2018. június 10., 15:37

Minden, ami eper – A fejlődő Pozsonyeperjes és híres fesztiválja

Június második hétvégéjén rendezték meg Pozsonyeperjesen a sok embert megmozgató, közkedvelt Eperfesztivált. Pár nappal előtte több mint 500 kiló eperből megfőzték a falubeli asszonyok a fesztivál kihagyhatatlan hozzávalóját, az eperjesi eperlekvárt.

Eperfesztivál
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Az idő csodás, az ember sok, parkolni nehéz. Néha lépni is, mert sok helyen átázott, sáros a talaj, pocsolyákban áll a víz a múlt heti hatalmas felhőszakadás után. Szemmel láthatólag azonban ez senkit sem zavar. Mindenhol vidám, elégedetten nézelődő, palacsintát majszoló, epret kóstolgató emberek. Látni-, kipróbálni és kóstolnivalóból igazán sok volt.

Fotó:  Szabados Kati

„Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!”

Ízes sütikre, mennyei palacsintákra, felejthetetlen epres túrógombócra, ellenállhatatlan dalos lángosra és más egyéb finomságra csábítottak a sátrak feliratai és az illatok. A gyönyörű friss eper mellett még a jónevű eper- és gyümölcsborok is fokozták a kulináris élvezeteket. Persze, nemcsak kenyérrel – ez esetben eperrel – él az ember. Az Epermester pincészet standjával szemben már a 100 éves jeles téglák kiállítása volt látható. Amíg innen eljutott az ember a kiállított veterán autókig, óhatatlanul megállította a kézműves vásárosok kínálata. A gyerekeket pedig a homokvár és az azt követő számtalan kézműves alkotó foglalkozás. Ha megunták a szövést, kosárfonást, fafaragást, futhattak a kalandparkba és ugrálhattak a légvárakon. Ha még ez sem lett volna elég, bemehettek a jurtába egy kis rovásírásra, gyöngyfűzésre, a réten pedig kipróbálhatták a magyarok híres fegyverét, az íjat.

Fotó:  Szabados Kati

Sok-sok zene a színpadon, lovasíjászok a réten

Az Eperfesztivál délutáni színpadi programja a gyerekeknek és a gyerekekről szólt. A mese- és az interaktív zenés előadás után a helyi iskola és óvoda csoportjai mellett a Kis Csallóközi táncegyüttes is megmutatta, mit tud.

Késő délután a gútai Vermes törzs produkciója volt a következő színfolt a gazdag programpalettán. A lovasíjászok vágtája, a pontosan leadott lövések, a lovak és a korabeli harcos viselet látványa a jurta mögötti rétre vonzotta a nézőket.

Estére magyar nóták és örökzöld slágerek szórakoztatták a közönséget, majd Vadkerti Imre koncertjén a nézők batyujából előkerült Felvidék zászlója is, hirdetvén: „Kell még egy szó…” Éjszaka nosztalgia bulival zárult a rendezvény.

Fotó:  Szabados Kati

Fejlődik a falu, fejlődik a fesztivál

Idén 8. alkalommal került megrendezésre az Eperfesztivál. Már az elsőn felmerült az igény, hogy a lebetonozott, szabadtéri színpadnak becézett terület helyett kellene egy igazi. Azóta próbálkoztak pályázati támogatást szerezni, ez tavaly sikerült. Az Európai Uniós pályázatból befolyó támogatásból megépítették a szabadtéri színpad alapját, a fennmaradó költségeket önkormányzati pénzekből fedezték. „Mindennek, amit építünk, renoválunk Eperjesen, igyekszünk megőrizni a falusi jellegét, ezért ez a színpad is egy falusi parasztház udvarát mutatja.” – mondta el Csiba Jarmila polgármester. „A buszmegálló, a helyi élelmiszerüzlet is erről tanúskodik, és ilyen lesz a kultúrházunk is, amit hamarosan felújítunk.” Elmondta továbbá, hogy a Makovecz-stílus felé hajló Kiss Ferenc építész tervei alapján épült színpad kivitelezésére kiírt pályázatot egy helyi ácsmester nyerte meg, aki embereivel nemcsak a szaktudását, de szívét, lelkét is beleépítette. Nemcsak szép, a fesztivál hangulatát tükröző színpadot nyertek a pozsonyeperjesiek, de ennek köszönhetően új fellépőket is, akik ezelőtt a betonon nem voltak hajlandóak szerepelni.

Fotó:  Szabados Kati

„A szervezésbe szinte az egész falu bekapcsolódik. A képviselők, a falu asszonyai, az iskola, a sportegyesület, a szimpatizánsok és még sorolhatnám, ki mindenki veszi ki a részét abból, hogy ez a fesztivál létrejöjjön és mára már ekkora tömeget vonzzon. Amikor kitaláltuk, hogy a falunapból fesztivált csinálunk, azt azért tettük, mert valamivel vissza szerettük volna hozni Eperjest a köztudatba. Ez, hála ennek az összefogásnak, úgy érzem, sikerült.” – fejezte be Csiba Jarmila polgármester.

Eperfesztivál
+25 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!