2022. november 19., 11:06

Minden cseppje kincs. Mivel ösztönözhetők a véradók? - KÉPEKKEL

A vér és annak elemei a tudomány jelenlegi állása szerint mással nem helyettesíthetők, viszont nagyon sok vérre van szükség, ezért fontos a donortoborzás. Mivel nagy hiány mutatkozik a vérből, az intézmények olykor a legkülönlegesebb ötletekkel is előrukkolnak, hogy ösztönözzék a véradókat.

vér, véradás, NTS
Médialapozó
Fotó: TASR

A dunaszerdahelyi kórház a közeljövőben például olyan szalagavatóra invitálja a végzős középiskolásokat, ahol nem a diákoknak csapolnának, hanem őket „csapolnák le”. Ez elsőre bizarrnak hangozhat, azonban az igyekezet és a kreativitás mindenképpen dicsérendő. Egy átlagos véradásra minden 18 és 60 év közötti felnőtt személy jelentkezhet, aki legalább 50 kg testsúlyú és egészséges. Az ezzel kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókról Csáky Henriettát, a Vöröskereszt vásárúti alapszervezetének elnökét kérdeztem.

Évente hányszor és hogyan adhatunk vért?

Férfiak akár négyszer (háromhavonta), nők maximum háromszor (négyhavonta) adhatnak vért.

Ehhez elég egy fényképes igazolványt (pl. személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) valamint az egészségbiztosító kártyát bemutatni, hogy megtörténhessen az adatok felvétele. Akinek van véradó igazolványa, azt is mutassa be. A véradás menetét a vérellátó munkatársai szóban mondják el.

Lehet-e enni és alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?

Igen, lehet enni, sőt kell is, de lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor.

Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű a véradás előtt a véradóknak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert elfogyasztani. Amennyiben nem étkezett, úgy célszerű néhány darab kekszet enni.

Jogi szempontból van-e valamilyen kötelessége a véradónak?

Aláírásával nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja betegek gyógyítása céljából. Ahhoz is hozzájárulhat, hogy kizárólag donortoborzás céljából adatai nyilvántartásba kerüljenek. Ilyenkor kitölt egy kérdőívet, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez rá. Ha nem értelmezhetőek a kérdések, bizalommal fordulhat a kivizsgáló orvoshoz.

csaky-henrietta-amikor-a-hohert-akasztjak
Fotó:  archívum
Csáky Henrietta, a Vöröskereszt vásárúti alapszervezetének elnöke

Minden véradás előtt van orvosi vizsgálat?

Igen. A véradásra való alkalmasságot mindig orvos dönti el a leendő véradó részletes kikérdezése során, amikor szó esik korábbi és jelenlegi betegségeiről és pillanatnyi egészségi állapotáról.

Az orvosi kivizsgálás előtt milyen laboratóriumi vizsgálatokat szoktak elvégezni?

Nélkülözhetetlen a véradás előtt a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, első véradóknál a vércsoport meghatározása, a vérnyomásmérés és az általános állapotfelmérés.

Ha a vizsgálat során valamelyik paraméter nem megfelelő, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból.

Időleges kizárás akkor alkalmazható, amikor a kívánatosnál alacsonyabb a hemoglobinszint (férfiak esetében: >135 g/l; nőknél1: >125 g/l), a véradó náthás, torokgyulladása vagy herpesze van. Műtétek után sem lehet vért adni, friss tetoválás elkészülte után pedig legalább hat hónapot kell várni a véradással. Menstruáció alatt és közvetlen utána szintén nem javasoljuk a véradást. A vérellátó központ által kiadott aktuális szabályozás alapján bizonyos államok meglátogatása után sem adhat a donor vért (például fertőző környezet, természeti katasztrófák helyszínei stb.). Repülés után minimum egy hónapnak kell eltelnie a véradásig.

Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV-veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, kezeletlen betegség, stb.

Fontos szempont, hogy a véradással ne ártsunk a véradónak, és a vérkészítményt felhasználó beteg maximális biztonságáról laboratóriumi vizsgálatok (hepatitis A, B, C, szifilisz, HIV tesztek elvégzése) segítségével gondoskodjunk.

Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során és hogyan történik mindez?

Alkalmanként 450 ml +/-45 ml és még pár kémcsőnyi vér (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) levételére kerül sor. Steril, egyszer használatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a vért. Ideális esetben maga a vérvétel kb. 10 perc, összességében a folyamat maximum háromnegyed órát vesz igénybe.

Célszerű 5-10 percet még pihenni, ülni, s közben az ajánlott fél liter folyadékot elfogyasztani.

Új lehetőség a dunaszerdahelyi kórházban a plazmavétel, ahol speciális körülmények között a vérnek csak a plazma részét veszik le, a vér többi része visszakerül a donor szervezetébe. Plazmát 14 naponta lehet leadni hasonló feltételek mellett, mivel a vérplazma 48 óra alatt újratermelődik a szervezetben.

csaky-henrietta-iskolasokkal
Fotó:  archívum
Csáky Henrietta, a Vöröskereszt vásárúti alapszervezetének elnöke kisdiákok körében

Azt hallottam, hogy manapság sokhelyütt vérhiánnyal küszködnek és a „véradóturizmus” is fellendülőben van. Mit takar ez a kifejezés?

A vér mindig hiánycikk, mindig az a csoport hiányzik, amire épp szükség van, bárki szorulhat vérre: egy baleset után, rákos betegként, vérszegénységben szenvedőként, szülés után.

A kórházban napi szinten legalább 10-15 egység vérre van szükség, nagyobb műtétek alatt akár a többszörösére. Azt tudnunk kell, hogy nálunk a véradás önkéntes és térítésmentes, míg néhány országban bizonyos pénzösszegért cserébe lehet pl. plazmát leadni, ami miatt van az úgynevezett véradóturizmus. A véleményem erről az, hogy sok mindennek kell megváltoznia az egészségügyünkben és az emberek egészségtudatában is, hogy tudjuk mi az érték, mit, miért és mivel kell majd megfizetnünk.

Hogyan zajlik egy vásárúti véradás és mikor lesz a legközelebbi?

A mobil véradás hasonlóan zajlik, mint az ambuláns, talán kicsit pörgősebben, és családiasabb hangulatban, s aki hétköznap nem tud elmenni vért adni, annak ezek a hétvégi mobil véradások lehetőséget adnak erre.

Bár a véradás önkéntes és térítésmentes, kis jutalomnak számít egy ebédjegy, frissítő, nasi.

Vásárúton most a Mikulás előre hoz egy kis meglepetést! December 4-én, vasárnap, 8:00 órától 11:30-ig tart a véradás a helyi alapiskola épületében, a Vöröskereszt helyi alapszervezetének szervezésében. Minden véradót, így az első véradókat is szeretettel várjuk, mert az igazi hősök köztünk élnek, akik vérükkel mentenek életet.

csaky-henrietta-amikor-a-hohert-akasztjak
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.