2022. február 22., 09:55

Megoldódik az egészségügyi középiskola épületgondja Érsekújvárban

A jelenlegi járványhelyzet is bizonyítja, hogy milyen fontos az egészségügyi szakképzés! Érsekújvárban a kétnyelvű Egészségügyi Középiskola hosszú évek óta épületgondokkal küszködik, ugyanis az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának egykori kolostorában és iskolájában működik, ahol bérleti díjat kell fizetni. Most talán megoldás kínálkozik! Az iskola fenntartója, Nyitra megye önkormányzata ugyanis a 35. képviselő-testületi ülésén határozatot fogadott el az iskola bérleményének kivásárlásáról az iglói Isteni Megváltó Apácarendtől. Meghatározta az erre fordítandó összeget is: az iskolát övező terjedelmes telekkel együtt 2.090.000 eurót szán a vásárlása. A belvárosában lévő értékes épületegyüttesben az Egészségügyi Középiskola 1959-től, immár 63 éve székel.

egészségügyi iskola - Érsekújvár
Az iskola épülete

Nagy az öröm? Milyen előnyökkel jár - kérdeztük Darina Karvajová iskolaigazgatót, hogy a jövőben nem kell majd évente tetemes, 16. 000 euró összegű bérleti díjat fizetni az apácarendnek?

Igen, nagyon őrülünk, hiszen a bérleti díj komoly érvágást jelentett évente a megyének, komolyabb iskolafejlesztésre már nemigen futotta.

Eddig viszont csak az ingatlan megvásárolásához szükséges pénzeszközöket hagyták jóvá a megyei önkormányzat képviselői, a konkrét vásárlás még nem valósult meg. Igazából csak akkor leszünk nyugodtak, ha már a megye birtokában lesz az ingatlan  tulajdonlapja.

Voltak egyéb elképzelések is, amíg ez a határozat megszületett. Például a vasútállomással szembeni elhanyagolt, egykori közgazdasági középiskola, majd az elektrotechnikai szakközépiskolának részben otthont adó iskolaépület átalakításáról is szó volt, amely a városba érkezők számára jelenlegi állapotában nem túl vonzó látvány. Bizonyos bontási munkálatokat már el is végeztek, sőt tervrajzok is készültek. Mi lesz most ennek az épületnek a sorsa?

Jelenleg még ez az ingatlan is a felügyeletünk alatt áll. Tiszteletben fogjuk tartani a megye döntését ennek az épületnek a további sorsát illetően.

Eddig szinte lehetetlen volt az épület felújításával, bővítésével kapcsolatos nagyobb pályázatokban való részvétel is. A jövőben ez is megváltozhat.

Egész biztos, hogy így lesz! Hiszen az egykori kolostor és iskola, ahol jelenleg székelünk, 1930-1933 között épült fel, van mit rajta felújítani! Még az eredeti fa nyílászárók vannak, és ezek elég nagy hőveszteséget jelentenek a téli hónapokban. Továbbá szükség van egy akadálymentes iskolabejáratra is, mert feltűnő, hogy pont az egészségügyi iskolában nincs ilyen! Nincs sajnos saját tornatermünk se, ezt is pótolnunk kellene a jövőben!

egészségügyi iskola - Érsekújvár
Nyílt nap az iskolában

Az elmúlt évben jelentős magyarországi állami támogatásban részesült az iskola működésre és eszközbeszerzésre. Miben nyilvánult meg konkrétan ez a támogatás?

A Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázati kiírásában az „Irány az érsekújvári Egészségügyi!“ sikeres pályázatunknak köszönhetően sikerült beszereznünk olyan hordozható egészségügyi mérőeszközöket, amelyekkel az alapiskolákban mutathatják be diákjaink a tanulmányaik során elsajátított egészségügyi jártasságukat, például a cukorszint és vérnyomás mérést.

Propagációs anyag is készült az iskola magyar tanítási nyelvű gyakorló nővér szakának népszerűsítésére. A támogatásnak köszönhetően anatómiai modelleket vásároltunk és elsősegélynyújtási bemutatókat is tarthatunk kint a terepen. Különböző versenyeket, vetélkedőket szerveztünk az orvostudomány és az egészségügyi ápolás történetéről. Sajnos ezek egy részét a járvány miatt online formában tudtuk csak megvalósítani. A támogatásból egy emléktáblát is lelepleztünk a magyar tannyelvű oktatás megkezdésének 55. évfordulója tiszteletére.

egészségügyi iskola - Érsekújvár
Az emléktábla

Az iskolaigazgató szemszögéből mit gondol: a járvány kirobbanása óta javult az egészségügyi nővér szakma megbecsülése, történt-e valamilyen elmozdulás népszerűségét illetően? Megmutatkozik ez például az iskolába jelentkező diákok számában? Vagy a járvány elrettentette a végzős alapiskolásokat az egészségügyi munkától?

Nem mondhatom, hogy a COVID-19 elijesztette volna a fiatalokat az egészségügyi hivatásoktól. Sőt, emelkedő tendenciát mutat jelentkező diákjaink száma: 2019-ben 426, 2020-ban 433 és tavaly már 491 diákunk volt.

Az előjelzések alapján idén még több tanulónk lehet, például  a magyar tannyelvű gyakorló nővér szak iránt is nagy az érdeklődés: 53 jelentkezőből válogathatjuk ki a megye által meghatározott, felvehető 31 diákot.

Az egészségügyben dolgozók általános megbecsülése pedig közismert a hosszú hónapok óta veszélyes körülmények között végzett áldozatos munkájuk következtében.

Létezik-e valamilyen kimutatás, hogy mennyi végzős diákjuk marad a szülőföldjén, és mennyi megy vagy készül külföldi munkavállalásra?

Minden évben kérünk visszajelzést végzős diákjainktól, hogy az érettségi vizsga után hol helyezkedtek el, esetleg hol folytatják tanulmányaikat. A szakmában való továbbtanulást is sokan választják, általában az egészségügyben elfoglalt munkahelyük mellett folytatják tanulmányaikat. Sokan az érsekújvári Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskolán szereznek diplomát. Úgy vélem, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a külföldi munkavállalás iránt minimális az érdeklődés.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.