2020. december 11., 14:16

Minden a két kezünk munkájának eredménye

A Szlovákia területére átnyúló Tokaji borvidék, amelynek határon túli területe mindössze 907 hektárnyi, a világ legkisebb borvidékei közé tartozik. A vulkanikus alapkőzet és a nyiroktalaj kiváló szőlőt terem.

Szlovák területen a leglátogatottabb pincék Kistoronyán, Nagytoronyán, illetve Szőlőskén találhatók. Ez utóbbi településen jártunk, amely egyúttal a borvidék legkeletibb pontja és utolsó állomása. Vendéglátónk, Nagy Géza feleségével, Annával együtt 1992-ben hozta létre a családi pincészetet Aranyfürt néven. Ma már a borászat irányítását fia, Attila végzi, de a szőlő körüli teendőkben Géza bácsi és a felesége még ma is oroszlánrészt vállal. A látogatást természetesen mi is a pince megtekintésével kezdjük, amely a következő felirattal fogadja az ide érkezőt: Itt a világ közepe, ha nem hiszed, gyere be! 

Megtudjuk, hogy a pince eredetileg gróf Andrássy Gyula tulajdonában volt, és mellékpinceként szolgált az üres hordók és a szőlőoltványok tárolására. Napjainkra a pince térfogata a többszörösére nőtt, hiszen nemcsak továbbgondolták, de emeletet is építettek rá. A pincében két borkóstolásra alkalmas termet alakítottak ki, ahol a vendégek egész évben kóstolhatják a furmintból, hárslevelűből és sárgamuskotályból készült aszúborokat. A pince lehetőséget kínál a vevők borainak a tárolására is. A közelben, a felszínen található egy 45 személy befogadására alkalmas kerti pavilon. Maga az üzlet a legkülönbözőbb formájú ajándéküvegekben kínálja a finom nedűt.

A pincében ezenkívül árverésen vásárolt különlegességek is megtalálhatók. A legrégibb palack 1910-ből való, de van itt 1912-es, 1918-as, 1925-ös évjáratú hatputtyonyos aszú is. A különlegességeket egy-egy jelentős családi ünnep alkalmából szokták megkóstolni. Miután a közel három évtizedes munka gyümölcsét szemrevételeztük, leültünk a gazdával, hogy a látottakról beszélgessünk.

Honnan ered önnél a szőlő szeretete?

Bár egyikünk sem itt született, az élet mégis úgy hozta, hogy itt teremtettük meg feleségemmel a közös otthonunkat. Itt dolgoztam a tangazdaságban állattenyésztőként, illetve növénytermesztőként. Később a szőlészeti szakközépiskolában oktattam. De a szőlő már diákként, a leleszi technikumban felkeltette az érdeklődésemet. Kezdetben csak kiegészítésképpen kezdtünk vele foglalkozni 20 árnyi területen, majd a rendszerváltozást követően felmerült a családi borászat ötlete. Vettem Magyarországon néhány tölgyfahordót, majd fokozatosan terjeszkedni kezdtünk. Ma 10 hektáron termesztünk szőlőt, 65 százalékban furmintot, 30 százalékban hárslevelűt, 5 százalékban sárga muskotályt. A hordóink száma eléri a 200 darabot. Ha jó évet zárunk, akár 1200 hektoliter új borral dicsekedhetünk. Sajnos ez az év nem tartozik ezek közé. Kitűnő évjáratok voltak például 1993-ban, 2000-ben, 2009-ben.

nagy géza

Hány évig használható egy hordó?

Ha gondosan karbantartjuk, 50-60 évet is eltölthet a pincében. Az abroncsait illik rendszeresen ellenőrizni, ha megérettek a cserére, le kell cserélni. Kétévente forró vízzel átmossuk, majd a nedvességet kipárologtatjuk belőle. Aki nem fordít gondot az alapos tisztításra, az ne számítson jó borra.

Milyen borokat készítenek?

Tulajdonképpen többféle bor található a pincénkben. A furmint, a hárslevelű, illetve a sárga muskotály mellett van édes és száraz szamorodni, illetve aszúbor is. Aszút  átlagosan három-évente szüretelünk, a legértékesebb aszúja a furmintnak és a hárslevelűnek van. A borok ínyencei általában a száraz borokat kedvelik, ezek mindössze 1-3 gramm cukrot tartalmaznak literenként. A félédes borok esetében a cukortartalom 8-10 gramm, míg az édes boroknál minimum 60 gramm. De van aszúesszenciánk is. Ennél a szőlőszemek a saját súlyukkal nyomják össze egymást, és így folyik ki belőlük a lé, amely sűrű nektárt képez. Valamikor a gyógyszertárakban is árusították, hiszen kitűnő ellenszere bizonyos fertőző betegségeknek, illetve némely ráktípus gyógyítását is segíti.

Igényelt-e már ez a borászat bármilyen támogatást?

Igényelni igényeltünk, de soha semmit nem kaptunk. Minden, amit itt lát, a két kezünk munkájának az eredménye.

Mennyi bort ihat naponta az ember, aki annak a jótékony hatását szeretné élvezni?

Véleményem szerint a nők 2,5 decilitert, a férfiak egy decivel többet. Fontos, hogy az is evés után történjék. A bor sok-sok értékes összetevőt tartalmaz, például antioxidánsokat, aminosavakat. A jó bor képes az élethossz növelésére, egészségesen tartja a bőrt, erősíti az ellenállóképességet.

Feltételezem, hogy ezek a borok versenyeken is szerepelnek.

Természetesen több hazai és nemzetközi versenyen is voltak már. A legértékesebb díjat 2019-ben Brünnben szereztük, ahol a borunk champion minősítést nyert. Ennek a literenkénti értéke 25 euróról azonnal 35-re emelkedett.

Honnan érkeznek a vásárlóik?

Gyakorlatilag az ország minden részéből. Ha egy csoport szeretne ellátogatni hozzánk, jól teszi, ha előre bejelentkezik. Egyébként sok neves ember megfordult már nálunk, többek közt Kövér László házelnök, Rudolf Schuster elnök, de más politikusok, sportolók, közéleti személyiségek is. Jelenleg éppen Szlovákia szerb nagykövetségének a megrendelését készítjük elő.

(Megjelent Magyar7 c. hetilap 2020/49. számában)

Megosztás
Címkék