2022. október 6., 13:22

Megújul a kassai zenélő szökőkút

Nagyléptékű rekonstrukción esik át a kassai Fő utca egyik látványossága, a zenélő szökőkút, amelyet legutóbb 25 évvel ezelőtt újítottak fel. Az 1,7 millió eurós költségekből egymilliót a U. S. Steel áll, a fennmaradó részt pedig a város.

Kassa, szökőkút, zenélő szökőkút
Fotó: facebook.com/kosiceofficial

A szökőkút rossz műszaki állapota miatt már hosszabb ideje korlátozott üzemmódban működik. A felújításáról szóló szerződést James Bruno, a U. S. Steel vasgyár elnöke, a U. S. Steel Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere, Andrej Šoth, a Kassai Állami Színház vezérigazgatója és Marta Popríková, a kassai zöldterület-kezelő vállalat (SMsZ) igazgatója írta alá.

Kassa, szökőkút, zenélő szökőkút
Fotó:  TASR

A közbeszerzési eljárás lezárulta után a zöldterület-kezelő vállalat azonnal elkezdené a munkálatokat, amelyek a tervek szerint körülbelül 10 hónapig tartanak majd. Megújulnak egyebek mellett a szivattyúk, a villamos vezetékek, a világítótestek és a hangrendszer is. A modernizálást követően lehetőség lesz arra, hogy a színház műsorát vagy más kulturális rendezvények közvetítését kivetítsék a szökőkút vízfüggönyére. További újdonság, hogy mobilalkalmazás útján zeneszámot lehet majd kérni, amit a szökőkút lejátszik.

Mindezek mellett a szökőkút, melynek külalakja jelentős mértékben nem változik, gazdaságosabban működik majd és a karbantartása is egyszerűbb, hatékonyabb lesz – mondta Popríková, aki szerint a megújult látványosságot a jövő évi szezon vége felé szeretnék újra üzembe helyezni.

Kassa, szökőkút, zenélő szökőkút
Fotó:  TASR

Erik Kuzma, a városi zöldterület-kezelő vállalat projektmenedzsere hozzáfűzte, dolgoznak a szökőkút harangjátékának felújításán is, amely már körülbelül másfél éve nem üzemel. A tervek szerint karácsony előtt kellene elkészülnie.

A kassai zenélő szökőkút a város szívében, a Szent Erzsébet-dóm és az állami színház között található, 1986 óta üzemel. Érdekessége, hogy a fúvókákból a zenével összhangban tör elő a víz. Ez volt az egykori Csehszlovákia első ilyen jellegű szökőkútja. Technológiai berendezéseinek tervezésében az akkori Kelet-Szlovákiai Vasművek mérnökei is részt vettek.

X. Fehér éjszaka Kassán
A színház és a szökőkút a 2019-es Fehér éjszaka kortárs művészeti fesztivál idején.
Fotó:  Fábián Gergely
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.