2021. május 8., 17:12

Megújul a Marianum főépülete

Gőzerővel folyik a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Király püspök utcai főépületének teljes felújítása és új kápolnával történő bővítése. A régóta dédelgetett terv megvalósításához a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága több mint kétmillió euró támogatást nyújtott, amit a Nagyszombati Katolikus Főegyházmegye közel 300 ezer euróval egészített ki. A fontos beruházásról Madarász Róberttel, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Marianum felújítása
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Kérem, foglalja össze röviden a Marianum történetét!

Országra szóló esemény volt, amikor 1929. szeptember 12-én a felvidéki katolikus papság összefogásának gyümölcseként papnevelő intézetet és katolikus internátust avattak. Szűz Mária napján szentelték fel és adták át hivatalosan a közadakozásból emelt épületet, amelyben „a katolikus magyar nép számára a véréből való papot, tanítót és értelmiséget” szándékoztak nevelni. A nagy érdeklődés miatt 1935-ben az épületet egy emelettel kibővítették. Azóta jelentősebb felújításon nem esett át. Falai között több évtizedig tartó kényszerpihenő után, 1994 szeptemberében jött létre a Marianum Ének-Zene Tagozatos Egyházi Alapiskola, ehhez társult 2000-ben a Marianum Egyházi Gimnázium, 2001-ben pedig a Marianum Egyházi Óvoda. Ezek egyesülésével jött létre 2005-ben a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont.

Marianum felújítása
Kép forrása: Nagy Miskó Ildikó

Korábban is szorgalmazták a főépület korszerűsítését?

Mivel az intézményünkben oktatott gyermekek létszáma évről évre nőtt, az egyház által visszakapott további épületeket is használatba vettük. Sajnos, azok is eléggé elhanyagolt állapotban voltak, ezért a felújításra fontossági sorrendet kellett felállítanunk. 2005-ben tornatermet vásároltunk, majd 2009-ben megnyitottuk a Szent Imre Kollégiumot. 2011-ben az Eötvös utcai, nemrég pedig a Nádor és a Rozmaring utcai épületünket újítottuk fel, illetve bővítettük ki.

A végére maradt a legnagyobb anyagi ráfordítást igénylő, impozáns főépület rendbehozatala. Bár ez nem műemlék épület, ragaszkodunk az eredeti stílus, az ornamentumok, a „marianumos” kinézet megtartásához.

Hálás vagyok, hogy a közadakozásból épült kollégiumunkon kívül valamennyi épületünket a magyar kormány és az érsekségünk támogatásával varázsolhattuk újjá, amiért mindkét félnek ezúton is köszönetet mondok. Főépületünk tulajdonosa, a komáromi római katolikus plébánia tavaly értesült róla, hogy a magyar kormány bő, 2,1 millió eurós támogatást nyújt a főépület teljes körű felújításához. A beruházáshoz a Nagyszombati Katolikus Főegyházmegye 300 ezer euróval járul hozzá. Az év elején egyházközségünk irányításával elkezdtük a dokumentációk pontosítását, elvégeztük a piackutatást, és kezdődhetett a munka.

Mennyire befolyásolta mindezt a járványhelyzet?

A járványmentes időszakban a főépületben javarészt a felső tagozatosok és a gimnazisták tartózkodtak, akik a járvány miatt a leghamarább tértek át a távoktatásra, és a legkésőbb térnek vissza a tantermi oktatásra. Az objektum így üres volt, de mivel sem a gyerekeket, sem a szüleiket hónapokig nem engedhettük be az épületbe, nehezítette a helyzetünket a segítségük hiánya.

Egyébként az oktatásba visszatérő diákjainkat ideiglenesen a Rozmaring és az Eötvös utcai épületünkben helyezzük el. A tervek szerint az idei év végéig befejeződnek a munkálatok, amelyek jó ütemben haladnak.

Marianum felújítása
Kép forrása: Nagy Miskó Ildikó

Milyen munkálatokra kerül sor?

A szakemberek az alagsori vízszigetelést követően az elavult villanyvezetékeket cserélik ki, majd a szintén toldozott-foldozott vízvezetékek és a csatornahálózat korszerűsítése kerül sorra. Ugyancsak folyik a külső és a belső nyílászárók, a talajburkolat cseréje, de a szellőztető- és a hőcserélő rendszert is felújítják. Az épület minden szeglete informatizált lesz.  Javarészt csak a tetőhéjazatot kell kicserélni, ám a ráépítésnek számító kápolna teljesen új tetőszerkezetet kap. Megvalósul az épület és a tetőzet hőszigetelése is.

Végre megszabadulunk a rendszeres alagsori beázástól, s a csatornarendszerből visszafolyó nyári „árvizektől”. A konyha és az étkezde berendezése is megújul, valamint a természettudományok oktatására használt szaktantermünk is, amelyben eddig nehézséget okozott az uniós előírások betartása. A teljes körű korszerűsítés után a 21. század követelményeinek megfelelő épületbe költözhetünk vissza.

Ezzel jó időre befejeződik a legégetőbb gondjaink orvoslása, de kisebb volumenű terveket még szövögetünk, s igyekszünk azokat is megvalósítani.

Marianum felújítása

Szóljunk az idei beíratási adatokról is.

A szülők a pandémia miatt javarészt elektronikusan íratták be az elsősöket.

Eddig 31-en jelentkeztek az alapiskolába, az iskolaközpontot pedig ebben a tanévben közel 450-en látogatják.

Az új ovisok beíratása és a gimnáziumi felvételizés május első hetében kezdődik. Megszépült környezetben, korszerű feltételek között várjuk a kicsiket és a nagyokat, akiknek meghitt, családias és vallásos légkörben folyó oktatást biztosítunk. Óriási előnyt jelent, hogy 3 éves kortól egészen az érettségi vizsgáig ugyanabban az intézményben, azonos nevelési elvek mentén gyarapíthatják az ismereteiket. Eközben a hozzávetőleg 70 fős kollektívánk az iskolalelkészeinkkel együtt a hitük és a nemzettudatuk erősítésére is nagy hangsúlyt fektet. Reméljük, hogy a Marianum az év végére megújul, és modern tartalommal gyarapodva a régi fényében tündökölhet. Talán nem túlzás a marianumosok nagy családja elé is kitűzni ugyanezt a célt: régi értékeinket elhozni a modern világba.

A főépületünk ékszerdobozként fogja díszíteni Komárom egyik lakótelepét, és remélem, hogy a diákjaink is a közösségük díszeivé válnak. Isten segedelmével ezért dolgozunk.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/18. számában. 

Megosztás
Címkék