2021. március 20., 12:49

Megújul Tornalja főtere

Tornalja főterének teljes felújítását tervezi a város önkormányzata, amely több lépcsőben valósítaná meg ezt az elképzelését. Az első fázisra mintegy 120 ezer eurót hagytak jóvá. Mint megtudtuk, a városban számos egyéb felújítás is folyamatban van.

Azzal, hogy tavaly új helyre költözött az autóbusz-pályaudvar, jelentős mértékben tehermentesült a főtér környéke, és megnyílt a lehetőség annak revitalizálása előtt. A felújítás első szakaszára már kidolgozták a terveket, és a város idei költségvetéséből is elkülönítettek egy pénzcsomagot erre a célra.

Nagy László, a városi hivatal vezetője lapunknak elárulta, hogy még ebben az évben nekifognak az átalakítások első fázisának. A munkálatokat a tér északi oldalán kezdik meg, ott, ahol eddig az autóbuszállomás volt.

Elég nagy területről van szó, ahonnan el kell távolítani a régi aszfaltréteget, amely alatt helyenként még macskakövek is találhatók. Ezeket az alapmunkálatokat szeretnénk az idén elvégezni, aztán fokozatosan haladnánk addig, míg a főteret teljes mértékben át nem alakítjuk. A második szakaszban következne a villanyvezeték kiépítése, az aszfaltozás, a ráépítés, a parkolóhelyek bővítése. A munkák során elektromos autók számára fenntartott töltőállomást is tervezünk kiépíteni

– mondta Nagy László.

A hivatalvezető elmondta, hogy

az ősszel átadott autóbuszállomás nagyon jó szolgálatot tesz, érezhető a pozitív hatása a közlekedés szempontjából, mivel a város központjából sikerült kiiktatni az autóbuszokat.

A főtér környezete így sokkal élhetőbbé és kellemesebbé vált, a parkban pedig további padok kihelyezését, szökőkút, kávézó, valamint egy emléktárgyakat árusító üzlet létesítését is tervezik. Mindezt úgy, hogy közben nem csökkenne a zöldövezet területe.

Tornalján további jelentős beruházások is zajlanak.

Egy hónapon belül befejeződhet a városi művelődési központ teljes felújítása,

amely az épület külső szigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtésrendszer korszerűsítését érinti. Ezt a környezetvédelmi alapból nyert hitelből finanszírozza az önkormányzat.

Saját költségen megkezdték a halottasházak rendbetételét, amit a szárnyai és a bejei városrészben már sikerült megvalósítani.

 A város központi temetőjében lévő halottasház rossz állapotban volt, megsüllyedt, ezért most a talaj megszilárdítását és az épület stabilitását biztosítják be.

Jól halad a déli lakótelepnél a Lidl üzletlánc új bevásárlóközpontjának az építése, s még az idén elkészülhet a személygépkocsik műszaki vizsgálatát (STK) végző állomás is.  

Tornalja városháza
Fotó:  region Gemer

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/11. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!