2023. október 25., 14:00

Merre tovább Gömör és Nógrád? – Lakossági fórumon keresik a választ

Merre van az út a sikeres Gömör és Nógrád felé? Erre a kérdésre keresik a választ a résztvevők egy pénteki lakossági fórumon Nagybalogon. A kerekasztal-beszélgetést megszervező Bódi Lászlót, a Gömör és Nógrád Rádió alapítóját, a Nemzetünkért és Szülőföldünkért Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük a részletekről.

 

Bódi László
Dr. Bódi László, nemzetközi értékesítési szakember, a Nemzetünkért és Szülőföldünkért Alapítvány elnöke a Hungarian British Business Alliance rendezvényén tartott előadásán

Mi a lakossági fórum témája, és miért éppen Nagybalogon kerül megrendezésre?

A lakossági fórum egy teljesen politikamentes kerekasztal-beszélgetés lesz, ahová kb. 100-150 vendéget várunk Gömör és Nógrád mindkét oldaláról: Szécsényből, Balassagyarmatról, Salgótarjánból, Drégelypalánkról, Rozsnyóról, Rimaszombatból, Fülekről, Losoncról, az Ipoly vidékéről és az említett gömöri és nógrádi nagyobb városok vonzáskörzetéből, kisebb településekről is. Személyes meghívókat is küldtünk összesen 510 polgármesternek, vállalkozónak a határ mindkét oldaláról.

Gömör és Nógrád, azaz a magyar palócok és barkók több mint 1000 éves szülőföldjének égető társadalmi és gazdasági problémáiról fogunk egy személyre szabott 2 perces blokkokban beszélgetni, hogy a lehető legtöbb nézet, ötlet teret kapjon. Célunk, hogy közös irányt adjunk szülőföldünknek, amelyek közel 450 évig a Magyar Királyság leggazdagabb vármegyéi voltak a kereskedelemnek, bányászatnak köszönhetően. A bányáink kifogytak. Trianon kettészakított minket, az iparosítás pedig megölte önfenntartó családjainkat, társadalmunkat. Az egykor erős hitű palócok ma teljesen hitetlenek, templomaink üresek. A falvainkat a legalsóbb társadalmi réteg felemészti, munkát és jövőképet még csak nem is keresve. Ha ez így megy tovább 20 éven belül a régió teljesen élhetetlen lesz, amolyan gyűjtőtelep a társadalomból kiszorítottak számára. Egyetlen egy esélyünk összefogni, stratégiai tervet megfogalmazni, a közel 392 ezer magyar ajkú lakosnak közös irányt mutatni és számokkal, tervekkel és feladatokkal felvázolni. Úgy tekinteni a régióra, mint egy vállalatra, amely a csőd szélére jutott és itt az idő, hogy regionális tervet követve meghatározott menedzserekkel, azaz a helyi lakosság vezető egyéniségeivel elkezdjen közösen alkotni.

Véleményem és számításaim szerint ebből a helyzetből 20 év alatt teljesen átalakulhatunk. Ezt a tervet szeretnénk közösen összeállítani egy kistelepülésen, azaz Nagybalogon, amely tipikus példája egy egykor büszke, gazdaságilag erős és keresztyén hitében megrendíthetetlen közösségnek, amely 103 év alatt teljesen átalakult. Valójában egy teszt is ez egyben.

Akinek fontos szülőföldünk és van tenni akarása és a 2x2 nála 4, az veszi a fáradságot és elgurul Nagybalogra pénteken, 2023. október 27-én.

Sok a szájhős a mai korban, a Facebook tele van megmondó emberekkel, szeretném látni hányan lépnek ki a komfortzónájukból, jönnek el, lesz bátorságuk és ötletük kiállni és ezután csapatban együttműködni.

Mire számíthatnak az érdeklődők, miért érdemes részt venni a fórumon?

A részvevők 2 percben elmondhatják ők hol látják azt a jövőt, amely a 392000 magyar ajkú lakosra hatással tud lenni, azaz gazdaságilag és társadalmilag meg tudja erősíteni szülőföldünket és annak lakosságát. Nem vita lesz, nem szemrehányások, hanem egy közös stratégia kidolgozásának ideje és helyszíne. Valamint ún. menedzserek toborzása, akik elkezdenek csapatban dolgozni egy közösen meghatározott cél és terv érdekében. Ahol a felelősség 392 ezer ember és azok utódainak sikeres jövője. És hogy miért érdemes eljönni? Három fajta ember létezik a közös munka szintjén a szakemberek szerint: a 70%, aki nem akar semmilyen változást, van mindenre válasza de nem tesz semmit, nem mozdul ki a komfortzónából, azt lehet vele csinálni, amit csak akarsz, teljesen passzív. 20% aki érzi a fejlődés fontosságát, de logikai úton dönt arról, hogy beáll-e valami mellé vagy sem. Valamint a 10%, aki érzelmi alapon dönt, érzi a fontosságát a fejlődésnek és ég benne a tűz is, ha felébresztik. Tiszta szívből várom a 20%-ot és a 10%-t. Ők kellenek a gömöri és nógrádi társadalomnak mint menedzserek a terv kivitelezéséhez. Egyedül senki sem tehet semmit nélkülük.

