2021. december 17., 16:28

Megtalálták Csallóköz legjobb ételét - KÉPEKKEL

A Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR) és a Kukkónia polgári társulás 2021-ben is megszervezte a Csallóköz legjobb étele kerestetik elnevezésű programot, amely része a szövetség által indított gasztroprogramnak. Három évvel ezelőtt azért indították el a versenyt, hogy a csallóközi gasztronómia kellőképpen érvényesülhessen az idegenforgalomban.

Csallóköz legjobb étele
Fotó: Reczai Lilla

A dunaszerdahelyi Mol Aréna konyháján nagy volt a sürgés-forgás a gasztronómiai verseny alatt. Hét dunaszerdahelyi járásbeli étterem szakácsa, séfje mutatta meg, mire is képes.

A versenyzőknek olyan alapanyagokból kellett dolgozniuk, amelyek a Csallóközre leginkább jellemzőek, illetve válogathattak a helyi termelők termékeiből.

A versenyzők a hagyományos ételekhez való visszanyúlásra fektették a hangsúlyt, de mégis új köntösben tálalták az ételt és egészségesebb hozzávalókkal dolgoztak. A résztvevő éttermek és szakácsok között szerepelt a csallóközkürti Szarvas Vendéglő és szakácsa, Feket Norbert, a somorjai Scottish Pub, séfjével Tomáš Konráddal, a várkonyi Amade Chateau és szakácsa, Ollé Nicolas, a komáromi Klapka Étteremből Veselý Tamás, a mihályfai Moto Étterem és szakácsa, Andrássy Dávid. Továbbá a dunaszerdahelyi Villa Rosa Étterem is képviseltette magát Sidó Tamással, valamint a dunaszerdahelyi Park Bistro, séfjével Mórocz Ferenccel.

Csallóköz legjobb étele
Fotó:  Reczai Lilla
Az ételeket háromtagú szakmai zsűri értékelte: Michal Konrád, a BAO Brothers ázsiai street food étterem tulajdonosa és séfje, Jozef Baránek, a Szakács és Cukrász Szövetség Junior Klubjának elnöke és Horváth Szilveszter, a győri La Mareda étterem kreatív séfje.
Csallóköz legjobb étele
Fotó:  Reczai Lilla

Az első helyen két étterem végzett, az egyikük Mórocz Ferenc és Weisz Tibor a Park Bistroval, akik a Kacsa ,,vadas” érdekes elnevezésű étellel ,,főzték” meg a zsűrit. A másik étterem képviselője a várkonyi Amade Chateau és szakácsa, Ollé Nicolas és segédje, Kázmér Ádám, akik Zöldfűszeres fogasfilé kelfőzelékkel, zsenge kelbimbóval és édesburgonya gombóccal elnevezésű ételükkel lepték meg a zsűri tagjait.

Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség igazgatója kifejtette, hogy a gasztronómia megreformálásában indított akciósorozatnak az egyik állomása volt maga a főzőverseny, de emellett idén megvalósították a Gasztro workshopot is,

ahol az éttermekben dolgozók, az éttermi beszállítók és a cégvezetők közösen boncolgattak olyan témákat, amelyek mindegyiküket szervesen érintett. A lehetőségek kiaknázására pedig a szervezők létrehoztak egy kisfüzetes Gasztro ajánlót, amelynek célja a helyiek által kevésbé látogatott éttermek bemutatása. "Nem telefonkönyv szerettünk volna lenni, hanem konkrét ételeket kínáltunk, amelyek a füzetben található éttermek étlapjain is szerepelnek” – mondta el az igazgató.

Csallóköz legjobb étele
A Park Bistro nyertesei - Mórocz Ferenc és Weisz Tibor
Fotó:  Reczai Lilla
Somogyi Gábor azt is hozzátette, hogy olyan ételek megjelenését szeretnék biztosítani a csallóközi éttermekben, amelyek a régióra jellemzőek, s nemcsak a helyiek érzik magukénak, hanem az idelátogató turistákat is megszólítják általuk.

"Tulajdonképpen maga a koncepció Magyarország tortájából indult ki, vagyis hosszútávú célunk, hogy a nyertes ételt majd felszolgálják az összes csallóközi étteremben, de természetesen első lépésként abban az étteremben legyen elérhető bárki számára, akié a nyertes étel” – nyilatkozta Somogyi.

Csallóköz legjobb étele
Az Amade Chateau nyertesei Ollé Nicolas és Kázmér Ádám
Fotó:  Reczai Lilla
A Kukkónia polgári társulás közösségi oldalán megtalálhatóak a videók, amelyek a versenyen készültek, illetve a bemutatkozó videókban láthatják az éttermek képviselőit és azt is, mivel készültek a versenyre. A közönség is szavazhatott, ezen a linken elérhető minden jelentős mozzanat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.