2022. július 29., 15:47

Mi legyen a kollégiummal?

A rimaszombati önkormányzatban régóta vita tárgya, hogy mi legyen a város egyik legnagyobb épületének számító Iskola utcai kollégium sorsa.

kollégium
Fotó: Virsinszky Tamás

Az egykori diákszálló épülete kilenc éve a város tulajdona, de felújításának és hasznosításának módját azóta sem sikerült megtalálni. Tervezték már benne bérlakások, szociális otthon és nappali idősellátó központ kialakítását is. A valóság ezzel szemben az, hogy hajléktalanok lakják, akik már többször okoztak tüzet az épületben, amelyben egyre jobban szaporodnak a különféle hulladékhegyek és az ingatlan állapota látványosan romlik.

A városvezetés évek óta képtelen eldönteni, mihez kezdjen az omladozó kollégiummal, s a képviselőknek a legutóbbi testületi ülés során sem sikerült a megoldáshoz sokkal közelebb kerülniük.

A Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere által előterjesztett javaslatban összesen nyolc lehetőség szerepelt, az épület eladásától annak lebontásáig. A javaslatok egyike volt, hogy az Állami Lakásfejlesztési Alap (Štátny fond rozvoja bývania) hozzájárulásával lakásokat alakítsanak ki családos fiatalok számára. 

kollégium
Fotó:  Virsinszky Tamás
A testület végül Roman Vaľo, a Merjünk gyorsítani (Odvážme sa zrýchliť) képviselői csoport elnökének az épület konzerválására vonatkozó módosító javaslatát fogadta el. A további állagromlás megelőzése céljából elvégzendő legszükségesebb munkálatokra 40 ezer eurót hagytak jóvá. Vaľo szerint így legalább egy időre sikerül megőrizni a város tulajdonában lévő épület értékét.

Az elfogadott javaslatban szerepel még, hogy a városi hivatalnak tanulmányt kell készítenie az épület egyes részeinek leválasztására, hogy abban később különféle szociális szolgáltatásokat nyújtó központot alakíthassanak ki. A tervekben szerepelnek időseknek szánt lakások, továbbá rehabilitációs központ, gondozói szolgálat és szociális otthon is.

Rimaszombatban a Szövetkezeti és az Iskola utca sarkán található, volt ifjúsági ház 1965 után iskolai kollégiumként szolgált. A város Besztercebánya megye önkormányzatától 2013-ban vette tulajdonába az épületet és a hozzá tartozó telket.

Ebben a régóta sorsára hagyott kollégiumban tartotta meg sajtótájékoztatóját múlt hónapban az Alternatíva 2022 mozgalom is, amelynek célja a közelgő választások előtt összefogni azokat az egyéneket és képviselőjelölteket, akik tenni szeretnének Rimaszombat fejlődéséért. Halász Attila, a Szövetség járási elnöke szerint tudatosan esett erre az épületre a választásuk, mert ez szimbolizálja az elmúlt választási ciklus önkormányzati sikertelenségét. Az Alternatíva 2022 mozgalom konzultációt indított a városfejlesztésre vonatkozó kérdésekben, amelynek egyik pontja éppen a már sokat emlegetett diákszálló sorsa.    

Megjelent a Magyar7 2022/30. számában.          

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.