Negyedik alkalommal rendezték meg a Roma Kulturális Fesztivált Királyhelmecen

Zsebik Ildikó 2019. június 28., 18:59

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Roma Kulturális Fesztivált Királyhelmecen. A rendezvény célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a roma kisebbséget és a többségi nemzetet. A rendezvény  fővédnöke a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Rastislav Trnka volt, főszervezői pedig  a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa megye kulturális intézményei, a helyszínt adó város, valamint a helyi roma szervezet.

Fotó: Bogoly Zoltán

 A fesztivál fontos értéket, azt a kultúrát közvetítette, amelyet a romák a maguk természetességében és sokszínűségében élnek meg. Furik Csaba, az MKP megyei képviselője köszöntő szavai után a világ legismertebb Cigányzenekara, a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar 15 fős képviseletének játéka kápráztatta el a nagyérdeműt. Felléptek meg: a Romano Jilo folklórcsoport Zólyomból, a Rozmaring együttes Csoltóról, Luna hagyományőrző folklóregyüttes Kecerről, a Krasznahorkaváraljai Alapiskola mellett működő gyermek tánckör, a Szepsi Alapiskola SAVORENGE  énekkara és zenekara, a Palóci Alapiskola roma gyerektánccsoportja.

A Ham Ko Ham neve valószínűleg ismerősen cseng, hiszen országos elismertségre egy tehetségkutató műsorban tettek szert. Nevük jelentése: vagyunk, akik vagyunk. A zenekar négy fiatalból áll, és autentikus cigányzenét játszanak. A Mladosť roma táncegyüttes szlovákújhelyi gyerekekből verbuválódott még 2005-ben. De a helyi speciális iskola Varázskerék színjátszócsoportjának előadása is osztatlan sikert aratott. A Duna Menti Tavasz versenyen idén aranysávos minősítést kaptak, elnyerték a gyerek- és a felnőtt zsűri különdíját. A műsort a TernoSave tánccsoport zárta, akik a roma hagyományok megőrzésén fáradoznak, vezetőjük pedig a helyi roma szervezet elnöke, a fesztivál társrendezője.

Akik ellátogattak a fesztiválra, azok nemcsak a zenészek és a táncosok produkcióját nézhették meg, hanem a helyi speciális iskola ékszereinek, saját kezűleg készített tárgyainak kiállítását is, valamint a hodászi roma tájház tárgyi gyűjteményéből és festményeiből egy válogatást, sőt betekintést nyerhettek a kosárfonás és a vályogvetés rejtelmeibe is. A látogatók ugyancsak megnézhették a Kicsi fekete szemek elnevezésű rajzverseny legjobb alkotásit, amelyek 20 iskolából érkeztek.

Zvolenský Gabriella, a közművelődési intézet igazgatónője portálunknak elmondta: fontosnak tartja, hogy ezek az emberek legalább évente egy alkalommal egy saját szervezésű fesztivál keretében megmutassák kultúrájukat, egyúttal kifejezte nagyrabecsülését mindazok iránt, akik gazdagítják közös nemzeti kultúránkat.

Képgalériánk:
Fotó: Bogoly Zoltán

0 HOZZÁSZÓLÁS