2020. szeptember 19., 14:08

Múzeumi nap a Rozsnyói Bányászati Múzeumban - KÉPEKKEL

A Rozsnyói Bányászati Múzeum az idén is megrendezte a Múzeumi napot. A látogatók az UNESCO Világörökség-listáján szereplő természeti értékekkel ismerkedhettek meg abból az alkalomból, hogy az idén van a 25. évfordulója annak, hogy az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai felkerültek a világörökségi listára. 

Múzeumi nap a Rozsnyói Bányászati Múzeumban
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Az óvodásokat, alap- és középiskolásokat gazdag programmal várták, ennek állomásai összefüggtek a természettel, a karszttal. A látogatók előadásokat hallgathattak, utazhattak bányavonattal, megismerhették a barlangászok felszerelését, illetve a barlangi mentés titkait az Arachnos Barlangkutató Csoport tagjainak jóvoltából.

A rozsnyói egészségügyi középiskola diákjai bemutatták, mit kell tenni, ha balesetet szenvedünk a természetben, a Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár a gömöri régióval, az UNESCO Világörökség-listáján szereplő természeti értékekkel kapcsolatos irodalmat, kiadványokat hozta el.

A gyerekek megismerkedhettek az ásványokkal, nagyítóval vizsgálhatták őket, kipróbálhatták a kőfejtést és az aranymosást, valamint bátorságukat is próbára tehették a mászófalon a KRAS Hegyispot-klub jóvoltából.

_dsc5451.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Természetesen az összes tárlatunkat is megtekinthették. Kiváltképp a természetrajzi tárlatot ajánlottuk figyelmükbe, annak egyik része az UNESCO Világörökséggel is foglalkozik”

– mondta Badin Gabriella, a Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársa. Hozzátette, a nyaruk a kékfestésről szólt, a mostani Múzeumi nap a természeti értékek jegyében zajlott.

Szeptember 24-én kiállítást nyitnak, ezzel emékeznek meg arról, hogy 25 évvel ezelőtt az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai felkerültek az UNESCO Világörökség-listájára.

Novemberben a színházé lesz a főszerep a múzeumban. „A rozsnyói színházi életet tervezzük bemutatni. November 4-én kiállítás nyílik, foglalkozásokat, módszertani napokat tervezünk pedagógusok számára, gyerekeknek kézműves és interaktív foglalkozásokat, a felnőtteknek pedig beszélgetéseket a színészekkel” – fejtette ki Badin Gabriella.

+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.