2020. június 30., 16:42

Mesés homokozó épül a füleki Magyar Közösségi Ház udvarán

A magyarországi Kő Boldizsár Mese Terek jóvoltából II. Rákóczi Ferenc tematikájú homokozó épült a füleki Magyar Közösségi Ház udvarán. A Felvidéken ez az első ilyen mese- tér, melynek létrejöttét a magyar kormány támogatta.

A Csemadok Füleki Alapszervezetének vezetősége a tavalyi év során döntött arról, hogy

2020-ban, a nemzeti összetartozás évében, különböző emlékjeleket hagynak a Magyar Közösségi Ház udvarán.

Ennek első mozzanata a június 4-i kopjafaállítás volt, záróeseményként pedig október 4-én leleplezik a Trianon emléktáblát. Szintén az emlékjelek sorát gyarapítja a Kő Boldizsár Mese Terek jóvoltából elkészült Rákóczi homokozó is.

„Az emlékjelhagyáson kívül azt is szem előtt tartottuk, hogy egy biztonságos játszótér jöjjön létre, mert bár 15 évvel ezelőtt a szülők segítségével elkészült egy homokozó, de az már idejétmúlt, felújításra szorult. Az újonnan épült, egyedi, kézi munkával alkotott mesetér a kuruc-labanc kort jeleníti meg”- emelte ki Szvorák Zsuzsanna, elnök.

Mesetér

A meseterek olyan játszóterek, ahol a hagyományos játékszerek igazi képzőművészeti alkotásokká válnak.

A nem szokványos játszótéri elemek, a saját fejlesztésű játékok, illetve a sok-sok népmesei elem miatt is nagyon hasznos a gyerekek számára. Az alkotók, Kő Boldizsár és Nagy Bence portálunknak elmondták: sosem készül két egyforma mesetér. Mindig az adott helyszínhez kapcsolódva varázsolják egyedivé a motívumokat.

Az átlagos játszótereket leginkább színesen kifestett tornatermekhez hasonlítanám.

A meseterek kialakításával viszont a gyermek testi fejlődése mellett a szellemi épülésre is odafigyelünk.

Fontosnak tartom, hogy mindig lokálpatriotizmusban gondolkodjunk, hogy a helyi közösségeknek megerősítő játszóteret készítsünk, ami egy ottani, szinte elfeledett történetet előszed, és ezáltal plusz erőt ad a helyieknek” - nyilatkozta Kő Boldizsár, a meseterek megálmodója, hozzátéve:

a Rákóczi tematikát különösen fontosnak tartotta.

A munka oroszlánrészét Nagy Bence és Műhelye végezte. Bence történelem tanár is, és több osztályát hozta már el Fülekre korábban. A faragásokat pedig Kő Virág borította színbe. Úgy gondolom, egészen különleges lett a Rákóczi Ferencet ábrázoló tájkép, melyen látható néhány póruljárt labanc is”- fűzte hozzá.

A füleki Magyar Közösségi Ház, ahogyan a neve is jelzi, egy valódi közösségi tér, a füleki kultúra egyik bástyája.

A vár tövében megbúvó épület a Csemadok fenntartása alatt működik. Kulturális, társadalmi, ifjúsági, és politikai szervezetek rendezvényei, továbbképzések, gyűlések, találkozók valósulnak meg itt rendszeresen.

Mesetér

„A mesetér létrejöttével, a legkisebbek számára is bővült házunk kínálata. A jövőben tervezzük, hogy a Rákóczi tematikát tovább visszük. Ha lefestjük és felújítjuk a jurtaszínpadot, akkor a motívumok megismétlődhetnek, illetve a tűzrakó-pihenő részen is szeretnénk 1-2 kuruc vitézt visszalátni” - mondta az elnök.

A nemzetpolitikai államtitkárság tavalyi támogatásának köszönhetően, nemcsak a külső, hanem a belső tér is bővült játékelemekkel.

A Ringató foglalkozásokhoz és a kiscsoportos gyerekfoglalkozásokhoz vásárolt játékelemek közt immár hintákat, mászókákat, szőnyegeket, fejlesztő, mozgásos eszközöket is használhatnak a gyerekek.

A különleges és egyedi mese-térről bővebben a Magyar7- jövő heti számában is olvashatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.