2023. november 9., 16:22

Megtartotta első rimaszombati előadását az MCC

Alig két héttel azután, hogy megnyílt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) dunaszerdahelyi központja, máris sor került az intézmény első gömöri előadására, amelyet Dr. Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára tartott a rimaszombati Csillagházban.

MCC előadás Rimaszombatban
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A szerda esti rendezvényen Pomichal Krisztián, az MCC felvidéki vezetője köszöntötte a résztvevőket. Ismertette, hogy a Mathias Corvinus Collegium Nonprofit Szervezet kiemelt célja, hogy ne csak dunaszerdahelyi központjában, hanem a Felvidék más magyarlakta városaiban is a közösség rendelkezésére álljon. Éppen ezért nyilvános, ingyenes és mindenki számára elérhető rendezvényekkel készülnek számos felvidéki városba.

Pomichal köszönetet mondott a Csillagház munkatársainak és működtetőinek, amiért vendégül látják az eseményt, majd elárulta, hogy ezután havi rendszerességgel szeretnének előadásokat tartani Rimaszombatban is. A legközelebbi vendég Varga Csaba nagyváradi hegymászó lesz decemberben.

A Rendszer nélküli világrend – Racionális magyarázatok egy őrült világban c. előadásában Somkuti főként az aktuális biztonságpolitikai kihívásokat, a világban zajló háborús konfliktusok hátterét ismertette mind politikai, mind gazdasági szempontból.

A hadtörténész rámutatott, hogy az a kor, amelyben jelenleg élünk, a világpolitikai erőviszonyok megváltozásáról szól, egyfajta világrendszerváltás zajlik. A változás már megindult azzal, hogy az évtizedekig fennálló amerikai hegemónia meggyengülőben van, s fokozatosan egy többpólusú világ kialakulása felé haladunk.

Következtetéseket abból tudunk levonni, amiket látunk, nagyon fontos figyelemmel kísérni a narratívákat és a különböző tendenciákat (Kína erősödése, a nyugat gazdasági fölényének megszűnésé és a GDP-jének csökkenése, a különböző országok hadiiparának teljesítménye).

Somkuti Bálint
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

A biztonságpolitikai szakértő szerint a világtörténelem 2022. február 24-én, az orosz-ukrán háború kitörésének napján egy új fejezetébe lépett.

„Az összes olyan szabály, amelyet eddig kőbe vésettnek hittünk, a szemünk láttára változik meg. Innentől kezdve fel kell készülnünk egy átalakulásra, amelynek a végén ott lehet a fény, de addig is ki kell tartanunk!”

– hangsúlyozta Somkuti.  

A rengeteg adattal és számokkal alátámasztott vetített képes előadás során szó volt még a migrációról, demográfiai átalakulásokról, valamint az előttünk álló évtizedekben ránk leselkedő egyéb veszélyekről is. A közönség soraiból is rengeteg kérdés érkezett az előadó felé, aki legjobb tudása szerint igyekezett megválaszolni azokat.

MCC előadás a Csillagházban
A Rendszer nélküli világrend – Racionális magyarázatok egy őrült világban c. előadás Rimaszombat után egy nappal, november 9-én Kassán lesz látható és hallható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.