2021. február 14., 18:41

Minél többet lássanak a világból

„Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra.” Weöres Sándor örök érvényű sorát választotta magának mottóul a battyáni magyar tannyelvű kisiskola. A falu Bodrogköz északkeleti sarkában, a Latorca bal partján fekszik. A jelenleg 1200 lakost számláló településnek emberemlékezet óta van alsó tagozatos iskolája, amelyet kizárólag a helyi gyerekek látogatnak. Napjainkban 50 tanuló második otthona. A gyerekek túlnyomó többsége, mintegy 65 százaléka roma származású. Az iskoláról és a pedagógusi hivatásról az intézmény igazgatónőjét, Pekarik Tímeát kérdeztük.

Médialapozó

Mikor döntötte el, hogy a pedagógusi pályát választja?

Amióta az eszem tudom, mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni. Sárospatakon szereztem a diplomámat, amelyet Nyitrán honosíttattam. Előbb a szomszéd falu, Bacska iskolájába kerültem 1997-ben, ahol két összevont osztályban tanítottunk. Ott mindig én kaptam az elsősöket. Amikor 2014-ben szülőfalumban, Battyánban megüresedett az igazgatói szék, a posztot sikerrel megpályáztam, azóta én vezetem itt az alsó tagozatos iskolát. Négy önálló osztályunk van, rajtam kívül három pedagógus, egy nevelőnő és két asszisztens tartozik a kollektívába. Kiválóan tudunk együtt dolgozni, együtt gondolkodni.

Milyen előnyei, illetve hátrányai vannak az összevont osztályoknak?

Az összevont osztályokkal folytatott oktatás ízére rá kell érezni, hiszen két különböző osztály diákjainak a munkáját úgy kell összehangolni, hogy senki se unatkozzék. Ugyanakkor mindenütt vannak gyenge diákok, akiknek jól jön, hogy akaratlanul is átismétlik mindazt, amit ugyan már hallottak, de nem biztos, hogy el is sajátítottak. A legügyesebbeknek viszont külön feladatokat kell adnom, mert ők az átlagnál többre képesek. Az is előfordul, hogy a jól haladó kicsik beleszólnak a nagyobbak munkájába, ha tudják a választ a feltett kérdésre. Ez nagy sikerélmény a számukra.

Milyen egy kisiskola élén állni?

Amíg tanítónő voltam, minden csak a tanításról szólt, teljesen ennek szentelhettem magam. Az igazgatói teendők mást is megkövetelnek, a menedzselést is fel kell vállalnom. Szerencsére szervezni is szeretek, ez a munka sem esik a nehezemre. Igaz, se titkárnőm, se helyettesem, így elég sok az adminisztrációs munka, nem ártana ezeket egy elfogadhatóbb szintre csökkenteni. Nekünk nincs jogalanyiságunk, teljes mértékben a községháza irányítása alá tartozunk, így a gazdasági dolgokat nem mi végezzük. Egy kisiskola mindenkori előnye a családias hangulata.

Pekarik Tímea

Milyen szerepük van az oktatásban az asszisztenseknek?

Sok mindenben segítik a munkánkat. Egyikük a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával foglalkozik, huszonkét ilyen diákunk van. Ezek a gyerekek általában az átlagnál lassabban haladnak a tananyag elsajátításában. Van olyan elsősünk, aki itt vett a kezébe először ceruzát. A másik asszisztensünk a tényleges munkája mellett egyéb feladatokat is ellát. Ő a Zöld Iskola projekt felelőse is.

Mit jelent ez a projekt a gyakorlatban?

A projekt részesei kezdettől fogva felvállalják, hogy a diákjaikat első osztálytól kezdve környezettudatosan nevelik. Minden évben van egy központi téma, amelyre az egész tanév során összpontosítunk, és ha teljesítettük a feladatokat, csak akkor léphetünk tovább. Az idén például a víz a központi téma, ezért a két tavacskánkat és a Latorca partját igyekszünk tisztán tartani a gyerekekkel. Gyűjtjük az esővizet, megtanulunk takarékoskodni az ivóvízzel stb. Volt már téma a zöldövezet kialakítása, az energia, a hulladék szelektálása. A gyerekek nagyon élvezik ezeket a feladatokat, és boldogan mesélik, hogyan figyelmeztetik a felnőtteket, ha nem tartják be az iskolában tanult alapelveket. Megismerkednek a különböző színű kukákkal, azzal, milyen hulladéknak hol a helye. Annyira beleélik magukat, hogy képesek egymást ellenőrizni. Bízom benne, hogy ezt a felfogást felnőttként is alkalmazzák majd az életükben.

Ahhoz képest, hogy kívülről az iskola épülete nem a legmodernebb, belül nagyon szépen fel van szerelve.

Az épületet még annak idején Sennyey gróf építtette, nem csoda, ha felújításra szorul. Bár az épület egyházi tulajdonban van, az önkormányzat az anyagi lehetőségeinek megfelelően folyamatosan javítgatja. Egyébként mindenünk megvan, ami a korszerű oktatáshoz szükséges. Nagyon jó viszonyt ápolunk a fenntartóval és az önkormányzattal.

Az iskola most kihalt, hiányzik belőle a gyerekzsivaj!

Mi még a szerencsésebbek közé tartozunk, hiszen december 18-ig nálunk jelenléti oktatás folyt. Sem a gyerekek, sem a pedagógusok nem fertőződtek meg. Most, akinek elérhető az internet, azzal a messengercsoportban tanulunk.  Az elsősök mellett ott ülnek a szülők is, akik követik a pedagógus utasításait. Akik nem rendelkeznek internettel, azok minden hétre feladatlapokat kapnak, ezeket az asszisztens viszi nekik és gyűjti be.

Egy átlagosnak tekinthető évben milyen pluszélményt tudnak biztosítani a gyerekeknek?

Rendszeresen ellátogat hozzánk a Kerekperec Egylet és a Babszem Jankó Bábszínház Egerből, akik a népmeséket és a néphagyományokat népszerűsítik, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy ezeket megismerjék a gyerekek. Külön öröm, amikor az előadásaikba a gyerekeket is bevonják a művészek. Rendszeresen szervezünk kézműves-foglalkozásokat, tematikus kirándulásokat. 2016 óta járunk erdei iskolába, mert fontos, hogy a diákjaink minél többet lássanak és tapasztaljanak a világból.

Megjelent a Magyar7 2021/6.számában.                          

+2 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.