2020. szeptember 24., 19:07

Megújult a somorjai református templom toronylépcsőzete és padlástere

A somorjai református templom nemcsak Felső-Csallóköz kiemelkedő jelentőségű szakrális épülete, hanem rangjában a teljes Kárpát-medencei keresztyénség egyik meghatározó műemléke. Önmagában bizonyítja a középkori magyar keresztyén kultúra magas színvonalát és európai tekintélyét.

A somorjai református templom helyén már a XI. századot megelőzően is állt egy kis kápolna, amit a XI. századtól a XX. századig folyamatosan bővítettek. Az épület fejlesztését a XVI. századig Szent István király, III. Béla király, Zsigmond császár, Mátyás király, II. Ulászló király, Nagy Lajos király támogatták. A reformáció hatására a XVI. század közepén Somorja városa átadja közös használatra a német ajkú evangélikusoknak és a magyar ajkú reformátusoknak.

Véglegesen 1789-ben kerül a református gyülekezet tulajdonába, amikor a gyülekezet 2000 rajnai aranyforintért megveszi az épületet.

somorjai református templom padlástere

A régészeti kutatások igazolták, hogy már a kora-középkorban kiemelkedő szakrális jelentőséggel bírt az épület, és nagyban hozzájárult a település fejlődéséhez.

A leletek alapján megállapítást nyert, hogy a templom 1521-ig legalább 12 átépítési fázison esett át. A legkorábbi lelet egy román kori oltár alapja, ami a mai szentély alatt található.

A torony jelenlegi állapotában a XIII. század óta áll. A torony tetején található süveg egészen a csúcsáig téglából épült, valamint az épület föld alatti részei is téglából készültek.

A levéltári adatok alapján a torony belső lépcsőzetét utoljára 1931-ben újították fel, értelemszerűen azzal a céllal, hogy ellássa a gyülekezeti és a községi igényeket. Ekkor került felújításra is a mozgósúlyokkal működtetett toronyóra szerkezete is, amit 1891-ben helyeztek üzembe.

somorjai református templom padlástere

A torony belső ácsszerkezete napjainkra labilissá és részben életveszélyessé vált, és csak nagy elővigyázatossággal tette lehetővé a torony bejárását.

A református gyülekezet 2018-ban készítette el a felújítás terveit, aminek a kivitelezésére a Szlovák Gázművek Alapítványától pályázat útján 40.000 euró támogatást nyert. A koronavírus-járvány miatti korlátozások lelassították a fővállalkozók pályáztatását. 2020 áprilisában a GENEZIS Építőipari Vállalat kapta a megbízást, és 2020. júliusában kezdte el a munkálatokat.

Sor került a torony belső lépcsőrendszerének teljes felújítására, a tartógerendázat megerősítésére és pótlására, a szintenként kialakított pihenők átalakítására, valamint a harangterem teljes padlózatának cseréjére.

somorjai református templom padlástere

Mindennek köszönhetően a torony épülete biztonságosan bejárható és a régészek számára lehetővé a teszi a még részletesebb falkutatást és eredetkutatást.

A jelenlegi ismeretek szerint a XI. századtól egészen a XVIII. századig elődeink folyamatosan átépítették a templomot. A padlástér régészetileg leginkább érdekes részei szinte bejárhatatlanok voltak, és nem lehetett megfelelő körülmények között megvizsgálni a főhajó és az oldalhajó tető alá került falfelületeit. Erre igyekeztek megoldást találni, és a nagyszombati műemlékvédelmi hivatal ajánlásai alapján megterveztették a padlásteret összekötő járófelületeket.

somorjai református templom padlástere

A Szlovák Gázművek Alapítványa támogatásával, a toronylépcsőzet teljes felújításával egy időben erre is sor kerülhetett.

A támogatott beruházásnak köszönhetően immár teljes mértékben és teljes biztonsággal bejárható és kutatható a somorjai református templom oldalhajóinak belső falfelülete, a XI. századi külső fali ábrázolások maradványa, a főhajó statikai bravúrnak számító lengőbordás mennyezete, valamint a szentély tetőterének kőből faragott idomai.

(Forrás: György András, somorjai református lelkipásztor)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.