2021. november 17., 11:01

Megújult a 170 éves losonci Nógrádi Könyvtár

Befejeződtek a losonci Nógrádi Könyvtár felújítási munkálatai. A tavaly tavasszal indult széleskörű rekonstrukciónak köszönhetően az intézmény egyik épületszárnya belsőleg teljesen megújult.

A Nógrádi Könyvtár épülete.
Fotó: Puntigán József
A Nógrádi Könyvtár épülete.

Az egykori történelmi városmagban, 1905-ben épült patinás épületen ezidáig nem végeztek jelentősebb felújítást. Így a

több mint 700 ezer eurós megyei támogatásnak köszönhetően átfogó beruházás valósult meg. A pincehelyiségektől kezdve a tetőszerkezet felújításáig az épület tetőtől talpig megújult.

„A Besztercebányai megyei önkormányzat anyagi támogatásnak köszönhetően széleskörű beruházások valósulhattak meg. Az egész épületen kicseréltük a külső nyílászárókat, az I. és II. emeleten lévő közösségi termek kiterjedt rekonstrukción estek át, és teljesen új bútorzatot kaptak”- nyilatkozta Daša Filčíková, igazgató.

A munkálatok során a szakirodalmi és a gyermek részleget összevonták. A két egyesített részleg új, közös bejáratot kapott,

az emeleten közösségi terek jöttek létre, kicserélték az elavult elektromos vezetékeket, modernizálták a fűtésrendszert, az épület szellőzését és légkondicionálását. Új számítógépes hálózatot alakítottak ki, és elkészült egy félemelet is, ahol a szerverhelyiség kapott helyet. Az új felvonónak és az akadálymentes bejáratnak köszönhetően a mozgásukban korlátozott és a babakocsival érkező látogatók is kényelmesen közlekedhetnek.

Az épületegyüttes nem csak a könyvtár, de a Nógrádi Művelődési Központ székhelye is, egyben nemzeti kulturális műemlék. Felújítása még 2018-ban kezdődött, a helyreállításra a megye közel 1,2 millió eurót különített el. A könyvtár olvasói szolgáltatásai mellett számos irodalmi és kulturális rendezvénynek, kiállításnak ad otthont.

A magyar és szlovák nyelven egyaránt megvalósuló előadások, író-olvasó találkozók, gyermekprogramok mind azt a célt szolgálják, hogy ily módon is behozzák a könyvtárakba az érdeklődőket, és felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára.

A losonci Városi Könyvtár újkori története 1851-ben kezdődött. A református egyház ezt megelőzően is rendelkezett könyvtárral, de azt a város 1849-es augusztusi felégetése elpusztította. A járási könyvtár 1975-ben költözött a mai helyére, az egykori Takarék és Hitelbank épületébe, és 1996-ban vette fel a Nógrádi Könyvtár nevet. Az intézmény idén ünnepli első írásos említésének 170. évfordulóját. E jeles évfordulóról ünnepélyes keretek között szerettek volna megemlékezni és átadni a felújított épületet, de a járványügyi helyzet ezt nem engedte. Amint a korlátozások enyhülnek, sort kerítenek az eseményre.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!