2021. március 17., 13:37

Több mint mártír – Megjelent a Magyar7 Esterházy-emlékszáma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 11. száma, amelyben a 120 évvel ezelőtt született Esterházy Jánosra emlékezünk.

120 éve született Esterházy János, a felvidéki magyar történelem legnagyobb alakja. Az évforduló alkalmából a Magyar7 emlékszámmal tiszteleg a mártír gróf öröksége előtt. „Ha van visegrádi sorstörténet, Esterházy Jánosé az” – írja Molnár Judit Hisz ő egy magyar! című vezércikkében, emlékeztetve rá, hogy a felvidéki politikus sorstragédiájának tisztességes és méltó rendezésével a közép-európaiság, az összetartozás eszmeisége érvényesülhetne. Mítoszépítők és mítoszrombolók címmel olvashatjuk Kövesdi Károly jegyzetét, aki kifejti, hogyan próbálják relativizálni Esterházy szerepét a materialista, liberális gondolkodók.

Magyar7 Molnár

Tükör, amely megmutatja, kik vagyunk. Ezzel a címmel közöl a lap interjút Molnár Imre történésszel, Esterházy-kutatóval. A Langschadl Mátyás által készült beszélgetésben szó esik többek közt az életút transzcendens dimenzióiról, antiszemita- és ügynökvádról, valamint a kollektív lelkiismeretről. Az emlékszám további részében interjút olvashatunk többek közt Giovanni Malfattival, Esterházy János unokájával, Frantisek Mikloškóval, akit méltán tüntettek ki Esterházy-emlékéremmel, Pawel Cebulaatyával, a boldoggá avatási eljárás posztulátorával, Ďurčo Zoltán atyával, aki a kezdetektől felvállalta Esterházy kultuszának éltetését.

Az emlékszámban egyebek közt cikket olvashatunk Esterházy korabeli megítéléséről a korabeli szlovák sajtóban, az embermentő grófról, a kassai választási körzet képviselőjéről, a szlovák főpapságnak Esterházy boldoggá avatásához való viszonyulásáról. Közli a lap Dagmar Babčanováegykori vatikáni nagykövet írását, de olvashatunk Esterházy csehországi emlékezetéről, portrét a nemrég elhunyt František Lízna atyáról, de például Kiss László orvostörténész írását is Esterházy János betegségéről, vagy az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontról, Gubik László cikkét a martosi Esterházy Akadémiáról. A megemlékezést korabeli fotóösszeállítás és a felvidéki Esterházy-emlékhelyek fényképgalériája teszi teljessé.

Magyar7 2021/11 mato

A lap közéletéi rovatában a szlovákiai belpolitikai helyzetről olvashatjuk Kolek Zsolt Matoviči pangás című cikkét, Matus Tibor elemzését a pénzügyminisztérium reformtervéről (Tervekkel teli a padlás), valamint Pomichal Krisztián Valamit mégiscsak muszáj csinálni! című jegyzetét az Európai Unió látszatsürgölődéséről az európai népesség oltása terén.

M_agyar7 2021/11. piac

A hetilap régiós rovatában többek közt  Nagy-Miskó Ildikó interjúját találjuk egy bátorkeszi fiatal kutatóval, valamint Kaszmán Zoltán és Virsinszky Tamás egy-egy tudósítását.

Magyar7 2021/11. Szabó

Természetes tavaszi vitaminforrásokról olvashatunk a lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus tollából, Baán Szabó Ilona pedig egy közkedvelt koratavaszi virágot mutat be. Kenyeres Oszkár, a Hazajáró szerzője felvidéki túrán járt csapatával, ahol a Vág völgyébe kalauzolja az olvasót. Ugyancsak a Kávézó rovatban találjuk Rajkovics Péter írását modern kori lemondásainkról. Az Íz-lelő rovatban Szabó B. Csilla a szokásostól eltérő rántott csirkemell receptjét kínálja, míg Vas Gyula autós rovatában a Nissan egyik típusát találjuk.

Exkluzív interjút közöl a hetilap sportrovata Babos Tímeával, aki sporttörténelmet írt a magyar teniszben. A beszélgetés szerzője Ondík Gábor. Irány Katar, de előtt vb-selejtezők. Mi vár a magyar futballválogatottra, megtudjuk Rajkovics György írásából.

Magyar7 2021 Babos

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedveltkeresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján a pozsonyi Szent Erzsébet-templomot és -kolostort találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.