2019. október 14., 12:38

Mindenki nyert a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő országos elődöntőjén

Ragyolcon, a helyi kultúrházban zajlott a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő közép-szlovákiai országos elődöntője. A megmérettetésre a regionális fordulóból 13 produkció jutott tovább. 

bibor8.jpg
Médialapozó
Fotó: Oravecz Patrik

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a népzenei vetélkedőt. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani a népdalénekesek és népdalkörök, valamint a népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére.

Cél továbbá, hogy a népzenei mozgalmat szakmailag támogassák, ösztönözzék, és fejlesszék.

Galáris Énekegyüttes
Fotó:  Oravecz Patrik
Galáris Énekegyüttes

„Az első évfolyam népdalkörök nélkül zajlott, de 1999-ben már a Tavaszi szél folytatásaként lépett föl. Az elmúlt évek alatt bővítettünk fiatalokkal, iskolásokkal, a kategóriákban a népi vallásos énekekkel, és kicsit lazábbra fogtuk a gyeplőt, mert változott a világ, és azt szeretnénk, hogy a népdal köztünk maradjon. Mára oda fejlődtünk, hogy átlagban 130-140 produkció nevez a vetélkedőre. Idén viszont 170 körül van a jelentkezettek száma" – tudatta  Huszár László, főszervező, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója.  

Szivárvány énekkar
Fotó:  Oravecz Patrik
Szivárvány énekkar

Ragyolcon énekegyüttesek, népdalcsoportok, szólisták és népi zenekarok is bemutatkoztak.

„Nagyon erős volt a mezőny. Mindenki felkészülten érkezett a selejtezőre. Mi párválasztós, szerelmi dalokat adtunk elő. Ezek a dalok a 80-as években az ipolynyéki lakodalmasban voltak előadva, és ezekből merítettünk a mai műsorunkban"

– nyilatkozta Nagy Teréz, az ipolynyéki Palóc Népdalcsoport vezetője.

Foncsik Énekegyüttes
Fotó:  Oravecz Patrik
Foncsik Énekegyüttes
 

A füleki File banda gömöri muzsikákat adott elő. A losonci Galáris Énekegyüttes Balony község dalait hozta. A füleki Foncsik Énekegyüttes Ipolykér dalait énekelte. Danyi Natália medvesalji gyermekdalokkal mutatkozott be a zsűri előtt. A nagybalogi Szivárvány énekkar, illetve a füleki Mihalovics Zsófia gömöri népdalokat hozott. A losonci Fekete Emma Lili és a ragyolci Botos Annabella Andrea, Magdeme Ilonka néni emlékére hidegkúti gyűjtésből énekeltek néhányat. A ragyolci Jázmin Népdalkör palóc népdalokat adott elő Ág Tibor gyűjtéséből, Varga Vivien és Illés Dorka pedig kürti népdalokat énekelt. Bemutatkozott továbbá a balogfali Fürtöcskék asszonykórus, a Sajógömöri citerazenekar, illetve a fülekkovácsi Mezeicsokor éneklőcsoport is.

Jázmin Népdalkör
Fotó:  Oravecz Patrik
Jázmin Népdalkör

Varga Lia, a Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógusa, szólistákat és énekegyütteseket is felkészített a megmérettetésre. „Mind a két énekegyüttes eredeti hangzóanyag alapján tanulja a dalokat. A losonci Galáris Énekegyüttesben 10 lány énekel, míg a füleki Foncsikban csak hatan vannak. Viszont kisebbek, cserfesebbek, még bátrabban tudnak énekelni, tehát vidámabb hangvételű dalokat választok nekik. Míg a nagyobbak már a kamaszkorba érkeztek, tehát egy picikét visszafogott, melankolikusabb dalok, vagy szerelmes dalok vannak a dalaik között“ – mondta Lia. 

Varga Vivien és Illés Dorka
Fotó:  Oravecz Patrik
Varga Vivien és Illés Dorka

A produkciókat kéttagú szakmai zsűri, Korpás Réka és Huszár László bírálta és értékelte, akik szerint a vetélkedő színvonala évről-évre erősödik, fejlődik.

 „Elégedett voltam a színvonallal. Többségében jól sikerült a dalválasztás, tisztán énekeltek a fellépők, jól kezelték a tempókat, és viszonylag jó forrásokból válogatták a dalaikat, és értékesebb népdalokat hoztak” – nyilatkozta Korpás Réka, zsűritag. 

Sajógömöri citerazenekar
Fotó:  Oravecz Patrik
Sajógömöri citerazenekar

A versenyt eredményhirdetés zárta, melynek értelmében minden résztvevő továbbjutott a november 23-án, Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő országos döntőbe. 

bibor8.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.