cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. december 10., 08:22

Megújul a kassai Alsó kapu régészeti komplexum

Magyarországi támogatással megújul Kassán az Alsó kapu régészeti komplexum. A közel félmilliós rekonstrukcióhoz a magyar kormány 180 ezer euróval járul hozzá.

Galéria
+7 kép a galériában

Az Alsó kaput a Fő utca 1996-os felújítása során tárták fel. A 13 és a 17. század között, több szakaszban épült erődítéseknek 26 fragmentuma maradt fenn a városközpont különböző pontjain. Egyebek mellett előkerült egy hét méter széles védősánc, az erődítés legrégebbi részének egy megsérült szakasza, valamint a város csatornarendszerének három szakasza.

A legnagyobb és legértékesebb az Alsó kapu, amelyben 1998-ban földalatti régészeti múzeumot hoztak létre, s 2014-ben a tokaji borút múzeuma is itt kapott helyet. Mostanra a régészeti komplexum beázik, statikája megsérült.

A város az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program keretében szándékozott felújítani a múzeum egy részét, de a pályázat sikertelen lett. A felújítás most mégis megvalósulhat Magyarország anyagi támogatásának köszönhetően. A magyar kormány 180 ezer euróval járul hozzá a rekonstrukcióhoz.

20201209_104644.jpg

Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, természetes az együttműködés, hisz Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákia, Kassa pedig az ország második legfontosabb városa, amelynek jelentősége történelméből fakadóan messze túlmutat a város és az ország határain.

Közösen megélt történelmünk összeköt minket, és ennek a jelentősége a mai nap is jelen van az életünkben”

– mondta hozzátéve, ezért is tartották fontosnak, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki Kassa városával, szerepet vállaljanak a térség fejlődésében, a kulturális kapcsolatok elmélyítésében.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere elmondta,

a javítás körülbelül 300 ezer eurós költségeit a város állja, a magyar fél által nyújtott 180 ezer euróból pedig a Via Carpatia EGTC vásárol eszközöket,

audiovizuális, interaktív és más technológiát, amelyeket térítésmentesen kölcsönöz majd a városnak, s azokat az Alsó kapu területén helyezik el. A főpolgármester becslése szerint a tárlat, amely szlovák, magyar és angol nyelvű lesz, egy éven belül a látogatók rendelkezésére állhat.

20201209_114032.jpg

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke arról beszélt, a bizalom összeköt, s ez a közös projekt csak az első lépés. „Erre alapozva további partnerséget építhetünk, nemcsak Kassa városában, hanem az egész megyében. Hiszem, hogy ez a határ mindkét oldalán hozzájárul az együttműködés szorosabbra fűzéséhez, még jobb kapcsolatok kialakításához” – mondta a megyeelnök.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.

20201209_104644.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.