Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. szeptember 18., 09:07

Mi rejlik a ruha alatt?

2023. szeptember 16-án különleges kiállítás nyílt Ipolyvisken. A 2019 óra működő helyi tájházban a lévai Barsi Múzeum nyugalmazott munkatársa, Novák Mezőlaky Margaréta mutatta be alsónemű-gyűjteményét.

tájház
Galéria
+3 kép a galériában
Novák Mezőlaky Margaréta a tájházban
Fotó: Baka Anita

A Mi rejlik a ruha alatt? elnevezésű tárlat betekintést nyújt az alsóneműk történetébe. Időrendi sorrendben követi a fehérnemű históriáját az 1950-es évekig, bemutatva azokat az elegáns és hétköznapi darabokat is, amelyek a városi, felsőbb rétegek hölgyei, valamint az egyszerű falusi nők ruhatárába tartoztak. Vannak itt bugyogók, melltartók, alsószoknyák, fűzők, harisnyák és harisnyatartók, kombinék, főkötők, s eredeti darabok mellett férfi alsóneműk egy-egy replikája is a tárlatanyag részét képezi. A kiállításnak első alkalommal a lévai Barsi Múzeum épülete adott otthont, 2020 februárja óta már Érsekújvárban, Galántán és Nyitrán is vendégeskedett.

Novák Mezőlaky Margaréta érdekes és izgalmas alsónemű-kiállítását idén tavasszal a nagysallói tájházban láttam; s már akkor felmerült, hogy el lehetne hozni azt a viskieknek is megmutatni. Így is történt, az ipolyviski tájház a kiállítás tizedik állomása lett. A megjelenteknek maga a gyűjtő mutatta be a kiállítás darabjait; közben kézzel készített, egyedi táskák és fülbevalók vásárlására is lehetőség volt. A nagy érdeklődésre való tekintettel vasárnap is nyitva volt a tájház, sőt hétfőn és kedden is elérhető lesz a látogatók számára”

– tudtuk meg a tájház vezetőjétől, Baka Anitától.

tájház
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.