2022. április 6., 19:07

Bódi László: Jó példát mutatni Isten szava által, őseinket követve

Bódi Laci nevével először egy bejegyzésben találkoztam, a Gömöriek és Nógrádiak facebook csoportban, ahol egy egyetemi élményét osztotta meg arról, hogyan változott meg egy északi szlovák egyetemi csoporttárának véleménye róla az évek alatt, azáltal, hogy ő következetesen kiállt a nemzetisége mellett, vállalt azt minden körülmények között, emellett pedig jelesre vizsgázott mindenből, s amikor doktorandusként az ez az illető hallgatótársa évet ismételve nála írt írásbelit, hogyan segített neki, hogy ne dobják ki az egyetemről.

Bódi Laci

Ekkor még csak e sorok alapján, de tavaly októberben már személyesen is megismertem, amikor a felvidéki csapat tagjaként mindketten részt vettünk a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás focitornán.

De Lászlóval most elsősorban a Gömöriek és Nógrádiak csoportról beszélgettünk.

Mi motivált arra, hogy létrehozz egy Gömörrel és Nógráddal foglalkozó csoportot a facebookon?

Érdekes a kezdet, mert az ötlet alapjában véve a húgomtól jött. Édesanyám akkor lett nyugdíjas és rettegett a semmittevéstől. A húgommal és a sógorommal ültünk az asztalnál este, beszélgettünk. Előjött a kérdés, hogy mit fognak csinálni szüleim nyugdíjasként Rimaszombatban. Erre a húgom felvetette, hozzunk létre egy Facebook csoportot, amely összegzi és rendszerezi a környék eseményeit. Így válogathatnak a programok közül minden héten. Egy hét mérlegelés után, konzultálva egy-két gömöri és nógrádi barátommal, elindult. Pár hét alatt pedig 300-400 tagja lett a csoportnak. 

Hogy indult a megalakítás? Voltak valamilyen tapasztalataid ilyen téren?

Voltak, igen. Nemzetközi kereskedelemmel foglalkozom 2016 óta, a LinkedIn üzleti közösségi médiában több mint 2500 követőm van főként német vállalatok vezetői. 2011 óta nyelviskolám van több mint 10.000 követővel a közösségi médiában, s hogy ezt elérjük nagyon sokat olvastam a követők számának növeléséről a Facebookon, Twitteren, Instagramon és a LinkedIn-en. És elképesztően sok hibát is csináltam, amiből havonta levezettem a tapasztalatokat. Mindez azonban azt hiszem csak segítség volt, keresztény emberként tudom, mindössze eszköz vagyok Isten szolgálatában. Így ha nem lenne rajta áldása, úgyse sikerült volna elérni a ma már több mint 5.700 követőt a Gömöriek és Nógrádiak csoportban.

Tűztél ki célokat, hogy mennyi idő múlva hány tagot akarsz látni a csoportban?

Egyetlenegy célom van, Teremtőnket és nemzetünket szolgálni. Nincs elvárásom tehát a számokat illetően.

Volt valami technikád arra, hogyan toborozz embereket?

Technikám? Bejelöltem az összes ismerősömet Gömörből és Nógrádból. A csoport rendszeresen frissített tartalma pedig a tagoknak köszönhetően elkezdte növelni a követők számát a meghívások által. Volt és van egy belső szabályom, amihez tartom magam, s mivel ez különbözik a többi, nagy létszámú Facebook csoportétól, így a csoport nem fajult el gyűlölködő, negatív töltetű oldallá. Azt hiszem, ez toborozza és fogja meg az embereket. Még ha néha mély társadalmi problémákra is rávilágít, ami sokaknál polgárpukkasztónak tűnik.

Én szeretem Gömör és Nógrád népét, része vagyok, tudom min ment és megy át. Humanista vagyok én is, mint egyik példaképem, Mátyás király is volt.  Szeretem az embert, ha tiszta a szíve. Nem tudok rá rossz szemmel nézni, amikor a fájdalom szólal meg benne dühében. A gonoszakat viszont keresztény emberként kimondottan megvetem. Azokat, akik azt élvezik, hogy másnak fájdalmat okoznak. Ez talán a technika. A megérzés, tapasztalat, látás lehetősége Istennek köszönhetően.

Mi a hosszú távú célod a csoporttal?

Célom Istent és a Nemzetemet szolgálni. Jézus Krisztus Urunk egyértelmű üzenetet adott nekünk: „Kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket.“  Gömör és Nógrád büszke népét megtörték. Tudatosan, mivel büszke, szívós, erős hitű nép volt a palóc magyar. Nekünk, akiknek Isten megadta a lehetőséget, hogy különböző nyelveken beszéljünk, világot lássunk és a társadalmi rétegek mindegyikében mozoghassunk kötelességünk segíteni azoknak, akik elveszették a hitüket, bizalmukat, reményüket. Azoknak, akik úgy érzik, nem bízhatnak már senkiben sem. Egy keresztény ember nem tagadhatja meg a szolgálatot. Én így szolgálok jelenleg.

Milyen teendőid vannak a csoporttal?

A Facebook algoritmusa nagyon jó, kérdés ki és hogyan használja. Mivel a rendszer érzékeli, mi az, amit megosztok, mi az, amit fontosnak tartok, így valójában generálja nekem a tartalmakat, összegzi őket. Természetesen igyekszem rendszert fenntartani benne, hogy a témák végül egy ún. online újságot alkossanak egészként. Így az olvasó remélhetőleg nem veszik el benne, s tudja milyen témák várnak rá a csoportban. Szórakoztatni, tájékoztatni, erőt és hitet adni, példát mutatni, közösséget építeni - ezek a fő témák, irányvonalak.

Hogy érzed, értékelik az emberek az ilyen dologba fektetett munkát?

5700 követője van a csoportnak jelenleg, amiből kb. 4900 aktív olvasó. Hogy értékelik-e? Azt ki merem jelenteni, hogy olvassák, figyelik. Az hogy értékelik-e, azt tőlük kellene megkérdezni. Van azonban pár ember - barát, ismerős, de néha még ismeretlen csoporttag is - aki privátban is felhív, vagy üzenetet küld, elismerve munkámat. Ez erőt ad, mert halandóként bennem is megjelenik itt-ott a kétely, s a kérdés: van-e értelme?

Szerinted hasznos ez a csoport a gömöriek és nógrádiak számára?

Hát, ha erre válaszolni tudnák, kevesebbet kételkednék. Mondjuk úgy, hogy van rá igény és van iránta érdeklődés. Azt, hogy hasznos-e, azt a Mindenhatóra bízom. Ő ítélkezzék felettem, Őt szolgálom, ahogy tudom.

Milyen reakciókat tapasztaltál, melyek megleptek, s melyekből esetleg tanultál valamit?

Tapasztaltam sok pozitívat és sok negatívat is természetesen a 3 év alatt. Bölcsészettudományin végeztem többek között, sokat olvastam Goethét, Schillert, Lessinget, Fontanét germanisztika szakos bölcsészként. Sokat elemeztem általuk az embert, mint teremtményt, amely a jó és rossz napi harcát vívja földi útján. Naponta olvasom az Igét, tanulmányozom Isten akaratát. Ez a csoport annyi mindent megértet velem abból, mit élhetett át Pál például, amikor leveleit írta. De az Igét is és annak sok-sok szakaszát. Formál engem is természetesen. Nagyon szeretem az embereket, de a csoport érdekes módon óvatosabbá tett például.

Ezt hogy érted?

Azt hittem az emberek pozitívan fognak viszonyulni hozzám, viszont inkább kiközösítést éreztem Gömörben és Nógrádban. Az utcán ahelyett, hogy rám köszöntek volna barátságosan, inkább összesúgtak, idegenként méregettek. Megosztó személyiség lettem, gyanús. Nem értik miért csinálom. A kitelepítés, majd a besúgó rendszer bizalmatlanná tett egy korosztályt, 1989 óta pedig Gömör és Nógrád magyarsága nagyon sokszor csalódott a képviseletet és a köz szolgálatát hangoztatók személyében. Nem bíznak már senkiben. Abban se, aki segít.

