cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. január 25., 09:44

Nagyölved, Lontó, Ipolyvisk – Összegzés és tervek

A Lévai járás néhány településvezetőjét, a nagyölvedi Cseri Zitát, az ipolyviski Antal Nyustin Ágnest és a lontói Konczi Károlyt kerestük meg a 2021-es esztendő értékelése kapcsán. Szó esett arról is, hogy a koronavírus-járvány mennyire nehezítette meg helyzetüket, de természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy az őszi önkormányzati választásokig milyen terveik vannak.

Lontó
Fotó: Lontov - Lontó
Nem volt könnyű ez az évünk sem. Naponta izgultunk a járvány miatt – gyászoltunk, aggódtunk s bíztunk benne, hogy egyre kevesebb lesz a fertőzött, s még kevesebb, akiket elveszítünk. A hivatalban is több karanténhelyzetet éltünk meg, így lassabban ment minden. Ennek ellenére igyekeztünk haladni a fejlesztésekkel”

– kezdte Nagyölved polgármester asszonya, Cseri Zita. Mint mondta, elkészült a Közösségi Ház, amelynek a hivatalos átadása ugyan még várat magára, de természetesen örülnek neki, hogy lett egy szép, a mai kor követelményeinek megfelelő épületük, ahol kisebb összejöveteleket, képzéseket és közösségi találkozókat tarthatnak.

„A kultúrház nagytermének felújítására is beadtunk egy pályázatot; reméljük, hogy tavaszra megtudjuk az eredményt, s hogy hamarosan azt is felújíthatjuk. Igyekszünk tovább épülni és szépülni” – tette hozzá.

Lontó egy viszonylag eredményes évet zárt, tudtuk meg Konczi Károly polgármestertől. Mint mondta, igyekeztek több fejlesztési projektben is részt venni, s ezek közül már többet sikeresen be is fejeztek.

„Egyes projektek még a választási időszakunk elejétől húzódnak az elbíráló szervek tétlensége miatt. Ez némileg megtöri azt a lendületet, ami a munka megkezdése elején jellemzett bennünket. Több projektnél is az a gyakorlati menet, hogy a mi részünkről az előkészítést gyorsan és pontosan elvégezzük, majd jön az elbíráló szakasz, ahol minden leáll, és jön a bizonytalan várakozás, néha éveken át. Minden akadály ellenére azért sikerült falunkat több helyen is szépíteni, vagy elvégezni felújító munkákat az épületeinken” – magyarázta, majd kifejtette, hogy a kultúra hiányát egy nyári könnyűzenei fesztivállal, a LontóFeszt első évadával próbálták pótolni.

2022-re úgy tekintünk, hogy az a remény és a lehetőségek éve lehet. Reménykedünk, hogy minden téren jobb lesz a helyzet, s abban is bízunk, hogy új lehetőségek nyílhatnak meg a falunk fejlesztésében. Vannak feladatok, amiket ebben az évben be kell fejeznünk; ilyen a járdahálózat kiépítése, az új optikai internet befejezése, az óvoda fűtésének korszerűsítése, de új kihívásokat is szívesen fogadnánk, például az ivóvízellátó rendszer kiépítését vagy a szennyvíz elvezetését”

– tette hozzá a településvezető.

Ipolyvisk polgármester asszonya, Antal Nyustin Ágnes szerint is egy kihívásokkal teli évet zártak: „Nincs sok összehasonlítási alapom, mivel a 2020-as év is nagyon igényesnek bizonyult a járványhelyzet következtében. Előtte csupán egy »normális« naptári évet sikerült megélnem a polgármesteri székben. Talán azért is, mivel még számomra minden egyébként is új, nem zökkentett ki annyira a »megszokott« kerékvágásból. Az ügyintézés viszont bosszantóan lelassult az egyébként sem túl rövid időtartamokhoz képest. A kormányban kialakult feszültségek és változások szintén kedvezőtlenül hatottak a mi munkafolyamatainkra is.”

Elmondása szerint az iskola és az óvoda működtetése nem volt egyszerű feladat, hiszen az igazgatóknak és a tanároknak is gyorsan kellett alkalmazkodniuk a sokszor napi szinten elrendelt vagy kialakult változásokhoz; némely esetben az online tanítás biztosítása is komoly gondot okozott. Főleg azoknál a gyermekeknél volt problémás a tanítás megoldása, akiknél otthon még az elektromos áramellátás sem biztosított, nemhogy az internetes kapcsolat.

Plusz feladatok hárultak az önkormányzatokra más területeken is. Eddig számunkra ismeretlen terepen kellett helyt állnunk. Az országos koronavírus-szűrővizsgálatok során derekasan helyt állt az egészségügyisek helyi közössége, majd később helybeni oltakozási lehetőséget biztosítottunk az idősek és a korlátozott mozgásúak számára. A nehéz helyzetek megoldása érdekében viszont erősödtek kapcsolataink a környező településekkel, ami pozitív hozadéka az elmúlt nehéz évnek”

– fogalmazta meg utalva arra, hogy a koronavírus-szűrővizsgálatok megvalósítását Szete és Százd községekkel heti szinten összehangoltan valósították meg, s folyamatosan egyeztettek Ipolyszakállos és Lontó polgármestereivel is.

Konczi Károlyhoz hasonlóan Antal Nyustin Ágnes is kiemelte, hogy a tavaszi időszakban az ügyintézések folyamata nagyon nehézkesen zajlott; az elnyert támogatásokhoz kötődő munkafolyamatok szinte teljesen megálltak, vagy pedig hosszú hónapokat késtek bizonyos műveletek.

A jövőben Ipolyvisken is szeretnék megvalósítani a nyertes pályázataikat, valamint sikeresen elszámolni azokat. „Kellemetlen meglepetéseket és nem várt plusz költségeket jelentenek a jelentősen megnövekedett árak, például az építkezési anyagok tekintetében” – mondta Antal Nyustin Ágnes, majd a további célkitűzéseikről is szót ejtett:

Tavasszal szeretnénk elkezdeni a közösségi központ építését, az ingyenes WIFI-hálózat kialakítását és a vízvezeték-hálózat bővítését. Ha minden a tervek szerint halad, tavasszal megkezdhetjük a bérlakások építését is, továbbá ősszel több mint 80 őshonos fát ültetnénk ki szintén egy pályázatnak köszönhetően.”

Szintén ipolyviski aktualitás, hogy – a Sine Metu polgári társulás kezdeményezésére – megkezdődött az egykori földvár nyomainak felkutatása, s bár jelenleg még csak a takarítási és a terep-előkészítési fázisban vannak, bíznak benne, hogy a várva várt tavaszi geofizikai mérések pozitív eredményei alapján pontosabb képet kapnak majd eme fontos történelmi emlékükről.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.