Lakossági fórum plakátja


Mi lehet egy ilyen kerekasztal-beszélgetés rövidtávú, illetve hosszútávú célja?

Rövidtávú célja a legégetőbb problémák megfogalmazása és a megoldás közös megkeresése. Ez után pedig átalakítása feladatokká mérhető mérföldkövekkel, eredményekkel. A mindent átfogó vízió, azaz a kik akarunk mi valójában lenni meghatározása közösen. Sokan próbálkoznak ezzel évek óta, de csak egy-egy lángként. Én azonban hiszek abban, hogy csak egy nagy tábortűz tud 392 ezer embernek meleget adni, a kis lángok csak pár családnak vagy személynek. Nem hiszek a kicsiben, gyorsan eloltható. Csak az átfogó, sok kicsit egybefogó nagy tervben hiszek. Nemzetközi kereskedőként Németországot, Nagy-Britanniát, Svédországot járva látom is a gazdasági eredményeit. De ugyanúgy látom a rizikóját is a felemelkedésnek a családok megerősödése, a gyermekek számának növekedése, a gyermekek helyi minőségi oktatásának bebiztosítása és főként egy közös erkölcsi alapokra épített, erős hit nélküli társadalomnak is. Ahol ugyanis mindez nincs előre megtervezve, ott az lesz, mint ma már Németországban, Nagy-Britanniában, Svédországban. Bízom benne, hogy az olvasók tudják mire gondolok.

A meghívóban kiemelten szerepel, hogy az esemény politikamentes? Miért fontos ezt hangsúlyozni?

A politika az érdek képviselete. De mi is az érdek? Csak egy példán kezdem és senki ne vegye személyeskedésnek kérem. Viszont például Tőlem soha egy politikus sem kérdezte meg mit akarok én, mint három országban vállalattal rendelkező cégtulajdonos, aki több mint 70 embernek ad munkát, becsületesen fizet adót, 4 gyermeket szeretne és pezsgő társadalmi életet, szereti a szülőföldjét, van hite és tudja mit akar az élettől. Miközben mindenütt azt láttam az utóbbi hónapokban, hogy szavazzak erre meg arra, mert ő képviselni fog engem. Átfogó stratégiát pedig nem látok Gömörre és Nógrádra 1982 óta, amióta megszülettem. A közösséget pedig semmi nem osztja meg jobban, mint a politika. Nem hiszek benne csak, mint a közösség igényeit kiszolgáló képviseletben. De ahhoz először közösség kell. Nem 10-15 fős, hanem 392 ezer magyart szolgáló stratégia, terv és irány. Ezt szeretném pénteken első lépésként meghatározni közösen. A célt. Merre van az út a sikeres Gömör és Nógrád felé? Várok mindenkit szeretettel. Menedzsereket keresek a közös tervhez, akik hisznek magukban és ezáltal a munka által fejlődni, erősödni és emberileg sikeresebbé akarnak válni csapatban dolgozva 392 ezer magyar ember sikerén dolgozva.

Dr. Bódi László 1982-ben született Rimaszombatban, Gömörben. Tanulmányait a pozsonyi Komensky Egyetemen, a németországi Martin-Luther Universitäten és az amerikai Harvard Online Business Schoolon végezte. Több évig egy Magyarországon, Szlovákiában majd világszerte online működő oktatási központ alapító tulajdonosa volt, 22 saját tankönyvvel és hanganyaggal. 2016-ban indult útjára nemzetközi értékesítési szolgáltatása, amely eddig több mint 60 vállalatnak segített betörni a német és immár a brit piacra is megbízott külső értékesítői csapatként. A London Chamber of Commerce and Industry és a Hungarian British Business Alliance tagja és a hamarosan induló Hungarian German Business Alliance elnöke Münchenben. A 2022-ben útjára induló Gömör és Nógrád Rádió alapítója és műsorvezetője.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.