2020. május 22., 17:30

Muzsla község anyagi támogatást nyújt a továbbtanuló helyi fiataloknak

Tájainkon szokatlan módon segíti a helyi diákok továbbtanulását, pályakezdését Muzsla község önkormányzata. A fennhatósága alatt működő Endrődy János Alapiskolában általa létrehozott Ifjúsági Alapból egyszeri 500-1200 eurós támogatásban részesíti a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező fiatalokat.

Médialapozó
Fotó: Muzslai Endrődy János Alapiskola
A muzslai alapiskola épülete

„Iskolánk fenntartója, Muzsla község immár egy évtizede működteti az Endrődy János Alapiskola Ifjúsági Alapját. Mielőtt abból 500-1200 euró közti anyagi támogatást nyújtana a helyi fiataloknak, mindig megvizsgálja, hogy ők muzslai születésűek-e, s óvodába, majd alapiskolába is végig odajártak-e, továbbá azt, hogy milyen volt a tanulmányi átlaguk és a magaviseletük. Ez alapján bizonyos pontszámot, illetve 9. osztályos ballagóként egy igérvényt - mutatós oklevelet kapnak akkor, ha tovább akarnak tanulni. Az igérvény lényege az, hogy miután a fiatal felnőttek sikeresen befejezik a középiskolai tanulmányaikat, akkor a kapott pontszámaikat készpénzzé válthatják. Az összeget olyan dolgokra költhetik, amelyekre a felsőfokú tanulmányaik vagy a pályakezdésük során szükségük van“ - foglalta össze a községi támogatás lényegét Ölveczky Árpád mérnök, az Endrődy János Alapiskola igazgatója.

Hozzátette: volt, aki a pénzből a gépjárművezetői vizsgája és jogosítványa árát fizette ki, más laptopot vásárolt, vagy az önfejlesztését segítő tanulmányi tábor, esetleg nyelvtanfolyam részvételi díját fedezte.

A kapott összeg a szakmunkásképző végzőseinek akár egy szerelőműhely berendezését vagy saját kozmetikai, illetve fodrászszalon megnyitását is lehetővé teszi.

„Úgy vélem, hogy ez a támogatás, amelyet az alapiskola nevében ezúton is köszönök, több szempontból is nagyszerű motiváció. Egyrészt minél jobb tanulmányi előmenetel elérésére, példás magatartásra, másrészt pedig a helyi oktatási intézmények látogatására is ösztönöz. A kilencedikesek osztályfőnöke mindig egy kérdőív segítségével összegzi azt, hogy a megszabott feltételek közül ki mit teljesített, majd azt leadja a községi hivatalban. Sosem titok, hogy ki mennyi pontszámot tudott összegyűjteni. A koronavírus-járvány idején a helyzet alakulásától függ, hogy az idén elballagó diákjaink majd személyesen mikor vehetik át az igérvényüket. Az biztos, hogy június elsején folytatjuk a félbeszakadt oktatást. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk a tanulóink egészségvédelme, biztonsága, további boldogulása érdekében“ - zárta tájékoztatását az intézményvezető.

A jelenleg elsős egyetemista Mészáros Boglárka azon muzslai ifik egyike, akiknek az alaptól sikerült megkapniuk a maximális 1200 eurót.

„Jelenleg a budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatójaként média és kommunikáció szakon tanulok tovább. Szerencsére, végzős alapiskolásként minden megszabott feltételt teljesítettem, vagyis muzslai lakos vagyok, s a szülőfalumban jártam óvodába és alapiskolába. Sőt, korábban a szüleim is a helyi alapiskolában tanultak. Ezért a ballagóként átvett igérvényem alapján, a párkányi magyar gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgám után igényelhettem a község maximális támogatását. Mivel a felsőfokú tanulmányaimhoz nagyon jó minőségű, korszerű számítógépre van szükségem, ezért az alaptól kapott 1200 eurós támogatásból azt vásároltam“ - mondta el a Ma7-nek a kedvezményezett diáklány.

Végül megjegyezte: „Ezúton is köszönetet mondok ezért a nagyszerű lehetőségért a faluvezetésnek, élén a polgármesterrel, Farkas Iván mérnökkel! Efféle indulótőke minden egyetemen továbbtanuló és pályakezdő fiatalnak nagyon jól jön. Nem hallottam arról, hogy Muzslán kívül más településen is nyújtanának ilyen támogatást“.

Farkas Iván, Muzsla polgármestere az iskolaigazgató által elmondottakat ekképp pontosította: "Az alapiskolánk körzeti gyűjtőiskola, s diákjaink hozzávetőleg egyharmada bejáró diák, akiknek a szállítását saját iskolabusszal biztosítjuk. A nem muzslai, hanem más lakhellyel bíró tanulók  a cikkben említett kritériumok alapján szintén megkapják az említett pontokat, illetve az igérvényt és az anyagi támogatásunkat".  

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék