2022. június 28., 08:47

Merjünk közösségben gondolkodni!

Közösségi összefogásnak köszönhetően újult meg az Alistálon található kőkereszt, amelyet az utolsó órában mentettek meg az alistáli és a környező falvak polgárai. A helyi ECOri Polgári Társulás tagjaitól indult a kezdeményezés. Pár évvel ezelőtt már sikerült kezdetlegesen renoválni a keresztet, de mostanra ért be a gyümölcs, hogy a kegyhely régi-új pompájában tündökölhessen az odazarándoklók nagy örömére.

Kőkereszt-Alistál
Fotó: Reczai Lilla

Az alistáli Ecori Polgári Társulás egyik régen dédelgetett vágya volt a padányi úton található kőkereszt megmentése, valamint teljeskörű felújítása. Még a húsvéti ünnepek alkalmával hívták fel a közösség figyelmét a nemes célhoz való csatlakozásra.

Kőkereszt-Alistál
Domonkos Zsuzsa beszéde
Fotó:  Reczai Lilla
Olyan civilek, egyszerű polgárok adakoztak, akik számára sokat jelent ez a kereszt, ez a kegyhely. Akik nem kérdezték, miért, mert maguk is látták, miképpen reped, omladozik és válik lassan az enyészeté az építmény. Örvendezve fogadták a felújítás ötletét és nemcsak az alistáliak, de több mint húsz község segítette a polgári társulás munkáját. A gyűjtés során nagyon érdekes volt elbeszélgetni a polgárokkal, hiszen egy útmenti kereszt sok mindent jelenthet az embereknek: valaki számára azt, hogy már közel az otthon, egyesek számára a falu végét, illetve a falu elejét, vagy egy olyan helyet, ahol jó megpihenni” – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Domonkos Zsuzsa, a polgári társulás egyik alapítótagja.

Nagy nehézséget okozott a megfelelő alapanyagok beszerzése és a hozzáértő kéz megtalálása. A táti kőbazárból került ki a homokkő (süttői kő), a talapzatot a vásárúti Ábrahám Gyula készítette el. Hervay István, királyfiakarcsai mesterember pedig a kereszt felújítására vállalkozott. Hervay az eredeti mintákból kiindulva, de megőrizve azokat fogott a munkának még 2022 áprilisában.

Kőkereszt-Alistál
Fotó:  Reczai Lilla

,,Több szakma ötvöződött a felújítás során, például a gipsz, a kő megmunkálása – ez pedig nagyobb háttértudást igényelt. Nagyjából két hónapig dolgoztam rajta és azt hiszem, az elvárásoknak sikerült megfelelni” – mondta el a ma7-nek Hervay István szakember.

A kereszt körüli kovácsoltvaskerítés Lengyel József önzetlen munkája, aki az alistáli közösség szorgalmas képviselője is egyben.

Kőkereszt-Alistál
Szűcs Éva köszönti a jelenlévőket
Fotó:  Reczai Lilla
A teljes felújítás költsége 1795 euró volt, a támogatói jegyekből 1410 euró gyűlt össze, a hiányzó 385 eurót társulásunk korábbi adományaiból egészítettük ki. Az adakozók listáján 147 tétel szerepel. Ezt a listát egy időkapszulában is elrejtettük néhány apró tárgy mellett a keresztnél. Egy üzenetet is hagytunk az utókor számára, amely bizakodó, mert a jelenlegi járványhelyzet és háborús időszakban az ember már semmiben sem lehet biztos”

– mondta el Szűcs Éva, a polgári társulás elnöke, aki beszéde közben el is érzékenyült. Szűcs Éva hozzátette, hogy a község is felajánlotta az anyagi segítséget, de a társulás nem fogadta el.

A közösségi erőnek sokkal nagyobb értéke van, s a felújítással az is volt a célunk, hogy a közösség magáénak érezze a kereszt felújításának ügyét. Szerettünk volna rávilágítani arra, hogy merjenek bátrak lenni az emberek, s merjenek közösségben gondolkodni!”

– jelentette ki Szűcs.

Kőkereszt-Alistál
Fotó:  Reczai Lilla

A kereszt megáldását a jelenlévők imával köszönték meg. Az ünnepélyes átadást szavalatok és keresztyény énekek tarkították. Ennek a helynek a helyiek szerint varázsa van.

Kőkereszt-Alistál
Az érdeklődők
Fotó:  Reczai Lilla
A keresztet – korabeli iratok alapján – Perky János alistáli plébános (1793–1798) állíttatta saját tulajdonaképp. Megmaradásáért felelősek mindazok, akik értékelik a múltat, tisztelik az ősöket és fontosnak tartják a kereszténység fennmaradását. A kereszt felújítását a következő falvak támogatták: Baka, Balázsfa, Balony, Csicsó, Diósförgepatony, Dunaszerdahely, Ekecs, Felsőszeli, Győrszentiván, Hodos, Izsa, Karcsa, Komárom, Nagyabony, Nagymegyer, Nagyszarva, Nagyudvarnok, Nyárad, Nyékvárkony, Nyitrakér, Padány, Patas és Pozsonyeperjes.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.