgálni fogja, mondta Gódány László
Fotó:  B. Vida Júlia

Türelmet kért lakosságtól az esetleges nehézségek, a forgalomkorlátozások miatt. A munkálatok napokon belül elkezdődnek.

Megérte kivárni

Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere az ünnepélyes alapkőletételt követően elmondta, olyan nagy volumenű beruházásra kerül most sor, amit a községek a Vízművek nélkül nem tudtak volna megvalósítani. Nemcsak az önrész, de később az üzemeltetés, a karbantartás is tetemes költséget emészt fel, amitől mentesülnek az érintett települések.

csatornahálózat- alapkőletétel - Csallóköznádasd
Ivóvízkincsünket óvjuk a csatornahálózattal, hangsúlyozta Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere
Fotó:  B. Vida Júlia
Harmadik éve küszködünk azzal, hogy hatalmasra nőttek a szennyvíz elszállítási költségei, a lakosság nagyon nagy része alig várja már, hogy elkészüljön a csatornahálózat. Bízunk abban, hogy elérjük a 80 százalékos rákötöttséget, hisz ezáltal a házak, az ingatlanok értéke is emelkedik, nem is beszélve arról, hogy gyermekeink, unokáink számára biztosítjuk, hogy tiszta vizet ihassanak, még ha ez némi befektetéssel is jár”

– mondta el portálunknak.

Kiemelte azt is, hogy a csallóközi ivóvízkészlet megóvásának egyik fontos lépése a csatornahálózat építése. S azt is megemlítette, a Csallóköz nagyon sok községe vár erre a beruházásra, ami egyre költségesebb, és leginkább csak több település összefogásával lehet megvalósítani. Úgy, ahogy ők is tették. Bár a közbeszerzés nagyon hosszadalmas volt, megérte kivárni, tette hozzá.

csatornahálózat- alapkőletétel - Csallóköznádasd
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.