2021. december 6., 18:35

Nagy siker volt a rendhagyó Mikulás-járás a Mátyusföld több településén

Nagy sikere volt a Mikulás-járásnak azokban a mátyusföldi falvakban, ahol megszervezték ezt a hagyományos rendezvényt. A Hidaskürtön szervezett Mikulás napi akción több mint százhetven csomagot osztottak szét a gyerekek között.  

Mikulás Hidaskürtön
Fotó: Kutrucz László
A Mikulás és a Krampusz újratöltve Hidaskürtön

A szervezési munkálatokat az önkormányzatok vagy polgári társulások vállalták magukra. Az iskolákban és óvodákban szinte mindenhol járt a Mikulás, vannak azonban települések, ahol nem szakítottak a régi hagyományokkal és a falu apraja-nagyja találkozhatott a Mikulással.

Hidaskürtön a benzinkúton "tankolt fel" a Mikulás

Hidaskürtön a KaKaDu Polgári Társulás, Kutrucz Lászlóval és a HISZÖ szervezet, Nagy Tiborral az élen már több mint egy évtizede szervezi a Mikulás napi akciót. Az idén sem akarták elhagyni ezt a szeretett hagyományt. Az előző években ez a rendezvény mindig a kultúrházban került megrendezésre Mikulásváró, vagy karácsonyi vásár címszó alatt. Minden éven 150 csomagot készítettek elő, amiből alig több, mint száz fogyott el – tudjuk meg a KaKaDu Polgári Társulás elnökétől. Nagy volt a meglepetésük, mikor idén, a rendhagyó Mikulás-járáskor még a százötven csomag is kevésnek bizonyult.

Idén először a Mikulás és a krampusz gyalog sétált végig az utcákon, a kinti térben találkozhattak velük a családok. A Mikulás érkezését egy megafon segítségével jeleztük. 156 csomagot készítettünk, ami három utcával a vége előtt elfogyott”

– meséli nevetve Laci, majd hozzáteszi, végül a közeli töltőállomáson vásároltak további édességeket, hogy a még várakozó gyermeknek is jusson finomság. Körülbelül 170 hidaskürti gyermek várakozott az utcán a házak előtt.  A teljes program egy egész vasárnapi délutánt vett igénybe.

Hosszú évek óta nem volt ilyen sikerélményünk Mikulást követően”

– mondja a KaKaDu elnöke.

Nádszeg, mint Manófalva

A Galántai járásban lévő Nádszegen gyönyörű helyszínen osztogatta becses ajándékait a Mikulás. A nagy öreg hétfő délelőtt a falu főterén, az újonnan kialakított korcsolyapálya mellett fogadta a gyerekeket.

Mikulás Nádszegen
Fotó:  Nádszeg község
A nádszegi Mikulás-várás

Először a helyi óvodások majd az alapiskolások érkeztek a Mikuláshoz turnusokban.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere elmondta, minden járványügyi szabályt betartottak, viccesen Manófalvának nevezték el Nádszeg főterét.

Örült annak, hogy a Mikulás a szabad levegőn fogadja a gyerekeket. A falu főterét szorgos kezek csodálatosan feldíszítették.

Királyrévbe lovashintón érkezett a Mikulás

A Nádszeggel szomszédos kisközségben, Királyrévben vasárnap lovaskocsin érkezett meg a Mikulás. Az önkormányzat szervezésében közel 120 ajándékcsomagot osztottak ki a gyerekeknek.

lovaskocsi Mikulás Királyrévben
Fotó:  Agócs Gergely
Lovaskocsis Mikulás Királyrévben

Agócs Gergely polgármester elmondta, azokhoz a családokhoz, akik karanténban vannak, a kerítésre akasztva juttatták el az édességcsomagot.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.