2022. szeptember 5., 18:36

Merj ugrani szabadon!

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola udvarán távolugrópálya melletti fal fehéren, üresen árválkodott már évek óta. Ezt a felületet célozta meg egy nemes cél érdekében az alapiskola egykori diákja, Kovács Norbert és magyarországi művészbarátja, Tripsánszki Dávid András.

dsz
Fotó: Nagy Árpád

A nyár folyamán készült el az a lenyűgözően kifejező és színes falfestmény (murál), amely a ,,Merj ugrani szabadon!” címet kapta. A dunaszerdahelyi TRIKK grafikai stúdió nagy szerepet játszott a munkálatokban, hiszen az iskola falain lévő dekorációk és grafikák többnyire Kovács Norbert és művészcsapata ötletességét dicsérik.  

Az iskola és a művészet kapcsolata

Látszólag sosem hagyta el az alma materét a nemeshodosi Kovács Norbert, hiszen számos alkotás fűződik a nevéhez, amelyeket az iskola falai őriznek.

Szerettünk volna színt vinni az iskola és a gyerekek életébe, s ez a vezetőségnek, illetve a szülőknek is megtetszett, akik anyagiakkal is támogatták a tervünket.

Mi pedig az arculatot és a grafikákat ajándékoztuk nekik cserébe. Szabó Gyulához, a festőművészhez hűségesek akartunk maradni, és úgy érzem, így ő is élővé vált mindannyiunk számára. Az igazgató nyitottsága pedig szintén fontos volt, mert meglátta az üzenetet a munkánkban.

Nagy Árpád, a Szabó Gyula Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, folyamatos az együttműködés a TRIKK grafikai stúdióval. Számos munkát rábíztak a csapatra, amelyben hazai és magyarországi művészek tevékenykedtek: M. Kiss Márti, Ugróczky István, Németh Zoltán, Tripsánszki Dávid András, a most született mű alkotója.

– Szerettem volna, ha a távolugrással, a sporttal, a dinamikával kapcsolatos mű születik, és azt hiszem, Dávid alkotása felülmúlta a várakozást. Jómagam autóztam ki érte az állomásra, két hatalmas kofferrel érkezett a munkájához szükséges eszközeivel. Kérésére az iskola tornatermében aludt, meleg ételt biztosítottunk számára. Mikor elkészült a falfestménnyel, kicsit elidőzött még Dunaszerdahelyen, látszott rajta, nagyon megtetszett neki a környék. Utólag leírta gondolatait a művéről. Ő az a művész, aki szavakkal is meg tudja fogalmazni az alkotását – mondta Nagy Árpád.

dsz
Fotó:  Nagy Árpád
Az alkotásról

– A távolugrás atlétikai versenyszám, az ugrószámok egyike. Célja, hogy nekifutásból elrugaszkodva a lehető legtávolabbra ugorjon a versenyző. Koncepcióm a nekifutás, elrugaszkodás, repülés, földet érés vizuális szimbólumrendszere volt, különböző karakterek megjelenítésével.

Az élet is olyan, mint a távolugrás. Hosszas gyakorlás után, sok-sok nekifutással, kitartó hozzáállással egyre messzebb és messzebb repülhetünk. Az élmény a repülés emberfeletti lehetőségét adja, amely szinte ritmikus táncgyakorlattá alakítható. Erő, energia, művészet.

Ezt a témakört jártam körbe és valósítottam meg. Nagyon jó volt az iskolában aludnom és felkelnem, mert ha kedvem tartotta – és nem volt 40°C – éjjel is dolgoztam. A falra vetítettem a terveimet, így dolgoztam. Rengeteget olvastam a témáról, a számítógépemen terveztem meg a részleteket. A kék-sárga színkombináció pedig a véletlen műve, mert nem tudtam, hogy Dunaszerdahely színei is ezek – vallotta be a művész.    

Megjelent a Magyar7 2022/35. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.