2020. február 20., 08:29

Modernizált óvodakonyha Pozsonyvezekényen

A magyar kormány támogatásával felújították a pozsonyvezekényi óvodai-iskolai étkezde konyháját. Az ott dolgozók munkáját ezentúl korszerű munkaeszközök teszik hatékonyabbá.

Médialapozó
Fotó: Bodó Károly

Harminc év után sikerült modernizálni és felújítani a pozsonyvezekényi óvoda és kisiskola közös étkezdéjét a tavaszi szünetben. A konyhán dolgozó szakácsnő munkáját új, korszerű gépek, szeletelő, konyhai robot, mosogatógép és vadonatúj edények teszik gyorsabbá és hatékonyabbá. A konyha hivatalosan az óvodához tartozik, de a helyi iskolások is ide járnak ebédelni, így közel ötven gyermekre kell főznie egy szakácsnőnek naponta. A falu alkalmazottainak és a tanároknak az étkezését is ebben az étkezdében oldják meg.

Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere elmondta, 2018-ban újították fel az óvodát a Bethlen Gábor Alap Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának köszönhetően.

Akkor az épület külső szigetelését, tetőszerkezetét újították fel, valamint megtörtént az épületen a nyílászárók komplett cseréje. Az átadón Grezsa Istvánnal, miniszteri biztossal és Menyhárt Józseffel az MKP elnökével beszélgettek arról, hogy az óvoda konyhája is felújításra szorulna, de a falu ezt nem tudja önerőből megoldani.

Az óvodatámogatás hármas fázisú programjának keretén belül sikerült 10.000 eurós támogatáshoz jutni, amelyből megtörtént a konyha felszerelésének modernizálása. A határozatot tavaly decemberben adták ki, a közbeszerzést egy dunaszerdahelyi cég pályázata nyerte meg. A polgármester elmondta, a felújítási munkálatokat és a gépek beszerelését a tavaszi szünetre időzítették, hogy az óvoda mindennapi életében ne történjen fennakadás.

Juci néni, a vezekényi óvoda szakácsnője örül annak, hogy kombinált gőzpároló-hőlégkeveréses sütő, dagasztógép, mosogatógép, beépített rendszerek teszik majd hatékonyabbá a munkáját, izgatottan vág neki a feladatnak, hiszen a gépeket meg kell tanulnia kezelnie. Elárulta, felkészült a feladatra, járt már a helyi Vén Diófa vendéglő konyhájában, ahol az ott dolgozók szívesen bemutatták a hasonló konyhai gépek kezelését.

Az óvoda igazgatója, egyben az étkezde vezetője Szekács Erika büszke arra, hogy sikerült elérni a célt. Elmondta, 2008 óta, amióta vezetője az intézménynek fájlalta, hogy nincs jó állapotban a konyha, és hogy mindig talál kivetnivalót a közegészségügyi hivatal. Elégedett azzal, hogy a szakácsnő munkája végre meg lesz könnyítve és a konyha is megfelelő, remek felszereltséget kapott. A modernizált óvodakonyhát Menyhárt József is megtekintette.

Részemről a felújított óvoda átadásakor ígéretként hangzott el az, hogy nem elég egy új óvoda, modern óvodakonyha is kell. Ezt sikerült megvalósítani. Nagy örömünkre szolgál, hogy a pozsonyvezekényi gyerekeknek szép, modern konyhában készülnek majd az étkek”

– fejtette ki Menyhárt József.

+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.