2023. január 24., 14:44

Megyei kreatív központ létesül Kassán

Megkezdődik az egykori kassai dohánygyár épületegyüttesének felújítása, amely a munkálatok befejezése után Kassa Megye Kreatív Központjának ad majd otthont.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó: vucke.sk

A Kassai Kerületi Önkormányzat a napokban írta alá az egykori kassai dohánygyár épületegyüttese egyik részének komplex rekonstrukciójáról szóló, mintegy 19 millió eurós szerződést a zsolnai Hastra társasággal. Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke hangsúlyozta, ez az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a kreatív ágazatban Kelet-Szlovákiában.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó:  vucke.sk

„Bár rövid idő áll rendelkezésünkre ennek a megaprojektnek a megvalósítására, Kassa Megye Kreatív Központja megérdemli a támogatást. Figyelembe kell venni, hogy a városi műemlékövezetben található épületről van szó, s az építőanyagok folyamatosan növekvő ára is kihívást jelent. Viszont egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ország keleti részének kreatív közössége teret kapjon arra, hogy új lehetőségeket teremtsen a művészeti iskolák diákjai és végzősei, a művészek, alkotók, vállalkozók és más szubjektumok számára a kultúra területén és a kreatív ágazatokban” – fogalmazott hozzátéve, véleménye szerint ezen a téren hatalmas potenciál van, sokkal több embernek adhatnának munkát ezek az ágazatok.

A projekt keretében a tervek szerint megújul a dohánygyár tetőszerkezete és homlokzata, a hálózatok, a központi fűtés és a szociális helyiségek.

Az épület egyik részének tetején egy fémkonstrukcióval új, hasznos teret hoznak létre. A kreatív központban nyílt műhelyek és innovációs műtermek kapnak helyet, főleg a médiaművészetre, dizájnra, vizuális- és színművészetre, a kézművességre és a kulturális örökségre fókuszálva.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó:  vucke.sk

A közel 19 millió eurós felújítás 95 százalékát az Integrált Regionális Operatív Programból (IROP) finanszírozzák, Kassa megye önrésze mintegy egymillió eurót tesz ki.

A vissza nem térítendő támogatást 2019-ben kérvényezték, majd a projekt jóváhagyását követően, 2020 novemberében megkezdődött a közbeszerzés előkészítése. A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) utasítására a megrendelést négy részre kellett bontani. A koronavírus-járvány és az építőanyagok növekvő ára késlekedést okozott. Két szerződést még tavaly szeptemberben aláírtak, most a harmadikat is sikerült. E szerint a felújítási munkáknak 15 hónap alatt kellene elkészülniük, de mivel az uniós forrásból érkező támogatást 2023 végéig fel kell használni, a rendelkezésre álló idő lerövidül.

„A kivitelezővel együtt mindent megteszünk azért, hogy a lehető legrövidebb időre, 10-11 hónapra csökkentsük a munkálatok idejét” – mondta Trnka. Ezt a Hastra vezérigazgatója, Jozef Hanuliak is megerősítette. „Bonyolult építkezésről van szó, de a társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy 11 hónap alatt befejezzük, átadhassuk használatra” – fogalmazott.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó:  vucke.sk
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.