2020. február 10., 15:21

Míg északon autópályák épülnek, addig délen hidak omlanak össze

Ezzel a frappáns összegzéssel zárult az a sajtótájékoztató, amelyet az a petíciós bizottság hívott össze, amelynek tagjai végre előrelépést szeretnének látni a komáromi áldatlan közlekedési helyzet megoldásában. Mint hangsúlyozták, a kezdeményezésük pártok feletti, azok vesznek benne részt, akiknek valóban fontos a régió.

Médialapozó
Fotó: Orosz Örs FB

A sajtótájékoztatón részt vett Rozbroy Éva, a Gólya Polgári Társulás nevében, mint a petíciós bizottság elnöke, valamint a bizottság további tagjai Domin István – Izsa polgármestere, Ipóth Szilárd (Komárom), Kárpáty Ernő (Gúta), Jancsóová Eva (Vágsellye) és Orosz Örs (Dunamocs).

A komáromi közlekedési helyzetet az elhanyagoltság szó jellemzi a legjobban. A Vág-híd műszaki állapotát a hetes fokozatú skálán csak hatosra értékelték, és lezárták a kamionok elől. Most folyik a híd ideiglenes aládúcolása, illetve folyna, ha időben neki kezdtek volna, ha a Vág szintje a napokban nem emelkedett volna, és még sorolhatjuk a további „volnákat”.

A híd rendkívüli állapota miatt az északról jövő kamionforgalmat Gútának terelték, ahonnan csak egy nagyon szűk úton juthatnak el a járművek Komáromba.

A gondot tetézi, hogy a tárca egyáltalán nem próbálta megoldani a hetényi és az izsai kereszteződés ügyét. Itt a Párkány felől érkezőknek okoz állandó kellemetlenséget, dugókat a rákanyarodás az Érsekújvárt Komárommal összekötő útra.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra is, hogy a pár hónap múlva átadandó komáromi teherhíd további forgalomerősödést fog okozni, amelynek fogadására a régió úthálózata nincs felkészülve.

Sajnos a mi közlekedésügyünket egyáltalán nem jellemzi az az előrelátás, mint amit a magyarországi oldalon tapasztalhatunk, ahol már kész a rákötés az új hídra egy Dél-Komáromot elkerülő 4 sávos úttal egyetemben.

 

Videó:  ma7

 

Külön megkérdeztük Domin Istvánt és Orosz Örsöt, értékeljék Érsek Árpád múlt heti látogatását, ahol először a sajtó nyilvánossága előtt emelt hangon beszélt egy munkaruhás férfival, így sürgetve az aládúcolás mielőbbi befejezését, majd megígérte az izsai kereszteződés megépítésének megoldását. Rákérdeztünk arra is, hogy milyen hatást várnak a petíciótól, mikor a miniszter úr meglehetősen lekezelően nyilatkozott a polgári kezdeményezés eme formájáról, sőt azt ajánlotta, hogy írjanak petíciót a Vágnak, hogy apadjon, és minél hamarabb folytathassák a híd aládúcolását.

Videó:  ma7
Videó:  ma7

A petíció követeléseit eddig 8000 komáromi régióban élő ember támogatta aláírásával. Az aláírásgyűjtést on-line és írásos formában is tovább folytatják. Március közepéig össze szeretnék gyűjteni a 10 ezer aláírást, hogy a jövendő döntéshozói ne hagyhassák figyelmen kívül az itt élők jogos követeléseit.

Orosz Örs ma közösségi oldalán tett közzé néhány képet, ahol látható, hogy a rosszul rögzített pontonokat a pár napja megemelkedett víz elsodorta, majd a készülő pillér tetején megakasztotta. Így a pontonozást lehet elölről kezdeni.

Orosz Örs FB
Fotó:  Orosz Örs FB

Megkérdeztük azt az építésvezetőt, akinek pár napja el kellett viselni Érsek Árpád letolását, hogy mi volt a gond a pontonokkal. Úgy magyarázta, hogy nagyon sok uszadék szorult a pontonok alá, illetve az egyik ponton kilyukadt, és azt ki kellett vontatni a partra, hogy meghegesszék. Elmondása szerint a szerződésbeli határidőt tartani tudják.

Valóban, a múlt hetihez képest, jóval nagyobb számban serénykedtek a parton, és az aládúcoláshoz szükséges vaskonstrukciót is már a helyszínre szállították.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.