magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. október 28., 08:34

Mesélő múlt, jövőt kereső jelen

Felejthetetlen élményben lehetett része annak, aki a napokban ellátogatott a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumba. Egyedi és utánozhatatlan, kettős kiállítás nyílt legközelebbi nyelvrokonaink, a Nyugat-Szibériában, a Hanti-Mansi Autonóm Körzetben élő hantik (osztjákok) és mansik (vogulok) életéről, kultúrájáról, valamint a Kelet-kutató Vámbéry Árminról Egy magyar dervis Közép-Ázsiában címmel.

Hájos Zoltán polgármester díjat vesz át
Hájos Zoltán polgármester díjat vesz át
Fotó: A szerző felvétele

A dunaszerdahelyi közönség az első Szlovákiában, amely élethű betekintést nyerhet a hantik és mansik történelmi múltjába és pezsgő jelenébe, a finn-ugor népek medvekultuszába, de emellett a rénszarvastenyésztés tudományába is.

Obi-ugorok: Mesélő múlt, jövőt kereső jelen

Ezzel a címmel hirdették meg a színes és elképesztően részletes kiállítást. A Csallóközi Múzeum mindig is nyitott volt a keleti kultúrák iránt, mondta Nagy Iván, a múzeum igazgatója.

A hantik és a mansik népe szintén a globalizációval küszködik odahaza, mi pedig itt kisebbségként élünk Szlovákia területén, ezért is érdemes tanulmányozni a kultúrájukat,

és fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson a kultuszuk, mint ahogy Vámbéryé is eljutott világszerte" – fogalmazott. A tárlaton az oroszországi Hanti-Manszijszkban székelő Torum Maa múzeum-skanzen igazgatója, Ľudmila Alexandrovna Alfjorova online kapcsolódott be a kiállítás megnyitójába. Mázsár László, a tárlat kurátora tolmácsolta szavait.

Varkocs
A somorjai Varkocs zenekar
Fotó:  A szerző felvétele

"A Jugra földön több mint 30 ezer őslakos hanti, mansi és erdei nyenyec él, ami az őslakosság számához mérten két százalékot tesz ki. Ily módon is szeretnénk hangsúlyozni a közönség számára, hogy élnek a hantik és a mansik népi hagyományai."

Vámbéry-kultusz

A Nemzetközi Türktanács főtitkára, Dusen Kasseinov is jelen volt a megnyitón. Arra emlékeztette a jelenlévőket, a kiállítás célja, hogy megismerjük azt a Vámbéry Ármint, aki egész életét a turkológiának, a török–magyar rokonság feltárásának szentelte.

Dunaszerdahelyen mindenki büszke a híres Kelet-kutatóra, a város élteti a Vámbéry-kultuszt.

A Vámbéry Tudományos Kollégium könyvet adott ki a tizenkilencedik Vámbéry Konferencia előadásaiból, amelynek címe: „Bizalommal és lelki derűvel…” Ezzel a kötettel nemcsak Vámbéry Ármin, hanem a török nyelvészet nemzetközileg is elismert alakja, Németh Gyula előtt is tisztelegnek.

Élmények sokasága

A kiállítások megnyitó ünnepségének volt egy különlegessége is, a somorjai Varkocs zenekar nyújtotta zenei élmény. A banda semmilyen elektronikus és húros hangszert nem használ, helyette az emberi hangot, a dobokat, különböző sípokat és legfőképpen a dorombot részesíti előnyben. Erik Turtev és társai tradicionális ruhákba öltözve kápráztatják el a közönséget a doromb és a harci kürt megszólaltatásával. Az ember késztetést érez arra, hogy táncra perdüljön, olyannyira magával ragadó a zene és a ritmus.  

Megjelent a Magyar7 43. számában

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.