2020. július 12., 10:42

Muzsikál az erdő- a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében - KÉPEKKEL

Idén a 17. évadához érkezett a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat, melyet Füleken harmadik alkalommal szerveztek. A határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló rendezvény nyolc magyarországi és egy szlovákiai helyszínen zajlott, így a füleki rendezvény csak az egyik állomása volt a kilencnapos Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok programsorozatának.

 

Fülek idei első nyári szabadtéri rendezvényén ismét zenével telt meg a Füleki Gimnázium épülete mögött lévő városi park.

A főszervező, a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány a program összeállítása során minden korosztálynak megpróbált kedvezni.

Idén a legkisebbek a békéscsabai Bábika Játszóház foglalkozásain alkothattak a környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében. Ujj Éva, a Bábika Játszóház tagja portálunknak elmondta: csak olyan anyagokkal dolgoznak, melyekkel példát tudnak mutatni arra, hogy nem minden szemét, amit annak gondolunk.

muzsikál az erdő
muzsikál az erdő
Az egyik asztalnál bürökdudát készíthettek a gyerekek, ami egy útszéli gazból készült zajkeltő eszköz.

Egy másik asztalnál üvegfestés volt, ahol bébiételes és befőttesüvegeket használtunk fel a mécsesek megalkotásához. A harmadik asztalnál pedig különféle textilmunkákat sajátíthattak el. Itt készültek illatzsákok, amibe levendula került, varrhattak szívecskéket és erdei baglyot. A negyedik helyszínen pedig építő, képesség és készségfejlesztő logikai játékokat játszhattak”- avatott be.

De nem hiányoztak a helyi kézművesek sem. A Motolla Kézműves Műhellyel a népi bútorfestés motívumait, báb-és csuhébaba készítést sajátíthatták el, valamint fonalból is készültek szebbnél-szebb alkotások.

muzsikál az erdő
muzsikál az erdő

A parki sétát idén is Balázs Csaba ökológus és Szabó Lajos erdőmérnök vezették,

akik a helyi állat-és növényvilágot ismertették az érdeklődőknek. De volt Mesebölcső Csernik Szende mesemondóval és bábszínházi előadás a MeseFigurákkal. A parkba látogatók továbbá megismerkedhettek a Novohrad-Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival, valamint a Nógrádi Regionális Termék védjeggyel ellátott termékekből is szemezgethettek.

muzsikál az erdő
muzsikál az erdő
muzsikál az erdő

Illés Kósik Andrea, a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója, a rendezvény társszervezőjeként elmondta: 2016 óta minden második évben érkezik Fülekre a program.

Mi nagyon örültünk a megkeresésnek, mert úgy gondoltuk, hogy ez egy hiánypótló rendezvény.

Akkoriban mi is szerettünk volna komolyzenei koncertsorozatot szervezni, ez viszont még érdekesebb megoldás, hiszen itt a természet és a zene találkozik”- nyilatkozta.

Szabó Lajos, erdőmérnök, a Muzsikál az erdő főszervezője a rendezvény idei üzenetére mutatott rá.

A mai életmódunkkal nem élünk fenntartható módon, és ezen változtatni kell. Ezért az idei Muzsikál az erdő rendezvénysorozatának a kiemelt gondolata az, hogy ne onnan folytassuk, ahol a járványhelyzet előtt abbahagytuk.

Szeretnénk az ideérkezőket egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitel irányába fordítani, az erdő, a zene, a művészet erejével”- tájékoztatott, hozzátéve: a programsorozat évről-évre egyre több embert szólít meg.

A lombkoronák alatt komolyzenei koncert keretében Demeniv Mihály harmonika, és Tálas Áron zongorajátékát élvezhették a zenekedvelők. Fellépett továbbá Balog Péter gitár- és Balog Benedek gordonkaművész, valamint a helyi Pro Kultúra Férfikar. A népzenei blokkban a Foncsik Énekegyüttes, a File Banda zenekar és a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekesei mutatkoztak be. A zárókoncertet a Tárkány Trió adta. A „Muzsikál az erdő” célja, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat.
muzsikál az erdő
muzsikál az erdő
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.