cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 23., 19:55

Megszűnhet a kerékpárút a rakparton?

Amikor Matúš Vallo főpolgármester megvalósította eddigi legjelentősebb személygépkocsi-forgalmi korlátozását, és a Duna-parton mindkét irányban egy-egy sávot három méter széles kerékpársávvá alakíttatta, nagy vita kerekedett a gépjárművezetők és a kerékpárosok között. Míg az előzőek hangos rosszallásukat fejezték ki különböző fórumokon, az utóbbiak elégedettek voltak a változásokkal.

 

Vajansky rakpart - Pozsony
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: TASR

A Median ügynökség felmérése szerint a pozsonyiak többsége nem ért egyet azzal, hogy a forgalmi sávok rovására létesüljenek kerékpárutak. Ugyanakkor a válaszadók több mint fele általánosságban egyetért azzal az állítással, hogy a fővárosban bővíteni kellene a kerékpárút-hálózatot.

 

Az önkormányzat kitart az álláspontja mellett

A nagyszámú negatív vélemény ellenére a fővárosi önkormányzat nem kíván módosítani az eredeti elképzelésen, s bár sokan fotókkal is dokumentálják, hogy a Vajanský rakparton épült kerékpárút kihasználatlan, a város nem kívánja megszüntetni. Matúš Vallo főpolgármester szerint jó döntés volt a kerékpár-

út, azt azonban elismeri, hogy az időzítés talán nem volt a legjobb. Ami azonban kialakult körülötte, az szerinte csupán választás előtti hisztéria volt. A főpolgármester szerint más lett volna a helyzet, ha szeptember helyett májusban adták volna át a kerékpárutat. Azt azonban ő is elismeri, hogy az önkormányzat alábecsülte a kommunikáció jelentőségét ebben az ügyben, és úgy véli, többet kellett volna beszélni erről.

A kerékpárút fontos része az infrastruktúrának, mondta, és jó időben sokan ki is használják.

Vallo szerint a forgalom összeomlásáról szóló állítások nem igazolódtak be, a várakozások – szerinte – minimálisak, különösen a SZNF hídja felől a Šafárik tér felé vezető irányban. Elismeri ugyanakkor, hogy ellenkező irányban gyakran nagy a tumultus, amit fényjelzések kiépítésével igyekeznek megoldani. Sok kritikát kaptak a magas betonszegélyek is, amelyek hátráltatják a gépjárművezetőket, ráadásul veszélyesek is. Vallo szerint erre is találtak megoldást: fényvisszaverő bevonatot kapnak. Azt ígéri, a Szlovák Nemzeti Galéria előtti rövid szakaszon a sávok szélességével kapcsolatos problémát is megoldják. Elmondása szerint a tervdokumentáció megfelelt a szabványoknak, a projektet a kerületi közlekedési felügyelet is jóváhagyta, de fizikailag rosszul mérték be a helyet. Ezért kidolgoztak egy új közlekedésszervezési projektet erre a helyre.

Sok gépjárművezetőt zavar, hogy a Dosztojevszkij soron hirtelen megszűnnek a folyamatos forgalmi sávok, ez ugyanis arra kényszeríti a sofőröket, hogy akkor váltsanak sávot, amikor nem is számítanak rá, és ez koccanásokhoz vezet. Ráadásul helyenként olyan szűk maradt az autók és a tömegközlekedés sávja, hogy a busz és a villamos között csak centiméterek maradnak…

Vajansky rakpart - TASR
Fotó:  TASR

 

Az önkormányzat álláspontja ellenére tehát, nyilvánvalóan nem ideális a helyzet. Ráadásul a szakembereken és a politikusokon kívül már a rendőrök is bírálják az új kerékpárutat. A kerületi közlekedési felügyelőség egyenesen azt követeli, hogy állítsák vissza az eredeti forgalomszervezést, vagy a kerékpárosok számára alakítsanak ki védősávot, amennyiben az a szélességi paraméterek alapján lehetséges. A fővárosi önkormányzat azonban mindezt figyelmen kívül hagyja.

Míg az önkormányzat azzal büszkélkedik, hogy felgyorsította az új kerékpárutak építését, a járművezetőket elkeseríti a főváros lépése. Sok esetben ugyanis úgy építik meg ezeket a kerékpárutakat és kerékpársávokat, hogy egyszerűen máshonnan vesznek el néhány sávot a gépjárművektől, ráadásul komoly és hosszú távú tanulmány nélkül, amely arra is összpontosítana, hogy milyen hatással lesznek ezek a lépések a közlekedésre. Sőt, az ökológiai hatásuk is kérdéses. Ha ugyanis egyes szakaszokon hosszú sorok alakulnak ki, amelyekben lényegesen tovább állnak az autók, akkor jóval több káros anyag kerül a levegőbe is.

 

A tárca törvénymódosítással oldaná meg a helyzetet

A közlekedési minisztérium a közutakról szóló törvény módosításával kényszerítené a fővárost a rakparti kerékpárút megszüntetésére.

„Ősz óta figyelemmel követjük a Smer fiatal pozsonyi képviselőinek erőfeszítéseit, hogy rákényszerítsenek bennünket a Vajanský rakparti kerékpárutak felszámolására. Most ez a törekvésük a vonatkozó törvény módosításának formájában mutatkozik meg” – írta a főpolgármester a közösségi oldalán.

A módosító javaslat szerint bővítenék a közlekedési minisztérium felügyeleti jogkörét, ha közérdek vagy más külön figyelmet érdemlő körülmények ezt indokolják.

„Újdonságnak számítanak a közlekedési minisztérium rendeletének be nem tartása miatt kiszabható csillagászati bírságok is. Ez első lépésben 200 ezer euró, majd, ha az önkormányzat 60 napon belül nem hajtja végre a korrekciót, akkor további 600 000 euró, amely a tárca kívánságának teljesüléséig ismételten is kiszabható” – fűzte hozzá Vallo, aki szerint a pénzbírságot fellebbezési lehetőség nélkül szabja ki a tárca. „Ebben az országban van elég probléma, melyek megoldása nem tűr halasztást, és amelyeket az államnak kellene kezdeményeznie, de merem állítani, hogy a Vajanský rakparti kerékpárutak nem tartoznak ide” – írta bejegyzésében a főpolgármester.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/11. számában.

 

 

 

Vajansky rakpart - Pozsony
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.