2021. november 18., 09:43

Megrongáltak a kitelepített magyarok emlékművét Érsekújvárban

A járási székhelyen a református templom előtti téren áll a II. világháború után Érsekújvárból kitelepítettek emlékoszlopa, amely nemzeti összetartozásunk helyi emlékműve is. A város magyar nemzetiségű lakosai 2014 óta minden évben június 4-én, a nemzeti összetartozás napján itt emlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának szomorú évfordulójára.   

rongálás
Fotó: Száraz Dénes

A faoszlopot Istenes József mérnök elképzelése alapján Buják Vince tardoskeddi fafaragó két társával együtt készítette el. A város tulajdonát képező emlékművet 2007-ben állították fel, hét évvel később az emlékoszlop alá a város jóvoltából alapzat is került, amelyet így együtt 2014. április 12-én avattak fel újra. 1947-ben ugyanis ezen a napon indult útjára a kitelepített magyarokat szállító első vonatszerelvény.

Értsüléseink szerint az emlékoszlopot ezen a héten kedden valaki leöntötte gyúlékony folyadékkal, majd meggyújtotta.

Az előzetes becslések szerint a kár nagysága 5 000 és 8 000 euró között mozog. A rendőrség szerint már megvan a tettes, aki aznap két másik helyszínen is gyújtogatott a városban. Az elkövető ellen valószínűleg büntetőeljárás indul. Az emlékmű gondozásával megbízott személyek társulása nevében Istenes József elmondta, hogy az emlékoszlop talapzatát csiszolni és tisztítani kell, az oszlop bizonyos részeit pedig újra kell faragni. A polgári kezdeményezés jóvoltából emelt emlékoszlop restaurálási munkálatait figyelemmel fogjuk kísérni, a történésekről beszámolunk olvasóinknak.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.