2022. augusztus 15., 08:58

Megnyíltak a Gótikus út templomai

Augusztus 12-én és 13-án a Gótikus út Rimai körútjának templomai kerültek a figyelem középpontjába. A Gótikus Út társulás által szervezett program fő helyszíne Rimabánya volt, ahol egyebek mellett hagyományőrző csoportok és zenészek is szórakoztatták a közönséget, amely ízelítőt kapott abból is, hogy milyen volt az élet a középkorban.

gótikus út
Fotó: Fábián Gergely
Karaszkó temploma

Szombaton Rimabánya mellett még Rimabrézó, Karaszkó, Kiéte, Orlajtörék, Jánosi és Zsíp temploma várta a látogatókat. Az érdeklődők a templomok megtekintése mellett megismerkedhettek a középkori gömöri kerámiával, liturgikus énekekkel, a hagyományos kiétei játékok készítésével vagy a harangöntés mesterségével, valamint több előadásra és koncertre is sor került.

33 településen át
A Gótikus út egy tematikus, kulturális-ismeretterjesztő túraútvonal, amely Gömör és a Szepesség legjelentősebb történelmi műemlékeit köti össze. A csaknem 650 km hosszú út 33 településen (9 városon és 24 falun) vezet keresztül. Az útvonal főként a szakrális műemlékekre koncentrál, a látnivalókat négy különálló körútra osztották.

Az út népszerűsítésével foglalkozó társulásnak köszönhetően a nyári szezonban elérhetőbbé váltak a Gótikus út templomai, melyek közül több nyitva tart szombatonként, néhányat pedig hétköznaponként is lehet látogatni. A Rima-vidéki körút mind a négy temploma – Rimabrézó, Rimabánya, Karaszkó és Kiéte – nyitva tart szombatonként 9-től 16 óráig. A Csetneki körút két temploma, Gecelfalván és Csetneken munkanapokon is várja a látogatókat, Pelsőcön és Mártonházán azonban csak előzetes egyeztetés után lehet megtekinteni a templomot. A Jolsvai körút templomai esetében, Kövi kivételével, szintén előzetes egyeztetés szükséges. A belépődíj tetszés szerinti (1-2 eurót javasolnak), amely összeg a helyi egyháznál marad és a templomok karbantartására fordítják.

Európai Örökség címmel büszkélkednek

A gömöri és kishonti középkori templomfreskók közül tizenkettő idén áprilisban elnyerte az Európai Örökség (European Heritage Label) címet.

Ezt olyan helyszínek, épületek, események, tárgyi emlékek, eszközök vagy dokumentumok kaphatják meg, amelyek közös európai értékeket képviselnek, jelentős a kultúrára és a társadalom fejlődésére gyakorolt hatásuk, hozzájárultak Európa mai arculatának kialakulásához. Eddig körülbelül félszáz birtokosa van, szlovákiai műemlékek most első alkalommal kapták meg.

A jelölést Kassa és Besztercebánya megye, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR Gemer), a Gótikus Út polgári társulás, valamint a rimabrézói evangélikus egyház nyújtotta be közösen. Ezentúl Rimabrézó, Rimabánya, Karaszkó, Kiéte, Kövi, Csetnek, Mártonháza és Gecelfalva evangélikus temploma, Hizsnyó, Gömörrákos és Süvete katolikus temploma, valamint Pelsőc református temploma büszkélkedhet ezzel a címmel.

Peter Palgut, a Gótikus Út polgári társulás tagja a Magyar7 hetilapnak korábban elmondta, hogy az Európai Örökség cím nem jár olyan anyagi forrásokkal, mint amilyenek például az UNESCO Világ-örökség programjához kapcsolódnak. Nagy előrelépést jelent viszont azon a téren, hogy a két megyei önkormányzat a különféle szervezetekkel és az egyházakkal karöltve összefogott a közös kulturális örökség megóvása érdekében. Felidézte, hogy a gömöri régiónak a német bányászok 13. századi betelepülése hozott anyagi és kulturális fellendülést, a Bebekeknek köszönhetően pedig – akiknek olaszországi diplomáciai kapcsolataik is voltak – az olasz falfestmények kultúrája érkezett meg. Ez köti össze azokat a helyszíneket, amelyek elnyerték az Európai Örökség címet. A freskókat a reformáció során lemeszelték, ami nagyban hozzájárult fennmaradásukhoz. A 20. század elején tárták fel őket, javarészt Gróh István iparművész, a magyar műemlékvédelem egyik úttörőjének köszönhetően.

Szakmai konferenciával zárul a szezon

A nyári szezon végén, a Gótikus úton megvalósuló számos eseményhez kötődően megrendeznek egy nemzetközi szakmai konferenciát is, amelynek a rozsnyói városháza ad otthont augusztus 25-én és 26-án.

A konferencián a visegrádi négyek országainak szakemberei mutatják be a középkori szakrális örökség kutatása és restaurálása terén végzett munkájukat.     

A Gótikus Út (Gotická cesta) Polgári Társulás 2007. november 11-én jött létre a rozsnyói műemlékvédelmi szakemberek és a rozsnyói Regionális Fejlesztési Ügynökség közötti többéves együttműködés eredményeként. A kulturális örökség védelmével és helyreállításával foglalkozó szakemberek, tehát az alapító tagok mellett azoknak az önkormányzatoknak a képviselői is elfogadták a tagságot, amelyekben a gótikus emlékművek találhatók, valamint az evangélikus és a római katolikus egyház képviselői, mint e kulturális emlékek tulajdonosai. Az elmúlt években főként építészettel és történelemmel foglalkozó egyetemi hallgatók csoportja tevékenykedett az egyesületben. A társulás célja, hogy a Gótikus út gömöri turisztikai útvonalán található kulturális emlékek érdekében dolgozzon.

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.