Ez pedig rám is hatással van, mert kereskedőként, aki a bizalomépítést munkája során folyamatosan végzi megtanultam: ha nem bíznak benned, hogyan építs ki bizalmat te?

Ki lehet a csoport tagja?

A csoport tagja bárki lehet, aki képes válaszolni magyar nyelven a kérdésekre, melyek a belépésnél várnak rá. Egyértelmű, hogy végül a csoporttag dönti el, hogy a nemzeti-konzervatív, azaz a keresztény magyar gondolatok ötvözve Gömör és Nógrád eseményeivel számára érdekesek-e.

Vannak valamilyen más terveid is, már ami a gömöri és nógrádi közösséget illet?

Hat csodálatos ember állt mellém Gömörből és Nógrádból önkéntesként, idejüket, tudásukat és energiájukat felajánlva, hogy beindíthassuk a Gömör és Nógrád Rádiót ebben az évben. Azonkívül több igaz szívű magyar vállalkozó és barát, akik pénzügyileg is támogatni akarják a rádiót. Ez minden negatív érzést eltöröl. Ezúton is köszönöm nekik! Ez ad erőt igazán.

S mivel a Covid előtt a SK.CoolTour utazási irodával megálmodtuk és összeraktuk a www.gomor-nograd.com turisztikai oldalt, még mindig nem adtuk fel a Gömör és Nógrád desztináció felvirágoztatását. Gömör és Nógrád az egyik legcsodálatosabb természeti és történelmi tájai a Kárpát-medencének. Én a kiutat a 100 év regionális gazdasági és társadalmi leépítésből a turizmusban látom. Ha minden vidéki településen lenne 10-12 magyar sikeres vállalkozó 20-40 helyi lakossal, teljesen megváltozhatna minden. A régió ugyanis a legfontosabbat veszítette el: Istenbe vetett Hitét és az önbizalmát.

Bódi László

Próbáld pár mondattal összefoglalni, mit jelent számodra magyarnak, s ezen belül felvidéki magyarnak lenni!

Magyar vagyok, magyarnak születtem. Nem szeretem a felvidéki magyar elnevezést. Egyenesen irtózom tőle. Leválaszt a 15 milliós, nagy múltú, büszke magyar nemzetről, ha ezt ismételgetjük. Nekem nemzettársam erdélyi, székely, vajdasági, kárpátaljai, zalai, pesti, Győr-Moson-Sopron megyei, őrvidéki, de kassai, szepsi, szerdahelyi, lévai magyar testvérem is. Ha igaz szívű magyar ember, nem pedig tévelygő, nemzetáruló, új-európai. Ami most olyan trendi lett az ún. felvilágosultaknál.

Édesapámnak, édesanyámnak, nagymamámnak és magyar tanáraimnak köszönhetően nemzeti öntudatom a gerincembe égett, tartást ad bárhol a világon. Éltem, dolgoztam és vállalkoztam diákként az USA-ban, tanultam, dolgoztam, fociztam vad szlávok között is évekig, Németország nívós egyetemén tanulhattam, nemrég pedig a Harvardon. Otthonosan mozgok a világban nemzetközi kereskedőként. S hogy miért nem jövök soha, sehol zavarba? Mert tudom, hogy én egy olyan nép 21. századi képviselője vagyok, akit előttem, szentté avatott királyok, Széchenyi szintű nemesek, Szent-Györgyi jelentőségű feltalálók, Petőfi ismertségű poéták tettek elismert kultúrnemzetté.

Küldetésünk van. Ez most a mi feladatunk. Jó példát mutatni őseinket követve. Felemelt fejjel merni nagyot álmodni és megpróbálni. Isten szava kell, hogy zengjen bennünk miközben cselekszünk, nem pedig várunk, mint a mamlaszok: Ne félj, csak higgy!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.