2022. március 28., 13:41

Nagyszombat megye intézkedéscsomagot szavazott meg a menekültek segítésére

Nagyszombat megye képviselő-testülete hétfői ülésén megszavazta a leningrádi közigazgatási területtel kötött együttműködési szerződés felbontását, hogy ezzel is szimbolikus tiltakozását fejezze ki az ellen, hogy Oroszország minden ok nélkül megtámadta Ukrajnát. A megye emellett intézkedéscsomagot fogadott el az ukrajnai menekültek segítésére és 100 ezer eurót különített el humanitárius célokra.

menekültek
Fotó: TASR/AP

A megyegyűlés az általános érvényű rendeletek kiegészítésével lehetővé tette, hogy az ukrán diákokat ingyen vagy szimbolikus összeg fejében szállásolják el és nyújtsanak nekik étkeztetést a megyei fenntartású iskolák és kollégiumok. Jozef Viskupič megyeelnök tájékoztatása szerint eddig 47 ukrán tanuló jelentkezett valamelyik megyei fenntartású középiskolába. „Évi maximum 700 eurós szociális ösztöndíjjal támogatjuk ezeket a diákokat” - mondta Viskupič.

A megye 51 menekültet szállásolt el a galántai Műszaki Szakközépiskola kollégiumában, a menekültek közel fele gyerek, közülük 15-en hallássérültek. Szükség esetén további szálláshelyeket alakít ki a megyei önkormányzat.

A megyei önkormányzattal kötött megállapodás alapján az ukrajnai menekültek ingyen közlekedhetnek az Arriva autóbuszjárataival. A leningrádi közigazgatási területtel még a megye előző vezetése kötött együttműködési megállapodást 2016-ban, ám azt az oroszországi partner a mai napig nem ratifikálta. Főleg kulturális és oktatási együttműködést terveztek, valamint az energetika és az autógyártás terén tevékenykedtek volna közösen. Míg a menekülteket segítő megyei intézkedéscsomagot mind a 33 jelenlevő képviselő támogatta, a leningrádi körzettel való együttműködés felbontásakor három képviselő tartózkodott, négyen pedig nem szavaztak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.