2024. február 14., 17:17

Mulatságos asszonybál Ragyolcon

Idén is megtartották a tél legmulatságosabb estjét, a hagyományos asszonybált Ragyolcon. A vigadalmat az 1980-as évektől rendszeresen megrendezik a farsangi időszak utolsó hétfőjén, ahová csak lányok vagy asszonyok léphetnek be. A mulatságon férfiak csak úgy vehetnek részt, ha ők is nőnek öltöznek.

Asszonybál
Fotó: Nagy Andrea

Régen, a farsangvasárnap, a farsanghétfő és a húshagyókedd a felszabadult mókázás napjai voltak. Ragyolcon ma sincs ez másképp. Az asszonybál elmaradhatatlan része a mulatságos műsor, amelyen a bátrabbak maskarába öltözve szórakoztatják a közönséget. Egykor a helyi női kar, később pedig a Csemadok Ragyolci Alapszervezete vette át a rendezvény szervezését. A szervezők idén a Csináljuk a fesztivált! című műsort parodizálták ki, ebből láthatott vicces jeleneteket a közönség. A műsor egyébként hatalmas sikert arat minden évben. Sokan csak emiatt vesznek részt a mulatságon.

Endrődi Mike Attila, a Petőfi program egykori ösztöndíjasa évekkel ezelőtt látogatott el először a bálba, akkor is fellépőként hívták meg. Azt mondja, annyira emlékezetes volt számára, hogy idén még Budapestről is leutazott azért, hogy női ruhában énekelhessen a hölgyeknek.

„Ahhoz, hogy valaki az asszonybálon föllépjen, kell némi exhibicionizmus. És ilyen lehetőséget nem szívesen hagy ki az ember. Hiszen felnőttként is ott van bennünk a gyerek, szükségünk van a szórakozásra, a vidámságra”- mondta Attila.

Asszonybál
Fotó:  Nagy Andrea

Minden évben rendszeresen érkeznek vendégek a környékről, illetve Magyarországról, a falu testvértelepüléseiről. Csaba Éva is rendszeresen részt vesz a mulatságon. Azt mondja, a szórakozás mellett tetszik neki az is, hogy a ragyolciak a mai napig megélik a hagyományt, és nem hagyják feledésbe merülni. Az asszonybál emellett remek alkalom a hölgyeknek, hogy kibolondozzák magukat a böjt előtt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.