2021. június 16., 12:52

Mestersége: méhész - Kisfilm készült a bolyi Balogh család munkájáról

A Bodrogközi Magyar Közösség Háza egy időszakosan jelentkező videósorozatot indított útjára. Az elmúlt héten a bolyi Balogh család volt a vendég, a kisfilm pedig a Mestersége méhész címet kapta. A család lassan már háromgenerációs méhészcsaládnak számít, hiszen a papa 37 éve alapította méhészetét, ebbe nőtt bele két fia, Sándor és Péter, de a legidősebb unoka – ha kora miatt még passzívan is –  már most érdeklődik a méhészet iránt.

A filmben az alapító és fia, a idősebb és ifjabb Balogh Sándor mesélt a méhészettel kapcsolatos tudnivalókról, ugyanakkor a képsorokon feltűntek a tágabb család további tagjai is, akik elsősorban a termékek csomagolását végzik.

Idősebb Balogh Sándor a véletlennek köszönheti kapcsolatát a méhekkel, és fontosnak tartja, hogy induláskor megtalálta azt a személyt, aki őt eligazgatta teendőit illetően.

Fokozatosan építette ki méhészetét, ma is vallja, 10 családig szórakozás, 25 családig hobbi a méhészkedés, de akinek ennél több családja van, az már kőkemény munkát jelent. Ráadásul aki az egyes munkafolyamatokat nem végzi el időben, annak rámehet az egész éve. Az indulás 5-10 család mellett ideális ahhoz, hogy a kezdő méhész megtanulja az alapokat, hiszen beszélni valamiről vagy csinálni azt, két különböző dolog. Aki nem próbálja ki a gyakorlatban, az nem is érti meg ennek a munkának a szépségeit. Annak pedig, aki szeretné, hogy munkáját továbbvigyék, azt ajánlja: gyermekeit, unokáit koruknak megfelelő feladatokkal bízza meg, hogy fokozatosan ismerkedjenek meg a munka szépségeivel.

A Bodrogközben főleg repce, akác, napraforgó és vegyes méz készül. Sajnos, a vegyszerezés és a klímaváltozás gyakorlatilag tönkretette a méhlegelőket, az aratás utáni tarlóvirág teljesen eltűnt.

Ők mindnyájan  munka mellett kezdtek el méhészkedni. Fontos, hogy segítséget jelentenek egymásnak, főleg a pergetésnél, a beetetésnél stb. Aki allergiás a méhcsípésre, az nem tud a méhek között dolgozni, de a háttérmunkában még tud segíteni.

Balog úr kitért arra is, hogy a média is adós a méhészeti termékek népszerűsítésével, így kevesen tudják, hogy a propolisz kitűnő antibakteriális hatással rendelkezik, a virágpor meg enzimeket, vitaminokat, aminosavakat tartalmaz.

A méhészetből –100 család mellett– nem lehet megélni, ahhoz, hogy valaki főállásban űzze, legalább 200-300 családra van szüksége. A méhészet szakma és művészet is egyúttal. Szakma, hisz a siker érdekében ismerni kell annak minden csínját-bínját, művészet viszont megélni belőle.

Az ifjabb Balogh Sándor azzal kezdte mondandóját: aki méhész családba születik, annak az természetes közegnek számít. Amikor érettségi után egy évet Spanyolországban töltött, meglátogatott ottani méhészeteket, és megtudta, hogy Spanyolországban mekkora állami támogatásban részesülnek a „mézcsinálók“. Azt is megértette, hogy a gépesítés itt is elengedhetetlen. Külön kitért arra, hogy a Baross-pályázatnak köszönhetően ők is kaptak támogatást, amilyért nagyon hálásak. Most, hogy áttértek a vándorméhészetre, a méhek szállításához ez a segítség elengedhetetlen. Hangsúlyozta még: fontos az állandó jelenlét, a méheket irányítani kell. Arra is törekedni kell, hogy a méhcsaládok hasonló erősségűek  legyenek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.