2022. január 12., 20:20

Mi lesz veled kultúra?

Itthon a kultúra (is) finoman szólva haldoklik, mivel a kormány által hozott rendeletek mellett egyáltalán nem lehet megtartani nagyobb szabású rendezvényeket. Hogy ez mégis hová fajulhat, erre leginkább a kulturális szférában dolgozók, működők tudhatják a választ.

Díjátadó-Dunaszerdahely (Archív)
Fotó: Reczai Lilla

A Dunaszerdahelyi járás nagyobb művelődési központjainak munkatársait, vezetőit kérdeztük, szerintük hogyan tud létezni, illetve fennmaradni a kulturális élet a minisztériumi döntések árnyékában.

Ha volna bármilyen petíció, amely a kulturális miniszter felé irányulna a létkérdéssel és a kultúrházak működésével kapcsolatban, mi biztosan beleállnánk.

Tömegvonzó előadást, koncertet, kulturális eseményt nem lehet, és értelmetlen 50-100 főre egyáltalán megszervezni is, legalábbis a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ 500 fős kapacitásához mérten biztosan” – mondta el véleményét Takács Tímea a Csaplár Benedek VMK igazgatója.

A Black & White zenekar még szabadtéren adhatott koncertet
Fotó:  Reczai Lilla

Hozzátette: nem tudják foglalkoztatni a drámakörös csoportokat sem, kinn a szabadban megvalósíthatóak lennének a rendezvények, de az időjárás egyelőre erre nem megfelelő.

"Továbbá semmilyen pontos megfogalmazást, ukázt nem találtunk a közegészségügyi, de a kulturális hivatal honlapján sem, amely konkrét szabályokat taglalna ránk nézve. Egyelőre várakozunk, s toljuk magunk előtt a tavalyi szervezés alatt lévő rendezvényeinket, amelyből van jó pár: koncertek, színházak, hazai és külföldi előadókkal egyaránt” – folytatta az igazgató. Természetesen a már megváltott jegyek érvényesek lesznek az éppen adott rendezvényre, ha végre meg tudják szervezni azokat.

Takács Tímea azt is elmondta, hogy a tavalyi és a tavaly előtti év arra volt jó, hogy a felújítási munkálatokat sikeresen befejezzék a művelődési központban, igaz az anyagi helyzetük nem lett jobb, de ezekre a változtatásokra szükség volt.

Ebben az évben pedig 45 éves jubileumi programsorozatra készül a kultúrház vezetése, amelyet január 22-én szeretnének elindítani, novemberben pedig a gálaműsort szeretnék tető alá hozni nagyközönség előtt.

Bősön már javában báloznak az emberek… báloznának, ha nem lennének a megszorítások. Eke József, a helyi kultúrház vezetője szerint az elmúlt években – leszámítva a 2021-es évet – szinte minden hétvégére szerveztek bálokat a kultúrházban. "Az óvoda-, iskola-, vadászbál, illetve a városi reprezentációs bálon rengeteg érdeklődő jelent meg, de ezt most is fel kellett adnunk. A 2021-es Katalin-bál is csak nagy üggyel-bajjal valósult meg” – tette hozzá.

Bősi kultúrház
Fotó:  mapio.net

Nagy Myrtilt egyenesen felháborítja ez a helyzet, hiszen a kultúrházak nem tudják előre megtervezni az évet. "A munkamorál szempontjából a somorjai művelődési ház munkatársaira is nagyon rossz hatással van ez az egész, mert nem látjuk a fényt az alagút végén. A szabályok enyhítésének időszakában is érződött az emberek bizonytalansága, nem mertek eljönni a rendezvényekre, mert féltek a vírustól” – vázolta Nagy Myrtil.

Az eladott bérleteik száma sokkal kevesebb volt 2021-ben, mint az előző években, és a bérletet váltók között is voltak olyanok, akik nem jöttek el az adott kulturális rendezvényre. 

somorjai Csali
Amikor még a somorjai Csali is így állhatott a somorjai VMK színpadán

A kultúrházak vezetői szerint, nem érdemes semmilyen rendezvényt megszervezni, mert egyáltalán nem kifizetődő, már csak abban bíznak (mint mindenki más is), hogy országszerte kedvezően változik majd a járványhelyzet. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.