2021. szeptember 24., 09:33

Mi van a kofferben?- Határon átnyúló együttműködési projektben vett részt a füleki VMK - KÉPEKKEL

Befejeződött az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által finanszírozott „MISKOLC–FÜLEK RETOUR. Mi van a kofferben? Helyi kulturális értékeink” című projekt, melynek fő célja volt a magyar és a szlovák partner közös, összehangolt munkájával a helyi kulturális örökség feltárása, megőrzése és a lakosság számára interaktív, modern eszközökkel történő megismertetése és népszerűsítése – tájékoztatott Illés Kósik Andrea, a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Városi séta
Fotó: Schnelczer Zoltán
Rák Viki, színésznő az Actores színház egyik tagjával

Miskolc és Fülek is gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal bíró település, amelyek azonban jelenleg kevésbé ismertek, feltártak és turisztikailag kiaknázottak. A projektpartnerek ezért a helyi értékek népszerűsítésére helyezték a hangsúlyt.

A pályázat keretében négy alkalommal helyi érték fesztiválok kerültek megszervezésre, két alkalommal Miskolcon, két alkalommal Füleken.

„A fesztiválok és programok Miskolc és Fülek kulturális örökségét, helyi értékeit mutatták be, azok olyan elemeire fókuszálva, melyek egyrészt lokális értékként a helyi identitás részévé válhatnak, másrészt turisztikai potenciált is jelentenek (emblematikus épületek, művészeti produktumok, kama játék). További programokként vezetett interaktív városi sétákra került sor (történelmi, kultúrtörténeti, művészettörténeti irányultsággal) mindkét belváros nevezetes pontjain, a közelmúlt szempontjából fontos helyszíneken, meghívott szakértőkkel (történész, antropológus, építész, muzeológus), szemtanúkkal, korabeli eseményeket felidézve, cikkeket és visszaemlékezéseket bemutatva.

A sétákat zenekar kísérte vagy színházi produkció színesítette, s színművészek tolmácsolásában felolvasott források, illetve irodalmi művek gazdagították”

– nyilatkozta az igazgató.

A RETOUR projekt Füleken
A Füleki Városi Művelődési Központ a Retour projekt keretében két fesztivált valósított meg. Az első – az UDVart fesztivál – egy multikulturális összművészeti rendezvény volt, mely a helyi fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget nyújt, s melyre július 2-án és 3-án került sor a Városi Honismereti Múzeum udvarán.

„A kétnyelvű fesztiválon a művészi előadásokon kívül (Laboda Róbert: KarantÉN-napló – Szerzői felolvasás, a Lóci játszik zenekar koncertje) közösségi művészeti akciók is megvalósultak: performance (Juhász Rokko: Árnyékot csak az idő vet!), fényfestés, valamint a magyar partner programja: a kama csapatjáték bemutatása filmvetítéssel egybekötve” – részletezte Illés Kósik Andrea.

Udvart
Kép forrása: Schnelczer Zoltán

A másik fesztivál, a Palóc Napok augusztus 12. és 15. között valósult meg.

„A rendezvény programjában – a Retour projektnek köszönhetően – újdonságként jelent meg a Radošinské naivné divadlo színházi előadása a szlovák színjátszás 100. évfordulója alkalmából, melyet teltházzal rendeztünk meg a VMK színháztermében.

A fesztivál további Retour programja az Ünnepi műsor volt, melyben a magyar Dobroda zenekar és a szlovák Ďatelinka zenekar koncertjét élvezhette a közönség.

A műsorban közreműködött a helyi Rakonca Néptáncegyüttes és Jánošík Néptáncegyüttes. Magyarországi, miskolci partnereink mindkét fesztiválon részt vettek Füleken, fesztiválsátorral mutatkoztak be, ahol az érdeklődők többet is megtudhattak nemcsak a kama csapatjátékról, hanem az Észak-Keleti Átjáró Egyesület további tevékenységéről is, például a miskolci tematikus túrákról és városi sétákról is”- mondta.

A fesztiválok szabadtéri helyszíneken való megrendezéséhez nagyban hozzájárultak azok az eszközök is – sátrak, napernyők, árnyékolók, színes égősorok, lócák, valamint egy notebook és egy projektor a filmvetítéshez –, melyeket a projekt megvalósításához nyújtott támogatásból vásároltak.

Palóc Napok
Kép forrása: Schnelczer Zoltán

Az igazgatónő elmondása szerint, a magyar partnerrel való együttműködésnek köszönhetően fejleszthettek ki egy új szolgáltatást: az Interaktív városi sétát. Füleken augusztus 14-én és 15-én két séta valósult meg.

„A történelemre, művészetre, kultúrára fókuszáló vezetett városi sétákat két nyelven készítettük el, magyarul és szlovákul. A séták alkalmával az érdeklődők érintették a város fontosabb épületeit, létesítményeit, melyek a távolabbi és közelebbi múlt fontos elemei. Az első sétát a szakmai vezetés mellett a korabeli források felolvasása gazdagította Rák Viki színművész tolmácsolásában. A menetet az Actores Rozsnyói Városi Színház korabeli ruhákba bújt színészeinek produkciója kísérte egy négykerekű káréval, melyre a városnézés alatt fel is ülhetettek az érdeklődők. A másik városi séta a Defensores történelmi csoport bemutatójával indult a füleki várnál, s a menetet a miskolci Perecesi Bányász Koncert Fúvós Zenekar kísérte. Szakértőkként a sétákon jelen voltak a miskolci Átjáró egyesület tagjai is. Annak ellenére, hogy a városi séták Füleken először valósultak meg, viszonylag nagy érdeklődésnek örvendtek, nagyjából 50-50 városnéző csatlakozott a menethez“- tette hozzá az igazgató.

Városi séta
Kép forrása: Schnelczer Zoltán

A magyarországi partnerekkel – a miskolci BORA 94-gyel és az Átjáróval – közösen szakmai kidaványt is megjelentettek szlovák és magyar nyelven. A színes brosúra a széles nyilvánosságnak készült, sok képpel és fiatalos dizájnnal, mely a két részt vevő település helyi értékeit és a határon átnyúló projektet mutatja be. A kiadványhoz az érdeklődők az egyes rendezvényeken férhettek hozzá Füleken és Miskolcon egyaránt.

Közös, ötperces kisfilmükben pedig a megvalósult rendezvényekről nyújtanak ízelítőt a határ mindkét oldaláról. A videó a jövőben PR-filmként is szolgál majd a további közös rendezvények népszerűsítése céljából.
Megosztás
Címkék