cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. április 28., 09:58

Megoldódni látszik az ivóvízkérdés Patonyréten

A Kukkonia polgári társulás és a komáromi SAM vállalat is csatlakozott a patonyrétiek megsegítésének ügyéhez, valamint a WET– Water & Environmental Technology is részt vállalt az ügyben. A berendezés költségét a Kukkonia polgári társulás és a SAM vállalat közösen fedezte.

Patonyrét-víztisztító-berendezés átadás
Fotó: Cséfalvay Á. András

Ahogy már portálunk is közzétette, Patonyréten atrazinszármazékot találtak a falu ivóvizében, így a vizet emberi fogyasztásra alkalmatlannak találta a Regionális Közegészségügyi Hivatal.

A településért összefogott a régió, anyagi támogatás és ivóvízpalack ellátás is érkezett a környező falvak, városok és más járások településeiről is.

A Kukkonia polgári társuláshoz is eljutott az információ, miszerint Patonyrét önerőből nem tudja bebiztosítani a szűrőberendezést, ezért is siettek a falu és a polgármester, Flaška Leonárd segítségére. Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás képviselője szerint a WET– Water & Environmental Technology olyan cégek számára biztosít vízgazdálkodási és környezetvédelmi technológiát, mint a Kassai U.S. Steel, a Slovnaft, a.s., a Volkswagen Slovakia vagy a Matador. A cég vállalta a szűrőberendezés elkészítését és felajánlotta a támogatását is.

Patonyrét - víztisztító-berendezés átadás
Fotó:  Cséfalvay Á. András

Molnár László, a SAM vállalat ügyvezető igazgatója is ott volt a hivatalos átadón, aki azt nyilatkozta, hogy a WET divíziója két hét alatt legyártotta a szűrőberendezést és a költségek felét is magára vállalta.

Az aktív szénszűrős berendezést múlt héten szerelték be a községbe, így a falunak nem kellett erre költenie.

Az összegyűlt adományból a polgármester a tisztítóval kapcsolatos egyéb költségeket tudja fedezni, a vízház felújítását: tetőcserét, fűtést és a szellőztetőrendszer beszerelését, a festést, vízgyűjtőtartály beszerzését és szerelését. A fennmaradt összegből pedig rászoruló gyermekeket támogatnak majd.

Flaška Leonárd polgármester hozzátette, hogy

a berendezés egyelőre próbaüzemben működik, várják a vízminták levételének laborvizsgálatát – május 3-án érkeznek a nyitrai vízművektől.

A berendezés energiatakarékos is, mert csak annyi befektetett erő működteti a motort, amennyire szükség van. „Nagyon szépen köszönöm az önkormányzatoknak, a cégeknek és a magánszemélyeknek az anyagi támogatást és a rengeteg palackozott ivóvizet. Óriási köszönet a Kukkonia polgári társulásnak és a SAM vállalatnak is. Az emberi összefogás nélkül ez az egész vállalkozás nem jöhetett volna létre!”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.