2022. július 14., 12:18

Minden egy helyen Szőgyénben

Már eddig is komplexumként működött a nagy udvarral, kúttal, ólakkal, nádfedeles nyári konyhával rendelkező szőgyéni tájház, igazán különlegessé a különálló régészeti múzeum tette. Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően a tájház bekerített udvarán további épületeket emeltek és újítottak meg.

Szőgyén tájház
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Megépült egy kis közösségeknek helyet adó pajtaépület, valamint az oszlopos piactér, amely a helyi termelőknek kínál kulturált lehetőséget az árusításra. Az itt működő termelői piac összeköttetésben lesz a magyarországi Bajóttal és Nagymarossal, az esztergomi és párkányi piacokkal. A helyszín elkészült, most már csak rajtunk áll, hogy élünk-e az ebben rejlő lehetőségekkel. 

A tájházunkhoz illeszkedő új pajtaépület tulajdonképpen rendezvényhelyiség – előterében az épített külső kemence, nem messze tőle pedig a piactér áll. Ezek az új építmények harmonikusan illeszkednek a tájházhoz és a régészeti múzeum épületéhez. Minden épület egy zárt udvarban található, ahol biztonságosak a feltételek a szórakozásra"

– mondja el a nem mindennapi befektetés kapcsán Méri Szabolcs polgármester. 

Hozzáfűzi, régebben sikerült megvásárolniuk még egy hosszú parasztházat a tájház mellett. Akkor még nem volt különösebb elképzelés, hogy mi is legyen a funkciója, de mára világossá vált, ott fogják interaktívan bemutatni a régi mesterségeket. Kialakítottak benne egy jól felszerelt modern konyhát, ahol folyhat a lekvárfőzés, savanyítás, gyümölcs- és gyógynövényszárítás. 

A kemencében sülhet a kenyér, kuglóf és a lepény. A tájházi dolgozók mellett lesz ott még egy alkalmazott, aki fogadja az érkező gyermek- vagy felnőtt csoportokat. 

Szőgyéni tájház
Fotó:  Bokor Klára
Maradtam a régi formavilágnál

A kivitelezés a neves szőgyéni építész, Smidt Tamás tervei alapján valósult meg. 

A szőgyéni tájház és környéke emlék. Él a néphagyományban, a kultúrá-ban, a gasztronómiában. Én az emlékhez kötődő köldökzsinórt keresem, de fontos, hogy ne másoljunk, mert nekünk már más lehetőségek közt, más anyagokkal kell dolgoznunk. A régi építészet dinamikáját, tektonikáját, az ehhez kapcsolódó érzéseket kell átvetíteni az új épületekbe. Maradtam a régi formavilágnál: nyeregtető, kis gangsorral. Így született a szolid pajtaépület, amely a kis közösségeknek ad lehetőséget a találkozásra, ahol megélhetik a maguk elképzeléseit"

– mondta

Az oszlopos piactér is válasz a ma emberének. Fontos volt, hogy átlátható legyen már az utcáról is. Most már van épített közeg, csak rajtunk áll, hogy élővé tegyük, például egy hétvégi sütéssel, közös lekvárfőzéssel, miegymással, hiszen a termelői piacok újraéledésének vagyunk tanúi sok helyen.  

Szőgyéni tájház
Fotó:  Bokor Klára
Egy módos gazda házából lett tájház

A 16 évvel ezelőtt felavatott tájház egyetlen szobájában sincs oda nem illő tárgy. Az embernek az az érzése, hogy egy 1920-as években élő család mindennapjaiba csöppent bele. 

 Minden tárgyat szőgyéni emberektől gyűjtöttünk, az emberek máig adják nekünk pincéik, padlásaik kincseit. Annak idején a házat egy, a hátsó szobában található kemence fűtötte, de a felújítás során már épített sparhelt került a konyhába, mely akkoriban nagyon elterjedt volt a községben. A négyes felosztású házban megtalálható a tisztaszoba, a konyha, a hátsó szoba, a kamra, hátul pedig a nagy pajta. Pista bácsi és Julis néni figurái a hátsó szobában egy sarokpadon ülve várják a mindenkori vendégeket. Különálló épület a nádtetős nyári konyha, döngölt falai állandó kihívást jelentenek a fenntartónak, de a megvédése megéri a fáradságot"
– mutatja be a tájházat Svajcer Edina, a tájház és régészeti múzeum munkatársa. 

Hozzáteszi, nemcsak a környékről, hanem távolabbi vidékekről, és Magyarországról is érkeznek hozzájuk látogatók. 

Szőgyéni tájház
Fotó:  Bokor Klára
Falusi régészeti múzeum

Kuriózum, hogy a szőgyéni ásatások régészeti anyaga a község saját mú-  zeumában tekinthető meg.

 – Mivel meg tudtuk venni a szomszédos házat is, lett helye a múzeumnak. Az érsekújvári Thain János Régészeti Múzeum kihelyezett részlege lettünk, ahova hosszú távú kölcsönszerződéssel megkaptuk a régészeti leleteket. A legnevezetesebb ásatás Viera Pavúková régésznő nevéhez fűződik. Ezek alapján sokat megtudtunk a község őskori történelméről. Drenkó Zoltán pedig két elpusztult templomot tárt fel. Mondhatom, egyedülálló kiállítási anyagunk van, amely által feltárul a község több mint hét évezredes múltja – emelte ki Svajcer Edina. 

A július 8-ai avatón már az új konyhában sült a kolbász és a cigánypecsenye, a kemencében a lepény. Másnap pedig a Pató Pál Napok látogatói teljes egészében birtokba vették az épületegyüttest.

Megjelent a MAGYAR7 hetilap 28. számában.

pajta-06
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.