2022. június 11., 08:39

Mesék és bábok varázsbirodalma Rozsnyón

Jubileumi kiállítással ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a rozsnyói Meseszínház. A Mesék és bábok varázsbirodalma címet viselő tárlat betekintést nyújt a színház előadásainak rejtelmeibe, a bábok, díszletek és kellékek világába.

2022-06-10 Rozsnyó, Meseszínház 25, kiállítás
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A színház 1997-ben alakult Rozsnyón. Negyedszázada rendszeresen játszik Felvidék, Erdély és Kárpátalja magyarlakta vidékein, illetve Magyarországon. Több mint 50 külföldi színházi turnén vett részt.

Már a kezdetektől rendszeres résztvevője a nemzetközi bábfesztiváloknak, de a karitatív mesemissziót is fontosnak tekinti, így időnként árvaházi és intézeti gyermekeknek is játszik. Számos művészi elismeréssel büszkélkedhet. Művészeti vezetője a kezdetektől Badin Ádám, akinek életművét 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel díjazták.

A kiállításnak a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériája ad otthont. Délelőtt élő koncerttel egybekötött gyermekmegnyitót tartottak, délután pedig a felnőttek is betekinthettek a mesék és bábok varázsbirodalmába. A jubiláló színházat köszöntötte Buczkó István, Magyarország kassai főkonzulátusának konzulja, Michal Domik, Rozsnyó polgármestere, Pavol Hrehorčák, a Kassai Bábszínház igazgatója és Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója is.

Badin Ádám, a Meseszínház művészeti vezetője kiemelte, a kiállításba szívüket-lelküket beletették, s köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy megvalósulhatott.

2022-06-10 Rozsnyó, Meseszínház 25, kiállítás
Badin Ádám, a Meseszínház művészeti vezetője
Fotó:  Fábián Gergely

A tárlat bemutatja a színház negyedszázados történetét, fejlődését és a legsikeresebb előadásait. A kiállításon a gömöri népmesék világából megjelenik például a Mese a juhászbojtárról, a Juhfia Jankó, a Megszületett… című karácsonyi betlehemes játék vagy az Öregapám mesefája című előadás.

2022-06-10 Rozsnyó, Meseszínház 25, kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely
A Meseszínház a kezdetektől a felvidéki népmesekincs színházi formába való átlényegítését tekintette feladatának, különös odafigyeléssel a gömöri mesékre. Ebben a folyamatban használja a bábszínház módszerein kívül az interaktív játék és a mesemondás elemeit”

– fejtette ki Badin Ádám.

A színház a magyar népmesék mellett 2007-ben elindította világnépmese-sorozatát is, mellyel közeli és távoli népek kultúráját és gondolkodását hozza közel a hazai gyermekekhez. Így dolgozott föl többek között francia, burját, indián és roma népmeséket is. Ezek díszleteiből is láthat néhányat a közönség.

2022-06-10 Rozsnyó, Meseszínház 25, kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely

A jubileumi kiállítás 2022. augusztus 31-ig tekinthető meg Rozsnyó főterén, a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

2022-06-10 Rozsnyó, Meseszínház 25, kiállítás
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.