2021. december 20., 16:04

Nagymegyer - Szent Miklós-templom

A nagymegyeri Szent Miklós-templom a 19. század végén épült. A templomot Kálnoki Adalheid építtette egy elbontott korábbi középkori templom helyén. 1900. október 28-án szentelték fel.

nagymegyeri templom
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A templom eredetileg háromhajós neogótikus stílusban épült volna fel, de a felmerülő anyagi problémák miatt ez a terv nem valósult meg és végül egy egyhajós eklektikus stílusú templom került megépítésre.

nagymegyeri templom
Fotó:  Görföl Jenő

 A főoltár tölgyfából készült, aranyozott díszítéssel. Az oltár két oldalán Szent István és Szent László király diófából faragott szobra található. A főoltár feletti színes mozaikablak a templom védőszentjét, Szent Miklóst,  és Szűz Máriát a gyermekkel ábrázolja. A templom körablakaiban mozaik kirakással a magyar Árpád-házi női szentek Szent Margit, Szent Erzsébet és Boldog Kinga, valamint Boldog Apor győri püspök képei láthatók.

nagymegyeri templom
Fotó:  Görföl Jenő

A templomon és az iskolán helyezték el Cseri István és Farkas Jenő nagymegyeri plébánosok, valamint Esterházy János emléktábláját. A templom legújabb freskói a 2000-es évek elején készültek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/50. számában.

nagymegyeri templom
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.